Aamusydämellä: Onnettomuuden jälkeen

Julkaistu keskiviikkona 29.01.2014 5 29

Outi Leinonen ja Pekka Hyysalo joutuivat luopumaan unelmistaan, mutta nyt he haastavat itsensä uusilla tavoitteilla. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 2.2.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 4.2. klo 05.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Tavoitteet kilpaurheilun huipulle jäivät, kun Outi Leinonen ajoi rekan kanssa kolarin ja Pekka Hyysalo kaatui freestylehyppynsä. Molemmat saivat vakavan aivovamman.

Toipuminen on ollut pitkä tie, mutta nykyään nuoret haastavat itseään uusin tavoin. Outi tähtää BMX-pyöräilyssä ikäluokkansa huipulle ja Pekka haluaa juosta maratonin.

 

Joukkuepelaajasta yksin eläjäksi

Outi, 27, kävi urheilulukiota ja pelasi nuorten maajoukkuetasolla jääkiekkomaalivahtina ennen yhdeksän vuotta sitten tapahtunutta kohtalokasta kolaria. Outi lähti kaverinsa pyynnöstä hakemaan tätä mökiltä aamuyön tunteina. Paluumatkalla hän nukahti rattiin ja ajoi nokkakolarin rekan kanssa.

Outille tuli kolarissa aivovamma ja 65 prosentin invaliditeetti. Vieressä istunut ystävä sai luunmurtumia.

Entisestä joukkuepelaajasta tuli kolarin myötä yksikseen viihtyvä pyöräilijä. Outi ei jaksanut aivovammansa vuoksi tilanteita, joissa on paljon ihmisiä ja hälinää.

Ylioppilaskirjoitukset jäivät, kun muistista hävisivät aiemmin opitut asiat. Outi yritti opiskella artesaaniksi, mutta joutui luovuttamaan teoriaopintojen kohdalla. Keskittyminen oli mahdotonta ja parin sivun jälkeen luettu hävisi muistista.

 

Taistelua korvauksista

Outi joutui taistelemaan kuntoutuksestaan vakuutusyhtiön kanssa, mutta lopulta hänen vammansa vakavuus tunnustettiin. Outilla on nykyään työkyvyttömyyseläke, joka turvaa hänen toimeentulonsa.

Masennus vaivasi Outia pari ensimmäistä vuotta, sitten hän löysi elämälleen uuden haasteen, BMX-ratapyöräilyn, jota harrastaa nyt jaksamisen mukaan. Outi on fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta väsymys aiheuttaa unohduksia ja pinnan kiristymistä.

 

Tuuli tarttui Pekan hyppyyn

Pekka, 23, oli huhtikuussa 2010 Ylläksellä Hello! -lasketteluelokuvan kuvauksissa ja samalla matkalla otettiin myös valokuvia yhteistyökumppaneille. Viimeisenä kuvauspäivänä Pekka oli hyppäämässä päivän viimeistä hyppyä, kun kova tuulenpuuska tarttui häneen ja veti hypyn pitkäksi.

Pekka lensi yli alastulon tasaiselle ja löi päänsä niin, että kypärä halkesi. Hän oli kolmatta viikkoa koomassa. Alkuvaiheessa ennuste oli synkkä. Sen mukaan Pekkaan ei ehkä saataisi enää merkityksellistä yhteyttä ja hän tulisi olemaan vuoteessa lopun ikäänsä. Pekan ensimmäiset omat muistikuvat sairaalasta ovat keskikesältä.

 

Ammattilaishaaveet kariutuivat

Pahin hetki Pekan toipumisen tiellä oli, kun selvisi, ettei hänestä enää koskaan tule ammattilaskijaa. Juuri ennen onnettomuutta Pekka oli noussut maailman rankinglistalla 11. sijalle.

Viikon verran Pekka oli masentunut, mutta sitten hän päätti, että ryhtyy taistelemaan takaisin elämään. Puolen vuoden päästä onnettomuudesta Pekka käveli ja 11 kuukauden kuluttua hän oli ensimmäistä kertaa suksilla rinteessä.

 

Taistellen takaisin

Pekan kuntoutuksesta tuli perheelle isot kulut, koska hänellä ei ollut onnettomuushetkellä voimassa sellaista vakuutusta, joka olisi korvannut kalliit erityiskuntoutukset. Kela kustansi avokuntoutuksen omalla paikkakunnalla ja siihen kuului fysioterapiaa, puheterapiaa, toimintaterapiaa ja neuropsykologista kuntoutusta.

Pekka perusti ystäviensä tuella oman brändin FightBack, ”Taistelu takaisin elämään”, jonka tuotteita myymällä hän pyrkii jatkossa kustantamaan kuntoutuksensa, ansaitsemaan elantonsa ja tulevaisuudessa myös auttamaan muita. Parhaillaan Pekka kirjoittaa kirjaa elämästään ennen onnettomuutta ja sen jälkeisestä kuntoutumisesta.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa

Aamusydämellä

 

Suosittele29 Suosittelee

Kommentit

torstaina 30.01.2014

Mahtavia nuoria! Malliksi muillekin. Älkää antako periksi vaikeuksien edessä. Puskekaa eteenpäin. Elämä kantaa.

sunnuntaina 02.02.2014

Toivon, että toimittaja Hilla katsoo jälkikäteen kyseisen lähetyksen. Rakentavalla silmällä.

sunnuntaina 02.02.2014

Voi voi, että opiskelu veisi liikaa aikaa harrastuksesta!

sunnuntaina 02.02.2014

^ Et tainnut sisäistää kuulemaasi. Kun muistia ja keskittymiskykyä ei ole, niin opiskelu vaatii moninkertaisen työmäärän normaaliin verrattuna, eikä siltikään välttämättä mitään jää muistiin. Tuohon kun lisää aivovammaan usein liittyvän lamaavan väsymyksen, joka on jotain ihan muuta kuin terveen ihmisen kokema väsymys, niin se opiskelu ei useinmiten vaan onnistu. Valitettava tosiasia.

sunnuntaina 02.02.2014

Olen samaa mieltä, Hillan toivoisi katsovan lähetyksen ja tajuta että esim. aivovamma ei tarkoita vähä-älyisyyttä. Se, että täysi-ikäisen kesken jäänyttä kommenttia jatkaa "olenkin puhunut äitisi kanssa"... Huippunuoria, joista monen meistä tulisi katsoa esikuvina. Aivan uskomattomia tyyppejä!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä