You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Toimittaja Leif Salmén: Maakuntien vaalirahasotkut vielä selvittämättä

Julkaistu tiistaina 06.10.2009 7 149

Vaalirahoituksesta puhutaan vielä pitkään.

Ajankohtaisjournalisteilla riittää vaalirahoituksessa pengottavaa. Konkaritoimittaja Leif Salmén muistuttaa, että seuraavaksi katse täytyy siirtää maakuntiin.

”Jos itse vielä tekisin ajankohtaisjuttuja, ryhtyisin selvittämään kaupunkien ja yksipuoluevaltuustojen tekemisiä. Maakuntien paikallisissa paiseissa riittää puhkottavaa.”

”Tätä pyörää ei nyt pysäytä mikään.”

Puhdasta peliä

Salmén tuli tunnetuksi TV1:n A-studion toimittajana. Erityisesti hänet muistetaan vaalitenttien armottomana kyselijänä ja keskustelijana.

Yllätys ei Salménin mielestä ole kenellekään vaalirahoituksen institutionaalinen puoli. Oikeistopuolueita tukee yritysmaailma ja työnantajaleiri, vasemmistopuolueita ay-kenttä.

”Se, kuinka törkeästi on keploteltu ja lakia rikottu, on yllättänyt meikäläisenkin.”

”Poliittinen luokka on paljastunut läpimädäksi. Nyt viimeistään on ymmärrettävä, että Suomi on normaali eurooppalainen maa, jossa esiintyy korruptiota viljalti.”

”Poliittisen luokan asennoituminen on pahasti pielessä. Itseäni on aina ärsyttänyt se, kuinka poliitikot käsittelevät yhteisiä varojamme kuin omiaan. Terve vaistokin sen sanoo, että julkisen hallinnon ja politiikan tekemisen pitää olla mahdollisimman puhdasta.”

Hereille kansalaiset!

Katugallupeissa kansalaiset huokailevat, että jutut vaalirahasotkuista alkavat jo kyllästyttää. Salmenin mielestä ihmiset ovat typeriä, he eivät ymmärrä omaa etuaan.

”Ihmiset usein kommentoivat, että politiikkaa on vaikeaa ja aina sitä samaa. Heille totean, että jos pääsi ei kestä niin lompakkosi on kestettävä!”

”Demokratiaan kuuluu, että kansalaiset ovat hereillä. Nyt heidät on tuuditettu uneen ja sellaiseen olotilaan, että koko ajan pitäisi olla hauskaa.”

Kun muualla Euroopassa politiikka kuuluu kaduille ja kapakkaan, Suomessa ei vastaavaa ilmiötä havaitse.

”Suomalaiset eivät ole yhteisöllisiä ihmisiä, he eivät välitä yhteisöstä. Huomasin kesällä Saksassa, että kaksi television pääkanavaa on kovasti satsannut poliittisiin keskusteluohjelmiin. Äänestysprosenttikin yltää meikäläisiä parempiin lukemiin.”

Tunkua sisäpiiriin

Ajankohtaisjournalismi – onko se vallan vahtikoira vai hännystelijä?

”Nyt suhde päättäjiin on oikeastaan ihan hyvä. Vaaliraha-asiassa toimittajat ovat tehneet poikkeuksellisen hyvää työtä. Kyseessä on niin iso, muuttuva ja monimutkainen juttu, että – muutamaa ylilyöntiä lukuun ottamatta – pahoja mokiakaan ei ole tehty.”

Salménin mielestä ylimääräiseen röyhistelyyn ajankohtaisjournalismilla ei silti ole syytä.

”Yleensä ottaen ajankohtaisjournalismilla on jokin ongelma. Osa toimittajista haluaa kuulua vallanpitäjien sisäpiiriin, haluaa uida poliitikkojen liiveihin ja viihtyy hyvin eduskunnan kuppilassa.”

Asiaa, ei turhaa empatiaa

Ajankohtaisjournalismin ihanteellista päämäärää ei Salménin mielestä muuta mikään.

”Oleellista on yrittää kuvata yhteiskuntaa ja sen toimijoita niin tarkasti kuin pystyy – läpivalaista ongelmakohtia. Kuvata yhteistä todellisuutta sekä ristiriitoja ja kehityspiirteitä.”

”Ajankohtaisjournalismiin on tosin tullut uusia piirteitä kuten viihdyttäminen, johon YLEssäkin on lähdetty mukaan. Katsojille on muka oltava empaattisia – aivan turhaan! Asiat puhuvat puolestaan!"

 

Teksti: Päivi Suikkanen

 

Ajankohtaiskonkarit juhlivat 40 ruutuvuotta

 

Ajankohtaistoimituksen historiaa

 

Suosittele149 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 07.10.2009

Milloin otetaan esille Euroopan ja taitaa olla koko maailman oudoin kielipolitiikka kaikkine sivuoireineen ja omituiksineen. Toimittajien työnähän on yrittää kuvata yhteiskuntaa ja sen toimijoita niin tarkasti kuin pystyy – läpivalaista ongelmakohtia. Kuvata yhteistä todellisuutta sekä ristiriitoja ja kehityspiirteitä. Miksi tämä kielipakko on tabu ja sensuroidaan aina. Miksi siitä ei keskustella avoimesti ja miksi ei saa esittää kritiikkiä. Kuinka suuret, tarkoin peitellyt, lahjus- tai voitelusummat politiikassa on tässä kyseessä , sillä muuten tätä ei osaa selittää.

perjantaina 09.10.2009

Kommentti Salmenille;

Salmenin juttu "maakuntien vaalirahoitus on vielä tutkittava" jutussa hän sanoi että kansalaiset ovat tyhmiä,samaa voisi sanoa hänestä itsestään. Kun lukee ja katselee TVn ajankohtais ohjelmia ei näytä toimituksen mielenkiinto riittävän muiden puolueiden rahankäytön tutkimiseen kuin kepun.
Kun vaalirahoitusta käsitellään muistetaan aina mainita kepu ja sivumennen mainitaan että kyllä muissakin puolueissa näin tehdään mutta ei mainita nimeä.On paljon puhuttu etelän mediasta ja eipä turhaan.Oppositio on yrittänyt kaataa hallitusta useaan kertaan huonolla menestyksellä.
Apuun on saatu Jari Tervo ja muutama muukin "kirjailia"huippu oli kun Älkään kuunnelmassa oli matti koira joka narttujen perässä juoksi ja vaalirahoitus oli esillä lopuksi käskettiin mattikoira ampua.
Kyllä jos ylen toimitus on yksipuolinen ja tarkotushakuinen ei ihme että meitä tyhmiä on niin paljon.
Aikanaan kun Salmen oli toimittaja tv:ssä kyllä vasemmistolaisuus läpi paistoi,nyt toimituksen ajojahti on suunnattu keskustaan johtuneeko siitä kun se ajaa muun suomen asioita eikä niinkään etelän median läheisiä asioita suuri piikki lienee lääkelaitoksen siirto etelän medialle.

PAAVO

perjantaina 09.10.2009

Leif salmeenin päähän näyttää nousseen omahyväisyyden .....

perjantaina 09.10.2009

Olipa virkistävää kuulla Leif Salmenin teräviä kommentteja. Olisin kaivannut hänen mielipiteitään lisää
ohjelmaan. Kyllä keskivertokansalaisen on tunnustettava tietämättömyytensä ja tyhmyytensä todellisen asiantuntijan edessä. Koko Suomea tuntuu vaivaavan hymistelymentaliteetti. Yritetään koko ajan estää kunnollinen keskustelu. Onneksi kaikesta näkee, että Leif Salmen ei ole ostettavissa niinkuin moni muu tuntuu tänä päivänä olevan. Kun seuraa miten kiivaasti monet ns. ehkä kunnialliset poliitikot puolustelevat virheitä tehneitä poliitikkoja tekivätpä he mitä tahansa,tulee mieleen, että näin Hitlerkin aikoinaan sai jatkettua hirmutekojaan. Kaikille tuntuu olevan tärkeintä oman edun varmistaminen mikäli pääministeri kuitenkin vielä onnistuu pitämään virkansa. Tekniikan maailmako tutkii rikokset nykysuomessa?
Olisiko tyttöystäväasiassa voitu käyttää Jallua tai Kallea?

tiistaina 13.10.2009

Leif Salmen oli kieltämättä aikoinaan hyvin teräväkielinen kyseenalaistaja ajankohtaisohjelmien vetäjänä. Miehen vasemmistosympatiat tulivat vain liian paljon esille ja tulevat yhä.
Ehkäpä puolueetonta ja hyvää politiikan toimittajaa ei vain ole olemassakaan. Aina on joku väri päällä.
Olen täysin epäpoliittinen henkilö, mutta asun ruuhka-Suomen ulkopuolella. Täältä katsottuna alkaa kyllä ihan oikeasti välillä näyttää siltä, että kepun mainostama etelä-suomen median ajojahti on ainakin osatotuus.

lauantaina 21.11.2009

Lisää TV:n LEIF SALMENIN kaltaisia keskustelioita.

perjantaina 08.01.2010

Vuosisadan suurimpia idiootteja tämä Salmén.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä