You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Aamusydämellä: Onneksi on omaishoitaja

Julkaistu tiistaina 22.04.2014 0 5

Poikaansa hoitava Maire Rantala ja puolisoaan hoitava Aarre Alanen kertovat arjestaan. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 27.4.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 29.4. klo 5.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Omaishoitajien työ on usein raskasta ja sitovaa ja siksi he kaipaisivat arkeensa hyvin toimivia hoidon varajärjestelmiä.

Maire Rantala on hoitanut etenevää lihastautia sairastavaa poikaansa Harri Leskistä jo kaksikymmentä vuotta, ja Aarre Alanen sairauskohtauksen halvaannuttamaa puolisoaan Marjoa 14 vuotta.

 

Harri saanut kotona lisävuosia

Maire Rantalan, 65, Harri-pojalla todettiin etenevä lihastauti kuusivuotiaana. Harri toivoi jo silloin, että häntä hoidettaisiin kotona mahdollisimman pitkään.

Perushoitajan koulutuksen saanut Maire arvelee, että Harri on kotihoidossa saanut jopa elämäänsä vuosia lisää, kun hänen ei ole tarvinnut olla tartunnoille alttiina laitoshoidossa.

Duchennen dystrofiaa sairastavan eliniän ennuste on noin 20 vuotta, mutta Harri on nyt jo 42-vuotias ja hänen vointinsa on pysynyt hyvänä.

 

Retkille omalla pakettiautolla

Liikuntakyvytön Harri on päivät hengityskoneessa ja puhe onnistuu hänelle räätälöidyn kanyylin avulla. Koneen toimintaa on kuitenkin valvottava kuuloetäisyydellä, koska Harri ei pysty omin voimin hengittämään.

Nostot, pesut ja muut huoltotoimet vaativat voimiakin, joita Maire hakee lenkkeillen ja puntteja nostellen, kun saa hoitajan kotiin tuuraamaan. Henkistä hyvinvointia parivaljakko hakee konserteista, näyttelyistä ja omalla pakettiautolla retkiä tekemällä.

 

Mairen piti vedota ministeriin

Hengityshalvauspotilaita koskeva laki turvaa Mairelle avun ja taloudellisen tuen, mutta silti hän on joutunut taistelemaan hoitajista.

Kaupungin hoitajien varajärjestelmän äkillinen lopetus ja kehotus Harrin laittamisesta laitokseen oli Mairelle niin kova koettelemus, että omakin terveys reistaili.

Maire vetosi ministeritasolle asti ja sai lopulta pojalleen hoitajan kolme kertaa viikossa yksityiseltä puolelta valtion kustantamana.

 

Aarrella raskas hoitotyö

Aarre Alasen, 68, vaimo Marjo sai äkillisen vakavan sairauskohtauksen vuoden 2000 alussa. Erikoinen aivorungon vaurio johtui natriumarvojen laskusta ja aiheutti toimintojen halvaantumisen niin, että Marjolla toimii vain näkö, kuulo ja muisti.

Aarre tekee vaimolleen päivittäin useita erikoissairaanhoidon tasoisia toimenpiteitä ja hänen omaishoitajan työnsä luokitellaan erittäin raskaaksi, vaativaksi ja sitovaksi. Aarrelle tehtävä on paitsi raskas myös erittäin rakas.

 

Tampereella omaishoitajien Ukkokerho

Kuukauden aikana Aarre saa hoitajan apua kotiin 20 tuntia, jolloin hän hoitaa juoksevia asioita ja kuntoaan. Aarren Tampereelle ideoima omaishoitajien Ukkokerho antaa tärkeää vertaistukea ja mallia ollaan viemässä muuallekin Suomeen.

Aarre käy myös ahkerasti luennoimassa työstään hoitoalan ammattiin opiskeleville, koska hänen mielestään omaishoitajan työstä ei ole riittävästi tietoa.

 

Rakkaudella ja hellyydellä

Aarre päätti jättää työnsä ja jäädä kotiin hoitamaan vaimoaan, koska lääkärit ennustivat, että laitoshoidossa Marjo olisi saattanut kuolla jo parin vuoden kuluttua kohtauksesta.

Tarttuvien tautien riski on kotona olennaisesti pienempi ja elämänlaatu monin tavoin parempi.

Yhdessä pariskunta käy konserteissa, kampaajalla ja sukulaisia tapaamassa. 50-vuotishääpäivän kunniaksi pidettiin isot juhlatkin. Aarre aikoo hoitaa vaimoaan rakkaudella ja hellyydellä niin kauan kuin omat voimat riittävät.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Lue myös:

Aamusydämellä

 

Suosittele5 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä