Aamusydämellä: Ikäihmisten perhehoito

Julkaistu keskiviikkona 06.02.2013 2 86

Jukka Siljamäen isä muutti Sinikka Sainio-Sepin (oik.) kotiin perhehoitoon. Jukkaa ja Sinikkaa jututtaa toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 10.2. klo 9.05 - 9.45

Yle Areenassa vuoden.

Ikäihmisten perhehoitoa kehitetään tällä hetkellä erityisessä pilottihankkeessa, johon kuuluu muutamia kuntia muun muassa Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Kauhajoella on noin vuoden verran toiminut perhehoitajana Sinikka Sainio-Seppi, jonka kodissa asuu tällä hetkellä neljä vanhusta pysyvästi. Lisäksi on tarjolla yksi intervallipaikka viikon mittaisia hoitojaksoja varten.

 

Jukan isä kokeili perhehoitoa

Jukka Siljamäen 95-vuotias isä kokeili perhehoitoa Sinikan luona aluksi viikon verran kerrallaan. Jukan Sulho-isä piti siitä, ettei perhehoidossa tarvinnut olla yksin ja monipuolista ruokaakin oli tarjolla päivittäin.

Jukka oli huolehtinut isästään omaishoitajana viitisen vuotta, mutta ikääntymisen mukanaan tuomat vaivat alkoivat jo olla sellaisia, että isän oli aika siirtyä muiden hoitoon. Sulho oli myös sitä mieltä, että hänen poikansa kaipaa enemmän omaakin elämää.

 

Sinikka osti hoitotalon

Perhehoitajilta ei välttämättä edellytetä alan koulutusta, mutta Sinikka on koulutukseltaan lähihoitaja ja suorittanut erikoisammattitutkinnon muistisairaiden hoidosta.

Puolisonsa kanssa Sinikka osti tarkoitukseen sopivan omakotitalon, jonka toisessa päädyssä asuvat ikäihmiset ja toisessa on heidän yksityinen puolensa.

Sinikka ja hänen puolisonsa ovat uuspari ja kummankin lapset ovat jo muuttaneet omilleen. Puolison poika ja hänen tyttöystävänsä ovat myös innostuneet kouluttautumaan perhehoitajiksi.

 

Kodinomaisuus pitää virkeänä

Kodinomaisuus ja pysyvät ihmissuhteet tekevät perhehoidosta hoivamuodon, joka sopii hyvin esimerkiksi muistisairaille.

Perhehoidossa vanhuksia pitävät virkeinä tavalliset kodin askareet, kunkin voimien ja kykyjen mukaan. Yhdessä kuntoillaan, lauletaan ja muistellaan menneitä.

Päivittäin on keskusteluja myös kuolemasta, jolloin yhdessä pohditaan elämän tarkoitusta ja jopa sitä, miksi Suomessa ei ole armokuoleman mahdollisuutta.

 

Kunnan kanssa sopimus

Perhehoitajat tekevät kunnan kanssa toimeksiantosopimuksen ja jokaisesta hoidettavasta maksetaan hänen kuntonsa mukainen palkkio ja kulukorvaus.

Perhehoidon kuukausittainen vähimmäispalkkio on tällä hetkellä 668 euroa asukasta kohti. Ikäihmiseltä itseltään maksu on sama osuus eläkkeestä kuin muissakin hoitomuodoissa.

Kunnille perhehoito on huomattavasti edullisempaa kuin esimerkiksi laitoshoito.

Perhehoidosta on kokemuksia myös kaupunkiolosuhteissa. Eräs eläkeläispariskunta Itä-Suomessa ottaa kotiinsa aina viikoksi vanhuksen ja silloin käydään yhdessä teattereissa ja näyttelyissä.

Omaishoitajalle tällainen järjestely suo mahdollisuuden virkistymiseen ja oman kuntonsa hoitamiseen.

Jukkaa ja Sinikkaa jututtaa toimittaja Hilla Blomberg.

 

Muualla netissä:

Aamusydämellä

Perhehoitoliitto

 

Suosittele86 Suosittelee

Kommentit

perjantaina 08.02.2013

Erittäin huono idea, tästä ei ole enään huutolaisaika kaukana, toivottavasti en itse joudu jonkun ahneen perheen valvomattomaan hoitoon, johonkin kammarin nurkkaan, ei kiitos sairaudella rahastajille.

sunnuntaina 10.02.2013

Hyvää keskustelua muistisairaiden hoidosta ja kuolemasta. Kiitos ohjelmasta!

Sairaudella rahastamisesta: palkka taitaa olla aikalailla lähihoitajan palkka, suuremmalla vastuulla kuin, jos olisit töissä esim. vanhainkodissa. Luulen , että tähän työhön ryhtyvät asialle vihkiytyneet.
Toki omaiset valvovat läheistensä hoitoa, ja yhteiskuntakin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä