Puolueet koolla: Ketkä Keskustan ohjaksiin?

Julkaistu tiistaina 25.05.2010 1 128

Keskustan puoluesihteerikisan haastaja Timo Laaninen uskoo vakaasti voittavansa vastaehdokkaansa Jarmo Korhosen puoluekokouksen äänestyksessä.

TV1 perjantaina 11.6. klo 21.00 ja lauantaina 12.6. klo 20.00, Kokoomus: perjantaina 11.6. klo 21.25 ja lauantaina 12.6. klo 19.30

 

Keskustan Lahden puoluekokouksessa on yksi kysymys ylitse muiden: millainen parivaljakko ryhtyy nostamaan puoluetta vaalirahaskandaalien suosta? Kuka saa puheenjohtajana ohjat ja nousee samalla pääministeriksi väistyvän Matti Vanhasen jälkeen? Ja kuka nousee hänen aisaparikseen puoluesihteeriksi?

Ministerit Mari Kiviniemi ja Mauri Pekkarinen ovat nousseet ennakkosuosikeiksi, mutta heidän kamppailunsa on aidosti auki. Tuhannet puoluekokousedustajat tekevät lopullisen päätöksensä vasta Lahdessa, ja junttaus ja myös puheenjohtajakandidaattien esiintyminen vaikuttavat ratkaisuihin loppuun asti.

Puoluesihteerivaali on noussut jopa kuumemmaksi kisaksi kuin puheenjohtajavalinta. Jarmo Korhonen on lähtenyt taistelemaan paikastaan. Korhoselle löytyy intohimoisia kannattajia, mutta yhtä paljon on niitä, jotka näkevät juuri Korhosessa syyn puolueen ongelmiin ja haluavat hänet kierrätykseen hinnalla millä hyvänsä. Varteenotettavaksi puoluesihteeriehdokkaaksi on noussut politiikan kehäkettu, Suomenmaan päätoimittaja Timo Laaninen. Taistelusta tulee todella dramaattinen.

Olennaista on, millainen työpari keskustan johtoon valitaan: jos uusi puheenjohtaja vieroksuu valittavaa puoluesihteeriä, on selvää, että keskustan ongelmat jatkuvat ja puolueen hajaannus syvenee.

Puoluejohdon vaihtuminen merkitsee yhden aikakauden päättymistä keskustassa. Vanhanen on ollut myös puoluejohtajana toimitusjohtajamainen, ja keskustan oma ääni on jäänyt hallituspolitiikan varjoon. Kaksi vuotta jatkunut vaalirahaskandaali on murentanut nimenomaan keskustan ja sen johtajien uskottavuutta politiikan kuohuissa.

Uudella puheenjohtajalla on kaksi tehtävää: tehdä tervehdyttävä pesänselvitys vaalirahajupakasta ja johdattaa keskusta alenevien kannatuslukujen kierteestä vaalivoittoon. Kumpikin tehtävä on äärettömän vaikea. Onnistuminen edellyyttää, että puheenjohtajan ja puoluesihteerin tulisi ehdottomasti puhaltaa samaan hiileen.

YLE Ajankohtaisjournalismi raportoi keskustan kiihkeän kokouksen tapahtumat ja tunnelmat. Uusi puoluejohto esitellään suorassa haastattelussa, ja puolueen tilasta tehdään johtopäätöksiä tuoreeltaan. Juontajana toimii Jyrki Richt.

 

Keskustan puheenjohtajaehdokkaat YLE Uutisten tentissä

 

 

Puolueet koolla: Kokoomus - kura ei tartu

 

TV1 perjantaina 11.6. klo 21.25 ja lauantaina 12.6. klo 19.30

Kokoomus lähtee Jyväskylän puoluekokoukseensa itsetuntoisena ja voitonvarmana.

Vaalikauden yksi tärkeimmistä hankkeista – ydinvoiman reilu lisäys on hoideltu taskuun siinä missä pitkälti hallituskumppanit Keskusta ja vihreätkin.

Harmaa vaaliraha on tahrannut Keskustaa – Kokoomuksen takista lika on kuitenkin pudonnut lähes jälkiä jättämättä. Puolueen saamat poliittiset virkanimitykset on hoidettu vähin äänin, demareilta lainattu velkavetoinen lamapolitiikka puree pikemminkin opposition kuin Kokoomuksen kannatusta. Perinteisesti salaperäisen ulkopolitiikan hoitoon luotu avoimuusilluusio ihastuttaa kansalaisia vaikka Nato-kanta ei massoja miellytäkään.

Erilaiset touhu- ja toivotalkoot tori- ja kapakkatapahtumineen peittävät tulo- ja varallisuuserojen repeämisen: kura ei tartu tefloniin, puolueen julkikuvan brändäys on viimeisimpien markkinointioppaiden mukaista.

Menestys on tähän saakka lisännyt menestystä. Kun gallupit lupaavat puolueelle vaalivoittoa, yksi vaara on silti ilmeinen. Suosion aallonharjan olisi kestettävä vielä vajaan vuoden, jotta Jyrki Katainen voisi muuttaa Kesärantaan – ja parhaassa tapauksessa saada Sauli Niinistön seurakseen vastapäiseen Mäntyniemeen. Loppusuoralla ei saa päästää muskeleita maitohapoille.

Sosialidemokraatit kuitenkin heräilevät horroksestaan ja aloittavat härskin oppositiopolitiikan, Keskusta hakee uutta vauhtia uusimalla puoluejohtonsa, vihreät haikailevat vasemmalle – näihin haasteisiin Kataisen tiimin olisi löydettävä vastalääkkeet ensi syksyn ja kevään aikana.

Puoluekokous Jyväskylässä linjaa puolueen politiikkaa suhteessa hyvinvointivaltion säilyttämiseen, maahanmuuttopolitiikkaan ja yrittää arvata, kuinka monta todellista vihreän sävyä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa todella tarvitaan. Samalla puoluekokous tarjoaa näyteikkunan puolueen läpivalaisulle: Ketkä ovat vallankahvassa – sosiaaliliberaalien hellä sydän, bisneskokoomuksen kova lompakko vai arvokonservatiivien koti-uskonto-isänmaalinja?

YLE Ajankohtaisjournalismi seuraa puoluekokousta Marsalkan hopeatorvista johdon valintaan. Jyrkin tiimin politiikan tulevat linjaukset kuullaan lauantaina lenkkipolulta – hengästymättä.

Puoluekokousraportit juontaa Ari Korvola.

 

A-tuubi

  

Suosittele128 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

torstaina 10.06.2010

Ehkä pahiten vaalirahakohussa ryvettyneen kokoomuslaisen Marja Tiuran asettaminen eduskuntavaaliehdokkaaksi ohitettiin mediassa aika huomaamattomasti.

Keskustaan kohdistuneen vaalirahakohuun nähden olisi voinut luulla, että Tiurankin ehdokkuudesta nostetaan isompi meteli. Herää kysymys, mitä Tiuran asettaminen eduskunavaaliehdokkaaksi ohi ryvettymättömän Krista Uusitalon kertoo kokoomuspuolueesta ja sen moraalista?

Näyttää siltä, että siitä ei ole otettu mitään opiksi. Kokoomus näyttää suhtautuvan koko vaalirahakohuun tyyliin "so what". Ja mikäs on suhtautuessa, kun media ei tässä tapauksessa käy puolueeseen kiinni samanlaisella terrierin sitkeydellä, kuin keskustaan. Kyllä kura tarttuisi kokoomukseenkin, jos media olisi tehtäviensä tasalla.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä