MOT: Verentahrimat muotivaatteet

Julkaistu torstaina 10.04.2014 2 9

Bangladeshilainen ammattiyhdistysliikkeen Kalpona Akter patistaa Reimaa allekirjoittamaan paloturvallisuussopimuksen.

TV1 maanantaina 14.4.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 16.4. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Suomalaisten yritysten tilaamia muotivaatteita valmistetaan yhä epäinhimillisissä oloissa Bangladeshissa vuosi historian tuhoisimman vaatetehdasonnettomuuden jälkeen.

Huhtikuussa 2013 maan pääkaupungissa Dhakassa sortui Rana Plaza -niminen kahdeksankerroksinen tehdasrakennus. Yli tuhat työntekijää kuoli.

Onnettomuus nosti vaatetehtaiden kurjuuden hetkeksi maailman tietoisuuteen. Paikallisten mielenosoitusten jälkeen vaatetehtaiden työntekijöiden kuukausipalkka nostettiin 28 eurosta 48 euroon.

 

Ei aikaa vessaan tai juomaan

MOT kävi Dhakassa selvittämässä, ovatko tuotanto-olosuhteet parantuneet. Olot ja työtahti tehtaissa ovat jopa rankempia kuin aikaisemmin. MOT vieraili tehtaissa ja tapasi kymmeniä työntekijöitä. He kertoivat, että minimipalkan korotuksen jälkeen työtahti on kiristynyt epäinhimilliseksi.

"Työtahti on sairaalloinen. Emme päivän aikana ehdi käydä vessassa tai edes juomassa vettä. Jos emme ehdi tehdä yli tuhatta paitaa päivässä, joudumme tekemään ylityötä ilman korvausta", suomalaisia vaatteita valmistavan tehtaan työntekijä kertoo.

 

Yksi suomalaisyritys sitoutunut paloturvallisuuteen

Rana Plazan onnettomuuden jälkeen Bangladeshin hallitus, ammattiliitot ja 160 länsimaista vaateyritystä allekirjoittivat Accordiksi nimetyn sopimuksen palo- ja rakennusturvallisuuden tarkastamiseksi ja parantamiseksi.

Vaatteita teettävät yritykset ja tehtailijat ovat sitoutuneet maksamaan tarkastuksissa löytyvien puutteiden korjaamisen. Suomalaisista yrityksistä sopimuksen on toistaiseksi allekirjoittanut vain Stockmann.

 

”Vain hinta ja laatu kiinnostavat”

MOT kävi tehtaalla, joka ei kuulu mihinkään ulkopuoliseen tarkastusjärjestelmään.

”Länsimaalaiset yritykset eivät piittaa työntekijöiden turvallisuudesta, koska he eivät ole valmiita maksamaan siitä”, sanoo eräs tehtaanomistaja, joka valmistaa vaatteita myös suomalaiselle yritykselle. ”Asiakkaita kiinnostaa vaan tuotteiden hinta ja laatu”.

Suurin osa suomalaisista merkkivaatteista teetetään Bangladeshin kaltaisissa riskimaissa.

Ohjelman toimittaa Minna Knus-Galán.

 

Lue myös:

MOT: Reiman paita 13 euroa – ompelijalle 2 senttiä

 

Bangladeshilaiset työntekijät kertovat vaatetehtaiden karuista työoloista.

 

Suosittele9 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 14.04.2014

Kiitos tästä ohjelmasta.

Vaatteiden alkuperämerkintöjen löytäminen on toisinaan todella työlästä. Vielä vaikeampaa on yrittää löytää Suomessa valmistettuja tekstiilejä "tavallisista" marketeista ja muista kaupoista. Toivottavasti tulevaisuudessa kauppiaat panostavat valmistajan/materiaalin alkuperämaan merkitsemiseen ja tuovat paremmin esiin suomalaisia tuotteita lisäten myös niitä valikoimaansa. Avainlippu löytyy jo helposti silmäilemällä ja helpottaa etsimistä.

Kiitokset MOT:n tekijöille. Haastateltavilta tuli hyvää ja suoraa puhetta. Toivottavasti jaksatte jatkossakin tehdä näitä ohjelmia, jotta tietoisuutemme kasvaisi ja voisimme valinnoillamme vaikuttaa.

maanantaina 14.04.2014

Ei voi muuta sanoa kuin hävetkää isot vaateyritykset! Voittoa tahkotaan, muttei välitetä lainkaan vaatteita valmistavien työoloista. Kotimaisista, hyvälaatuisista vaatteista ei ole enää kuin muisto vain, samaa halpatuotettua rättiä roikkuu jokaisen vaatekaupan hyllyillä. Ei tee mieli enää ostaakaan vaatteita perusketjuliikkeistä tai tavarataloista tietäen niiden laadun ja olosuhteet missä ne on tuotettu. Järjetöntä maksaa 29,90e puserosta, joka kestää muutaman pesun, ja kuinka monta hiki- tai veripisaraa onkaan sen eteen vuodatettu. Tähän pitää saada muutos!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä