MOT: Yli 4 veromiljardia hukassa

Julkaistu perjantaina 13.12.2013 0 5

Kansalaisilla oli viime vuodenvaihteessa rästissä yli miljardin euron verot.

TV1 maanantaina 16.12.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaina 17.12. klo 05.55 ja keskiviikkona 18.12. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Viranomaiset ovat päättäneet selvittää, miten paljon Suomessa jää veroja kokoamatta. Monessa muussa Euroopan unionin jäsenmaassa verovajetta on haarukoitu jo pitkään.

EU-maiden käyttämien arviointilaskelmien perusteella Suomen vuotuinen verovaje olisi 4,6:n ja 7,7 miljardin euron välillä.

Verovaje saadaan, kun lainmukaisesta verokertymästä vähennetään kerätyt verot.

 

Erääntyneiden määrä noussut

Verovajeen suurin osa on verojäämä eli verovelka. Siihen luetaan ne verot, jotka ovat erääntyneet vuoden aikana mutta maksamatta vielä vuoden lopussa.

Verojäämä on tasaisesti noussut. Viime vuodenvaihteessa se oli 4,1 miljardia euroa. Lukuun kuuluu niin konkurssiin menneitä kuin edelleen toimivia yrityksiäkin.

 

Suomi muista jälkijunassa

Monista muista maista poiketen Suomessa vasta mietitään, miten verovajeen kahta muuta osaa eli ilmoitusvirheitä ja laiminlyöntejä pitäisi arvioida.

”Ruotsin verohallinto on jahdannut aktiivisesti veroparatiiseihin piilotettuja omaisuuksia ja käyttänyt kansainvälisten verosopimusten oikeutta saada ulkomaisista pankeista tietoja ruotsalaisista talletuksista. Ruotsi on tätä verovajeprobleemaa käsitellyt aktiivisesti jo pidempään”, sanoo eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.).

 

Järjestelmässä aukkoja

Verohallinto kokoaa vuosittain veroja noin 65 miljardia euroa.

”Summa ei suinkaan kerry itsestään. Se, että siitä jää näinkin paljon absoluuttista rahakertymää, on ikävää, ja tietysti koko ajan ponnistelemme sen eteen, että määrä olisi mahdollisimman pieni”, Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen sanoo MOT:lle.

”Poliitikkojen pitäisi ottaa verovajeasia paremmin haltuun. Tarvitsemme semmoisia päätöksiä, jotka kaventavat verovajetta eivätkä mahdollista sitä. Itse verovajehan ei synny siitä, että, meillä olisi laiskoja viranomaisia, vaan se siitä, että järjestelmä mahdollistaa sen”, sanoo Iloiset veronmaksajat ry:n puheenjohtaja Minna Salminen.

Ohjelman toimittaa Hannu Sokala.

 

Muualla verkossa

MOT

 

Suosittele5 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä