Puoli vuosisataa YLEn uutisia

Julkaistu maanantaina 10.08.2009 1 198

YLE uutisten juhlalähetys 1.9. klo 19 – 20.30

YLEn oma uutistoiminta käynnistyi 50 vuotta sitten, kun ensimmäiset tv-uutiset lähetettiin 1. syyskuuta 1959. Merkkipäivää vietetään uutisten juhlalähetyksessä YLE TV1:ssä.

Helsingin Vanhalta ylioppilastalolta suorana televisioitavassa uutisten juhlassa tavataan tuttuja uutiskasvoja vuosien varrelta, muistellaan kuluneiden vuosikymmenien merkittävimpiä uutisaiheita ja luodaan katseet uutistoiminnan nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

 

Vuonna 1967 nuori Arvi Lind (vas.) opasti tv-uutisissa suomalaisia pussimaidon käyttöön.

 

Viiden vuosikymmenen ikkuna

Dokumentti 30.8. klo 21.15

Totuus on uutisjournalisteille pyhä ja pysyvä arvo, mutta kullakin ajalla on oma totuutensa. Dokumentti Viiden vuosikymmenen ikkuna näyttää, mitä asioita toimittajat ovat eri aikakausina pitäneet tärkeinä ja tosina. Samalla ohjelma kertoo valtataistelusta: miten journalistit ja poliitikot ovat kilpailleet siitä, kuka totuuden määrittelee.

Ohjelmassa seurataan YLEn tv-uutisten taivalta 50-vuoden ajalta. Uutisjournalistien haastattelumateriaali on kerätty kahdessa vaiheessa, vuosina 1999 ja 2009. Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Harri Palmolahti.

 

Liisa Laine oli tv-uutisten ensimmäinen naislukija 60-luvulla.

 

"Uutisista, hyvää iltaa"

Dosentti, VTT Ville Pernaa on koonnut YLEn tv-uutisten historian yksiin kansiin. Syksyllä ilmestyvässä kirjassa "Uutisista, hyvää iltaa" käydään läpi uutisten historiaa viiden vuosikymmenen ajalta. Kirjan sivuilla tavataan suosikkijuontajat Kauko Saarentauksesta ja Heikki Kahilasta Arvi Lindiin ja Eva Polttilaan ja palataan vuosikymmenten suuriin uutistapahtumiin.

YLEn uutisten viidellä vuosikymmenellä on kullakin omanlaisensa ajan henki, jonka ympäröimänä uutislähetyksiä on tehty. Runsaasti kuvitettu "Uutisista, hyvää iltaa" -teos palauttaa mieliin mm. 1970-luvun politiikan puristuksen ja 1990-luvun kanavakilpailun sekä kertoo siitä 2000-luvun mediamurroksesta, jossa 50-vuotiaita YLEn uutisia nyt tehdään. Kirjan kustantaja on Karttakeskus.

YLE Uutiset

Lue myös: Uutiset ajassaan – YLEn televisiouutisten historiaa

Suosittele198 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 01.09.2009

Juhlalähetys 50-vuotisjuhlasta oli uskomattoman lattea. Se oli kuin minkä tahansa firman henkilökunnan pikkujoulupippaloista - vain kuusi puuttui.

Uutisia osaatte onneksi tehdä, mutta ette ohjelmia.

Terveisin Matti Leiber

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä