Panorama: Mihin hävisi Irlannin vauraus?

Julkaistu torstaina 19.05.2011 4 160

Miten tavallinen irlantilainen selviää talouskurimuksesta, kysyy toimittaja Fergal Keane.

TV1 maanantaina 23.5. klo 20.00

YLE Areena

Irlanti, yksi maailman varakkaimmista ja menestyneimmistä maista ajautui yht' äkkiä konkurssin partaalle. Miksi?

BBC:n toimittaja Fergal Keane ottaa myös selvää siitä, miten tavallinen irlantilainen selviää kurimuksesta.

Ohjelmassa Mihin hävisi Irlannin vauraus? (How to Blow a Fortune) nähdään, millaista jälkeä tuli valtavasta rakennusbuumista, jolloin maahan kohosi mahtavia liikerakennuksia ja pankit syytivät rahaa rakennuttajille, joiden suunnitelmissa vain taivas oli rajana.

 

Sadat talot tyhjillään

Hurjimman nousun aikaan Irlannissa rakennettiin seitsenkertaisesti enemmän kuin naapurimaassa Iso-Britanniassa.

Ihmiset sijoittivat rahaa uusiin "unelmakoteihin", joista oli olemassa vasta kiiltäviä esitteitä ja tietokonemallinnuksia. Nyt sadat hienot talot seisovat tyhjillään.

Osa rakennuksista jäi keskeneräisiksi, ja omakotitaloalue saattoi jäädä ilman katulamppuja ja kunnollisia teitä, kun rakennuttajien rahat loppuivat.

Tuotanto: BBC.

 

Suosittele160 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 23.05.2011

Loistava aihe toivottavasti mahdollisimman moni katsoo tämän dokkarin

maanantaina 23.05.2011

Pidän tälläisiä dokumentteja todella tärkeinä. Ehkä ne avaavat ihmisten silmät sille miten tälläinen kaados voi olla mahdollista. Kun finanssikriisi tuli Suomessa oli noin 5000 myymätöntä asuntoa. Jos niitä olisi ollut esim. 20 000 Suomi olisi ajautunut Irlannin kaltaiseen kriisiin.
Pidän hämmästyttävänä sitä, ettei meillä yksikään poliitikko tai talousvaikuttaja ole ymmärtänyt asuntomarkkinoiden ja rakentamisen yhteyttä laman syntyyn. Me puhumme hurlumhei valtioista, jotka ovat ylivelkaantuneet. Irlannin kohdalla sotkun aiheutti massiivinen rakentaminen ulkolaisella pääomalla, jonka maahantuloa ei edes Irlannin valtio olisi pystynyt estämään. Euroopan Unioni ja keskuspankki katsoivat vierestä ja tarjosivat halpoja korkoja, kun ilman todellista ostovoimaa maahan rakennettiin aivan liian kalliita asuntoja ja toimistoja.
On mielenkiintoista nähdä dokumentti illalla.
Kiitos siitä.

maanantaina 23.05.2011

Opiskelin korkeakoulutasolla maassa 10 vuotta sitten, ja oli silmiinpistävä ero muuttaa sinne Suomesta, kun työllistymistä heti valmistumisen jälkeen pidettiin täysin itsestäänselvänä tosiasiana, sekä opettajien että opiskelijoiden keskuudessa. Tuohan toki oli silloin vielä totta, koska hyviä työpaikkoja maassa oli enemmän kuin tekijöitä.

Itse varovaisena suomalaisena ajattelin, että katsotaan nyt. Aika moni kuitenkin valmistuu työttömäksi (tämä siis oli arkea Suomessa, johon minä olin tottunut). Oli toki mukavaa olla moisen positiivisuuden keskiössä, kun jokaikinen luotti tulevaisuuteen. Kun vuosikurssimme valmistui, tilanne tosiaan oli juuri niin valoisa kuin oli koko ajan maalailtu. Kaikille riitti hienoja titteleitä ja hyviä työpaikkoja. Kriisi hyökkäsikin maahan vasta melko paljon opiskelutovereideni valmistumisen jälkeen. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka heille on käynyt vajaa 10 vuotta myöhemmin, kun uskoisin valtaosan olevan asunnonomistajia nyt. Onkohan heillä yhä työpaikat tallella..

tiistaina 31.05.2011

Seitseman vuotta taalla. Nakyi se loppu buumista ja kuppien nurin alku. Alkusoittoahan tama vasta.

Ihmettelen vaan milla mittarilla on katottu tama maa on "yksi maailman varakkaimmista ja menestyneimmista maista" ko herran mielasta??? Nyt ei oo kyse mistaan eurovirsuista.

Kun Suomi oli euroopan Japani 80-luvulla niin tassa maassa monissa paikoissa mentiin paivittaisostoksille hevoskyydilla. Ja tana paivana samat hemmot vetaa meneen autolla (ilman korttia pikkupaissaan) samaa rataa vaikka eivat enaa kuule eika nae mitaan mutta hajun (guinness) perusteellakin voi suunnistaa.

En nahnyt ko ohjelmaa mutta saatan sen bbc:lta kaivella. Kiinnostaa mita kukkua siella syotetaan talla kertaa. Eihan taalla vielakaan mikaan tsydeemi toimi. Paitsi se miten nama osaa lypsaa eu:lta jokaikiseen minka tahansa tien mutkan oikaisemiseen vahintaan 70% eu rahoitusta ja rojekti kestaa vahintaan kaksi vuotta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä