Aamusydämellä: Masennuksesta voi toipua

Julkaistu keskiviikkona 24.10.2012 0 61

Katja Lemberg (oik.) kokeili monia terapioita ja löysi avun masennukseensa Ulla Hietasen (vas.) luovuusterapiassa. Heitä jututtaa toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 28.10. klo 9.05 - 9.40

Yle Areenassa vuoden ajan.

Masennuksen syvissä syövereissä on vaikea uskoa, että siitä voi toipua. Mielenterveyskuntoutujan mieltä voi hämmentää sekin, että erilaisia psykoterapiasuuntauksia on nykyään pitkälti yli 400.

Katja Lemberg toipui lopulta vaikeasta masennuksestaan ryhmässä, jota veti mielenterveyshoitaja / luovuusterapian asiantuntija, Lt.koul.ohj.©WTK Ulla Hietanen.

Nykyään naiset ovat hyviä ystäviä ja työpari, joka yhdistää masentuneen kokemusasiantuntijuuden ja ammattilaisen näkemyksen.

 

Moni yritti auttaa Katjaa

Katja, 38, masentui ensimmäisen kerran 23-vuotiaana, juuri valmistuneena vaatetusalan insinöörinä. Silloin hän ei edes tajunnut olevansa masentunut, ihmetteli vain, miksi ei jaksanut tehdä työtä, josta kuitenkin periaatteessa piti paljon.

Toinen vakava masennus Katjalle tuli 28-vuotiaana, pienen pojan yksinhuoltajana. Hänellä oli oma yritys, jonka pyörittäminen tuntui äitiysloman jälkeen täysin mahdottomalta.

Neljän vuoden ajan Katjaa yritti auttaa moni taho, koska pahimmillaan Katjan kohdalla mietittiin jo lapsen huostaanottoakin. Katja laski myöhemmin, että hän oli masennuksensa vuoksi tekemisissä noin 30 eri organisaation ja yli sadan eri työntekijän kanssa.

 

Ulla opiskeli mielenterveyttä

Ulla, 54, tietää omien kokemustensa perusteella, mitä on paniikkihäiriö, synnytyksen jälkeinen masennus ja pariterapia.

Kokin työssä Ullalle tuli seinä vastaan 37-vuotiaana, kun ensin petti selkä, sitten alkoi oireilla iho ja lopulta vielä ranteet kipeytyivät. Ullan mielestä kyse oli työuupumuksesta, johon keho reagoi. Hän päätti vaihtaa ammattia ja päätyi opiskelemaan mielenterveyshoitajaksi.

Ulla perehtyi luovuusterapiaan, jossa puretaan kuvien, tanssin, runojen tai jonkun muun taidemuodon kautta mielenterveyskuntoutujan tuntoja. Katja ohjattiin Ullan vetämään ryhmään, kun alkoi tuntua, että muut menetelmät eivät Katjan kanssa tuoneet helpotusta hänen masennukseensa.

 

Ei yhtä oikeaa tapaa

Katjan mielestä masentuneen hoitoon ei ole yhtä oikeaa tapaa, mutta se mitä tarvitaan, on aikaa, rauhaa ja toivoa.

Mielenterveyskuntoutujaan liitetään Katjan ja Ullan mielestä liian usein häviäjän leima, eikä kyetä hahmottamaan, että masennus voi parhaimmillaan olla tärkeä pysähdys ja mahdollisuus antaa elämälleen uusi suunta.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla netissä:

Aamusydämellä

 

Suosittele61 Suosittelee
Asiasanat:

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä