Aamusydämellä: Kuuntele nuorta!

Julkaistu keskiviikkona 04.09.2013 0 34

Syrjäytymisen torjunnan eturintamassa ovat projektityöntekijä Henna Utkan ja etsivää nuorisotyötä tekevä Ville Koikkalainen. Kuva: Jussi Pylväs

TV1 sunnuntaina 8.9.2013 klo 9.05 - 9.45, uusinta keskiviikkona 11.9. klo 11.35

Yle Areenassa vuoden ajan.

Suomessa on tilastojen perusteella yli 50 000 nuorta, joilla ei ole opiskelu- tai työpaikkaa. Yhä useammalla jää myös peruskoulu suorittamatta.

Nuorille etsitään räätälöityjä polkuja työhön tai opiskeluun erilaisissa projekteissa. Henna Utkan työskentelee projektityöntekijänä Eteenpäin Opintiellä – Peruskoulu Päätökseen eli mEnOliPPu-hankkeessa ja Ville Koikkalainen VAMOS palvelukokonaisuudessa

 

Hyvätkään kotiolot eivät välttämättä suojaa syrjäytymiseltä

Henna ja Ville ovat tavanneet valtavan määrän nuoria, jotka ovat syrjäytyneet tai olleet syrjäytymisvaarassa. Heidän mukaansa ei ole mitään yhtä mallia, millä syrjäytymiskehitys voi alkaa.

Osalla nuorista on ollut vaikeat kasvuolosuhteet, mutta hyvätkään kotiolot eivät ole syrjäytymiseltä suojaava vakuutus.

 

Viranomaiset ja nuoret käsittävät syrjäytymisen eri tavoin

Viranomaisille syrjäytyminen merkitsee sitä, ettei nuorella ole opiskelu- tai työpaikkaa, hän ei ole yhteiskunnan tuottava jäsen. Monet nuorista mieltävät puolestaan, että syrjäytymistä on tilanne, jossa ei ole ihmissuhteita. Suurin osa nuorista kuitenkin toivoo löytävänsä itselleen hyvän työpaikan.

 

Yhteiskunnan ja nuorten odotukset eivät kohtaa toisiaan

Yhteiskunnan muutos on vähentänyt olemattomiin sellaiset työpaikat, joissa ei edellytetä mitään koulutusta. Samalla on todettu, että erityisesti pojissa on sellaisia, joille nykyisenkaltainen koulujärjestelmä ei sovellu lainkaan.

Odotukset ovat kasvaneet niin yhteiskunnan kuin nuortenkin puolella, mutta ne eivät kohtaa toisiaan.

 

Nuoria on kuunneltava, motivoitava ja sitoutettava

Henna ja Ville uskovat siihen, että kun nuoria autetaan ratkaisemaan niitä ongelmia jotka ovat johtaneet syrjäytymiskierteeseen, heistä kehittyy hyviä työntekijöitä. Tarvitaan kykyä kuunnella, taitoa motivoida ja sitouttaa, sekä mahdollisuutta luoda räätälöityjä koulutuspolkuja.

 

VAMOS ja mEnOliPPU auttavat nuoria

VAMOS on 16–29-vuotiaille helsinkiläisille nuorille suunnattu palvelukokonaisuus. Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa nuoren omia voimavaroja ja vahvuuksia sekä tukea nuorta kiinnittymään yksilöllisesti arvioituun ja suunniteltuun jatkopolkuun. Päätavoitteena on löytää nuorelle tie koulutukseen tai työelämään. VAMOS on osa Helsingin Diakonissalaitosta ja toimii yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

mEnOliPPU-hanke tarjoaa 17-25 -vuotiaille vantaalaisille nuorille mahdollisuuden suorittaa keskeneräiset peruskouluopinnot päätökseen. Se on valtakunnallinen ESR-hanke, jota toteutetaan Vantaan kaupungin sekä Vantaan te-toimiston yhteistyönä. Mukana on myös Vantaan ammattiopisto (Varia) sekä yhteistyökumppaneina Hakunilan kansainvälinen yhdistys ja Nuorisotutkimusseura.

 

Tämä ohjelma on osa Nuorille. Nyt! -kokonaisuutta.

 

Muualla netissä:

Aamusydämellä

VAMOS palvelukokonaisuus

mEnOliPPU-hanke

Elävä arkisto: Mistä johtuu nuorten syrjäytyminen?

Nuorille töitä. Nyt!

 

Suosittele34 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä