Aamusydämellä: Jääsydänpojista miehiä

Julkaistu keskiviikkona 02.04.2014 0 20

Icehearts-joukkueen tuki innosti Anton Alekseevin (oik.) ja Dieudonne Mavundan nuorisotyön pariin.

TV1 sunnuntaina 6.4.2014 klo 9.05 - 9.40, uusinta tiistaina 8.4. klo 5.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Icehearts-joukkueessa opetellaan jääkiekon lisäksi elämisen taitoja. Toiminta alkoi Vantaalla vuonna 1996, kun Ville Turkka päätti isänsä Ilkan kanssa pistää pystyyn joukkueen, johon pelaajat valittiin erityistä tukea tarvitsevien poikien joukosta.

Nykyään Icehearts-toimintaa on jo seitsemällä paikkakunnalla ja tukea kasvamiseensa saa liki 300 lasta ja nuorta.

 

Mukaan joukkueeseen

Kongossa syntynyt Dieudonne Mavunda, 24, tuli Suomeen seitsemänvuotiaana ja päätyi lastenkotiin 10-vuotiaana.

Die kävi katsomassa jääkiekko-otteluita omahoitajansa kanssa ja innostui lajista. Muut joukkueet pitivät häntä aloittajaksi liian vanhana, mutta Ville Turkan luotsaamaan Icehearts-joukkueeseen hän pääsi mukaan.

Venäläisten vanhempien Anton Alekseev, 19, aloitti Miika Niemelän vetämässä joukkueessa isoveljensä vanavedessä 12-vuotiaana.

 

Kaikki pelaavat, ketään ei kiusata

Pojat oppivat heti joukkueisiinsa tullessaan kaksi sääntöä. Kaikki pelaavat eikä ketään kiusata. Dielle se tarkoitti sitä, että ihonväristä ei kuittailtu ja pelaamaan pääsi, vaikka luistelutaidot olivatkin aluksi heikot.

Anton oli kokenut kiusaamista alaluokilla silmänsä vuoksi ja siksi hänestä oli hienoa, että kiusaamiseen puututtiin. Nahistelut ja nyrkkitappelut selvitettiin välittömästi anteeksipyyntöjen kera ja se tuntui pojista reilulta.

 

Kasvattaja kulkee rinnalla

Icehearts-joukkuetta johtaa kasvattaja, jolla on sosiaalialan ammatillinen pätevyys. Kasvattaja sitoutuu luotsaamaan joukkuetta 12 vuoden ajan. Hän kulkee poikien rinnalla ja antaa luotettavan miehen mallin.

Villestä tuli vuosien varrella Dielle tärkeä tukihenkilö, joka ei hylännyt vaikeimpienkaan ongelmien edessä. Koulussa Ville ja Miika saivat opettajilta nimityksen ”nopean toiminnan joukot”, koska he tulivat heti apuun ristiriitatilanteiden selvittämisessä.

Aikuisuuden kynnyksellä poikia ohjattiin ammattiin tähtääviin opintoihin ja itsenäiseen elämään.

 

Lapsiin ja nuoriin sitouduttava

Die ja Anton haluavat jatkaa Iceheartsien työtä. He opiskelevat nuorison vapaa-ajan ohjaajiksi. Die on oppisopimuksella työharjoittelijana nuorisotalolla ja Anton vetää arkisin koulussa iltapäiväkerhoa sekä pari kertaa viikossa jääkiekkoharjoituksia.

He ovat sitä mieltä, että lapsiin ja nuoriin kannattaa panostaa sitoutuneesti. Ilman Iceheartsien toimintaa Die voisi omasta mielestään olla jopa vankilassa ja Anton tuumii, että olisi varmaankin ostoskeskuksen liepeillä olutta juomassa.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa:

Aamusydämellä

 

Suosittele20 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä