MOT: Verokarhun karkkipäivä

Julkaistu perjantaina 01.10.2010 0 167

Makeisille, kevytjäätelöille ja virvoitusjuomille, jopa kivennäisvesille tulee ensi vuonna lisävero. Sokerikeksit, kakut ja makeat jugurtit jäävät veron ulkopuolelle.

TV1 maanantaina 4.10. klo 20.00

Valtiovarainministeriön terveyskampanjalla ei ole terveyden kanssa mitään tekemistä.

Hallitus on päättänyt ottaa ensi vuoden alusta käyttöön makeisveron, josta luovuttiin 1990-luvun lopussa. Valmisteveron palauttamista on perusteltu muun muassa kansanterveydellisillä syillä, koska hinnannousun pitäisi vähentää sokerin kulutusta.

Lain käytännön toteutuksessa on kuitenkin päädytty erikoisiin ratkaisuihin: Karkkeja verotetaan, keksejä ei. Kevytjäätelöä verotetaan, makeaa jogurttia ei. Kivennäisvesiä verotetaan, kakkuja ei.

Veron vaikutuksesta sokerin kokonaiskulutukseen ei ole edes olemassa mitään virallista arviota. Viranomaiset näyttävätkin määräävän makeisveroja eri tuotteille täysin umpimähkäisesti.

Ravitsemusasiantuntijat pitävät kuolleista herätettyä valmisteveroa täysin epäjohdonmukaisena. Makeis-, jäätelö- ja panimoteollisuus protestoivat ja esittävät tilalle sokeriveroa.

Valtiovarainministeriökin myöntää, että tuotteiden sokeripitoisuuteen pohjautuva vero olisi järkevämpi. Sen toteuttamiseen ei kuitenkaan ole aikaa, koska valtiolla on kiire saada verotuloja keinolla millä hyvänsä.

MOT kertoo tarinan siitä, miten valtion rahapula johtaa huonoon lainvalmisteluun ja mielivaltaisiin verotuspäätöksiin.

Toimittajana Magnus Berglund.

 

MOT

 

Suosittele167 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä