Aamusydämellä: Köyhyys syö miestä

Julkaistu tiistaina 04.03.2014 0 4

Veljekset Mathias (vas.) ja Christian ovat sinnitelleet pitkään rahapulassa ja ilman toivoa paremmasta. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 9.3.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 11.3. klo 5.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Veljekset Mathias ja Christian Rosenlund elivät lapsuutensa ensimmäiset vuodet Tukholman lähiössä, mutta alueen levottomuuden vuoksi perhe muutti isän kotiseudulle Vaasaan.

Vanhempien työt olivat matalapalkkaisia ja pojilla on muistikuvia lapsuuden ainaisesta puutteesta. Ei ollut varaa uusiin kenkiin tai parturiin.

Köyhyyden periytymisessä ei veljesten mielestä ole kyse pelkästään rahasta vaan myös siitä, että köyhä ei niukan elämänsä lamaannuttamana kykene hahmottamaan parempia vaihtoehtoja elämälleen.

 

Perheen elatus keskeytti opinnot

Mathias, 32, lähti Vaasasta Helsingin yliopistoon opiskelemaan kirjallisuutta. Hänestä tuli isä 21-vuotiaana. Vaimolle puhkesi vakava synnytyksen jälkeinen masennus ja lisäksi kaksisuuntainen mielialahäiriö rajoitti puolison jaksamista arjessa.

Mathias joutui keskeyttämään opintojaan vähän väliä, koska perheen elatus ja arjen pyöritys lankesi suurimmaksi osaksi hänelle. Toisen lapsen syntymän jälkeen Mathias tunsi köyhyyden kurjistaman elämänsä niin ahdistavaksi, että kirjoitti kokemuksistaan kirjan Vaskivuorentie 20.

 

Toimiva lääkitys pelasti

Christian, 30, kärsi jo teini-ikäisenä masennuksen ja manian vaihteluista, joita kukaan ei oikein ymmärtänyt. Sairaus haittasi myös koulunkäyntiä ja opintoja.

Kuljetusalan töitä tehdessään Christian kyllä pärjäsi taloudellisesti, mutta luopui niistä, kun ne kävivät raskaiksi yhdessä sairauden kanssa.

Hän yritti töiden päätyttyä saada sairauteensa apua, mutta ongelmiin ei tartuttu ja Christianin syöksykierre alkoholin kanssa syveni. Itsemurhaa Christian ehti yrittää kaksi kertaa ennen kuin hänen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöönsä saatiin toimiva lääkitys.

 

”Mieli murtuu, jos vaikenee”

Mathias huolestui veljensä tilanteesta runsas vuosi sitten, vaikka omassakin elämässä oli haastetta.

Aikaisemmin veljekset eivät olleet keskustelleet paljonkaan asioistaan keskenään, mutta nykyään he purkavat mieltään toisilleen paljonkin. Mathias onkin sitä mieltä, että mieli murtuu, jos yrittää pitää kaikki ahdistavat asiat sisällään.

 

Hieman unelmia

Toivo paremmasta on vähitellen syttynyt Mathiaksen mieleen, vaikka pariskunta ajautui lopulta eroon. Kirjoitustyöt eivät vieläkään kunnolla elätä ja opinnotkin ovat hieman kesken, mutta itsensä toteuttaminen kirjoittamalla pitää Mathiaksen mielen vireänä.

Christian tekee päivä kerrallaan päätöksen raittiista elämästä ja uskaltaa jo hieman unelmoidakin. Mielekäs työ esimerkiksi sosiaalialalla kiinnostaisi.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa:

Aamusydämellä

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä