MOT: Ydinhuuman alasajo

Julkaistu perjantaina 26.04.2013 0 49

Olkiluoto 3:n rakennustyömaa on kärsinyt lukuisista ongelmista ja viivästyksistä.

TV1 maanantaina 29.4. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Maailmanlaajuinen taloudellinen lama, euron kriisi ja metsäteollisuuden tehtaiden sulkemiset ovat kyseenalaistamassa suunnitelmat rakentaa Suomeen uusia ydinvoimaloita.

Sähkön kulutus on alentunut ja työ- ja elinkeinoministeriökin pudotti tänä keväänä pitkäaikaisia ennusteitaan. Myös sähkön hinta on painunut alaspäin. Sähköntuontanto ei ole välttämättä enää yhtä hyvä bisnes kuin aikaisemmin.

 

Luvat kahdelle uudelle voimalalle

Eduskunta antoi kolme vuotta sitten luvat kahden uuden ydinvoimalan rakentamiselle. Luvan saivat Teollisuuden Voima TVO sekä Fennovoima.

TVO aikoo rakentaa neljännen reaktorin Olkiluotoon Eurajoelle. Fennovoima rakentaa ensimmäisen laitoksensa Pyhäjoelle. Voimayhtiöiden hankkeita valmistellaan tarjouskilpailuvaiheessa, vaikka tilanne on tyystin toinen kuin kolme vuotta sitten.

 

Kulutusennustetta lobattiin ylöspäin

Eduskunnan periaatepäätöstä perusteltiin sähkön kulutuksen kasvulla ja teollisuuden tarpeella.

Työ ja elinkeinoministeriön aiemmat sähkönkulutusennusteet eivät tuolloin olisi riittäneet kahden voimalan pohjaksi, mutta ministeriö nosti ennustelukuja juuri ennen ydinvoimalapäätöksiä muun muassa metsäteollisuuden voimakkaan lobbauksen tuloksena.

 

Kulutuksen kasvu pysähtynyt

"Kahden ydinvoimalan päätös, varsinkaan niiden yhtäaikainen rakentaminen, ei kuuulosta kovin järkevältä politiikalta", sanoo Aalto-yliopiston professori Raimo Lovio.

Lovio johtaa Suomen Akatemian tutkimushanketta. Siinä on selvinnyt, että energiankulutuksessa on Suomessa tapahtunut selvä muutos.

Kulutuksen kasvu on pysähtynyt, ja uusiutuvilla energiamuodoilla ja ydinvoimalla tuotettu energia on ensimmäistä kertaa ohittanut fossiiliset polttoaineet.

 

Jääkö uusiutuva energia sivuun?

Jos molemmat suunnitellut ydinvoimahankkeet toteutetaan, 2020-luvulla jo 60 prosenttia sähköstä Suomessa tuotetaan ydinvoimalla.

Mikäli ydinvoimaan satsataan näin voimakkaasti, saattaa Suomi jäädä sivuun uusiutuvan energian ja energiankäytön tehostamishankkeista.

Ohjelman toimittaa Tiina Lundell.

 

Muualla netissä

MOT

 

Suosittele49 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä