MOT: Viekää silakatkin merestä

Julkaistu perjantaina 23.09.2011 0 140

Suomalaiset ovat häviämässä Itämeren kalastussodan virolaisille ja ruotsalaisille.

TV1 maanantai 26.9. kello 20.00 – 20.30

YLE Areenassa 7 päivää

Silakka on suomalaisen ammattikalastuksen selkäranka: yli 80 prosenttia saaliista on silakkaa. Parin viime vuoden aikana virolaiset ja ruotsalaiset ovat ostaneet suomalaisia silakkatroolareita. Samalla he ovat saaneet laillisen pääsyn kalastamaan Suomen kalastuskiintiöstä.

Euroopan unioni määrittelee kalastuskiintiöt jäsenmailleen. Virolla kiintiöt ovat paljon Suomea pienempiä, joten virolaiset ovat ryhtyneet kasvattamaan saaliitaan nappaamalla suomalaisten aluksia.

 

Virolaisilla yhteistyötä

Suomalaisten kalastajien myyntihalukkuudet ovat lisääntyneet, kun alasta on tullut yhä byrokraattisempi ja teollisempi. Vain isot yksiköt pärjäävät kilpailussa.

Virolaiset kalastajat ovat sen sijaan ryhtyneet keskinäiseen yhteistyöhön ja esimerkiksi kuusi kalastusyritystä on yhdessä rakentanut suurpakastamon Pärnuun. Ne ovat hankkineet omistukseensa jo kolme suomalaistroolaria.

 

Muualta parempi hinta

Suomessakin on tehty miljoonien eurojen satama- ja lajittelulaitosinvestointeja, jotta suomalaiset kalastajat purkaisivat saaliinsa Suomessa kotimaisten tuotantolaitosten hyödynnettäviksi. Kalasta maksetaan kuitenkin paremmin Virossa, jopa Tanskassa. Kotimaisesta silakasta saattaa tulla pian pulaa.

Jos vielä yksikin suomalaistroolareista siirtyy ulkomaalaisomistukseen, ulkomaisilla toimijoilla on hallussaan yli puolet Suomen kiintiöstä. Lähikuukaudet voivat ratkaista, kuka saa kalastaa valtaosan Suomen luonnonvaroista.

MOTin toimittaa Tiina Lundell.

 

MOTin blogi

 

 

Suosittele140 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä