MOT: Voodoo-talous otti vallan

Julkaistu torstaina 27.02.2014 1 6

Lauri Holappa työskentelee tutkijana Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella.

TV1 maanantaina 3.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 5.3. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Vajeet ja pakot hallitsevat suomalaista talouskeskustelua. Talouspolitiikan päätöksiä tehdään milloin budjettivajeen, milloin taas vaihtotaseen vajeen tai kestävyysvajeen pakottamana.

Perinteiset teemat nousevat jälleen esiin, kun hallitus tämän kuun lopussa kokoontuu kehysriiheen puimaan valtiontalouden tilaa.

MOT kysyy, löytyykö suomalaisen talouspolitiikan takaa yhtenäistä linjaa tai ideologiaa. Etenkin veropäätöksistä paljastuu yhtenäinen ketju: veroja – ja varsinkin yritysten maksamia veroja – on alennettu rivakasti.

 

Lisää työvoimaa ehtoja heikentämällä

MOT:n selvityksestä käy ilmi, että niin kutsutun tarjonnan taloustieteen näkökulmat ovat nousseet talouspolitiikassa tärkeään asemaan. Niissä korostetaan verojen alentamisen lisäksi muun muassa työvoiman tarjonnan lisäämistä työehtoja heikentämällä.

”Nähdäkseni suomalainen talouspoliittinen päätöksenteko on lähes yksinomaan taloustieteilijöiden hallitsemaa. Aika monet sellaiset päätökset, joita suomalaisessa talouspolitiikassa jatkuvasti tehdään, eivät vastaa esimerkiksi puolueiden ideologisia intressejä. Ne nähdään välttämättöminä, koska taloustieteilijät tai muut talouden asiantuntijat suosittelevat niitä”, sanoo tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta.

 

Suomen talous Reaganin polulla

”Aikaisemmin keynesiläisellä talousajattelulla ja suhdannepolitiikalla oli paljon vahvempi asema. Silloin katsottiin, että valtio voi ja sen jopa pitää luoda työpaikkoja tai varmistaa työllisyyttä ja mahdollisuuksien mukaan myös tasoittaa suhdanteita. Se on jäänyt taka-alalle, ja nyt painotetaan markkinoiden vapaata toimintaa kaiken lähtökohtana”, Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen sanoo.

Tarjonnan taloustiedettä on kutsuttu ”voodoo-taloudeksi”. Nimitys juontaa juurensa reilun kolmen vuosikymmenen päähän, jolloin Ronald Reaganin kanssa Yhdysvaltain presidenttiehdokkuudesta kamppaillut George Bush vanhempi moitti Reaganin veronalennuslupauksia voodooksi.

”(Silloin) väitettiin, että jos tuloveroja alennetaan, se sama raha virtaa takaisin valtion kassaan, kun talous kasvaa niin voimakkaasti tämän ansiosta. Tämä tuomittiin silloin voodoo-taloustieteeksi, ja kyllä se varmaan edelleenkin on sitä”, Honkanen sanoo.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus on puolustanut yritysveron keventämistä samaan tyyliin kuin Reagan omia veropäätöksiään.

Ohjelman toimittaa Hannu Sokala.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 03.03.2014

Kiitos Hannu Sokala! Erinomainen MOT. Suomen päättäjien likaiset ja lokaiset päätökset hyvin paketoituna. Kyllä kansaa höynäytetään ja kiristetään elämisenehtoja koko ajan. Kammottavaa. Vaihtoon tällaiset poppamiehet ja -naiset!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä