Aamusydämellä: Nuorten suolistosairaudet

Julkaistu keskiviikkona 09.10.2013 0 46

Katri Tuomisen sairaus pysyy aisoissa lääkityksellä. Pauli Vänttilän paksusuoli poistettin leikkauksella. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 13.10.2013 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 15.10. klo 12.05

Yle Areenassa vuoden ajan

Nuorten suolistosairaudet ovat yleistyneet ja Kelan tilastojen mukaan tulehduksellisten suolistosairauksien eli IBD:n esiintyminen on kaksinkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana.

Katri Tuomisella todettiin 23-vuotiaana Crohnin tauti ja Pauli Vänttilällä alle kaksikymppisenä haavainen paksusuolitulehdus eli colitis ulcerosa.

 

Katrin merkilliset oireet

Katrin, 31, oireilu alkoi kesällä 2005. Hänellä oli lämpöä ja outoa flunssaa, vatsa ripuloi ja nivelet olivat niin kipeät, että liikkuminen sattui. Katri ajatteli, että ulosteessa oleva veri on peräpukamista, eikä osannut epäillä mitään vakavaa.

Kun Katrille alkoi tulla aftoja suuhun ja hemoglobiini oli 86, työterveyshuolto passitti hänet lopulta tutkimuksiin. Tähystyksessä paljastui, että suolisto oli pahasti tulehtunut ja haavainen. Diagnoosi oli krooninen Crohnin tauti.

Katrin Crohnin tautiin tepsi lääkitys. Jo parin päivän jälkeen kortisoni vei nivelkivut, eikä Katria haitannut lääkityksen aiheuttama turvotus tai kuukasvoisuus.

Edelleen Katri pärjää lääkityksen turvin ja vatsa on sekaisin vain harvoin. Ulostamisen tarvetta on hieman useammin kuin muilla ihmisillä ja vessapassia Katri kantaa mukanaan kiireellisten tarpeiden varalta.

 

Pauli epäröi leikkausta

Pauli, 31, kärsi pahasta ripulista armeijan loppuvaiheessa, mutta lääkitys vei vaivat joksikin aikaa. Heti armeijan jälkeen ripuli veriulosteineen paheni ja Pauli meni tutkimuksiin. Hänellä todettiin haavainen paksusuolitulehdus. Paulille haettiin tepsivää lääkitystä neljän vuoden ajan, kunnes lopulta ehdotettiin paksunsuolen poistoleikkausta.

Pauli mietti leikkaukseen menoa puolisen vuotta, koska pelkäsi joutuvansa elämään avanteen kanssa ja ulostepussi vyötäröllään koko loppuikänsä.

Lopulta leikkaukseen oli pakko mennä, kun pidätyskyky hävisi ja tulehdus paheni. Paulilta poistettiin paksusuoli kokonaan ja ohutsuolesta hänelle tehtiin ns. j-pussi, joka toimii peräsuolen tavoin. Avanne Paulilla oli leikkausoperaatioiden välissä vain viikon.

 

Suolikaverille helppo jutella

Katri ja Pauli elävät nykyään tavallista nuorten ihmisten elämää. Suolistovaivoista on helppo jutella vertaisten eli suolikavereiden kanssa ja molemmat toimivat aktiivisesti myös Crohn ja Colitis -yhdistyksessä. Suolikaverit eli CroCot tekivät myös rohkean kuvakalenterin, jonka sivuilla he kertovat avoimesti sairautensa tuomista tunnoistaan.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

Crohn ja Colitis -yhdistys

 

Suosittele46 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä