Aamusydämellä: Uhrina parisuhteessa

Julkaistu torstaina 20.03.2014 2 6

Mirjam Nordström ihastui huijarimieheen ja Eero Inkeroinen kadotti avioliitossaan oman tahtonsa. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 23.3.2014 klo 9.05 - 9.45, uusinta tiistaina 25.3. klo 5.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Mirjam Nordström ihastui huijarimieheen ja Eero Inkeroinen kadotti avioliitossaan oman tahtonsa. Haettuaan apua vaikean suhteen aiheuttamaan pahaan oloon, Eero ja Mirjam löysivät itsestään läheisriippuvuuden, jonka siemen oli kylvetty jo lapsuudenajan kokemuksissa.

 

Herrasmieshuijari

Mirjam, 67, tutustui seitsemisen vuotta sitten nettipalvelun kautta mieheen, joka kirjoitti hyvin ja oli käytökseltään kohtelias herrasmies. Mies osoittautui kuitenkin huijariksi, joka valehteli olevansa rikas ja rakastavansa Mirjamia, vaikka tapaili samaan aikaan monia muitakin naisia.

Mies kertoi myös sairastavansa syöpää, jonka vuoksi Mirjam ei hennonnut erota suhteesta, vaikka muuten oli jo alkanut epäillä miehen juttuja. Lopulta Mirjam päätti tehdä miehestä rikosilmoituksen, koska tämä oli käyttänyt Mirjamin rahoja tuhansia euroja maksamatta velkojaan takaisin.

 

Useita uhreja

Mirjam syytti itseään ja häpesi toimiaan ja pelkäsi, että hänelle naurettaisiin poliisin luona ilmoitusta tehdessä.

Poliisin asiallinen kohtelu lohdutti, kuten myös se, että saman miehen huijauksen kohteena olleita naisia löytyi lopulta viisi lisää. Rahojaan Mirjam ei koskaan saanut takaisin.

 

Lapsuuden ankara kasvatus

Mirjam perehtyi tapahtuneen jälkeen narsismista kertovaan kirjallisuuteen, liittyi Narsistien uhrien tuki -yhdistykseen ja vetää nykyään vertaisryhmääkin.

Terapeutin kanssa Mirjam kävi läpi ankaran kasvatuksen leimaamaa lapsuuttaan ja tunnisti sieltä kiltin ja omaa tahtoa vailla olevan tytön. Lapsuuden myötäilevää käytöstä hän oli jatkanut kahdessa karille menneessä avioliitossaan ja myöhemmin huijarimiehen kanssa.

 

Avioliitosta ei erota

Eero, 35, kasvoi monilapsisessa, vanhoillislestadiolaisessa perheessä. Lapsena hän ei aina saanut sitä huomiota, mitä olisi kaivannut ja auktoriteetin sanelema, kyseenalaistamaton kasvatus tuli hänellekin tutuksi.

Eero meni naimisiin 18-vuotiaana ja oli 15 vuotta liitossa, jossa syntyi viisi lasta. Vaikka liitossa oli ongelmia, Eero ei edes kuvitellut eroavansa. Hän yritti pitää kulisseja pystyssä ja syytti perheensä tilanteesta itseään. Hän yritti hakea apua ongelmiin, joita hänellä uskoteltiin olevan.

 

Oivallus läheisriippuvuudesta

Käänne Eeron elämässä tapahtui, kun hän lupautui alkoholiongelmaisen kaverinsa tueksi Minnesota-hoitoon liittyvälle luennolle.

Läheisriippuvuuteen liittyvät ominaisuudet kuulostivat tutuilta ja Eero tunnisti niistä oman käytöksensä. Eero opetteli oivalluksensa jälkeen ottamaan vastuuta omasta elämästään ja pohdinnan tuloksena hän myös erosi puolisostaan.

Eero vetää nykyään Narsistien uhrien tuki -yhdistyksessä vertaisryhmää, jossa opetellaan irti läheisriippuvuudesta. Hän peilaa myös omaa toipumistaan ryhmän mukana. Nykyään Eero osaa jo paremmin torjua huonon kohtelun.

Ohjelman toimittaa Hilla Blomberg.

 

Muualla verkossa:

Aamusydämellä

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 24.03.2014

Mistä saa luettavakseen Mirjamin kirjoittaman kirjan: Mitä pahaa pilvilinnoissa on? Kysyy yksi
narsistin uhri

maanantaina 24.03.2014

Minulla on tuollainen tahdoton mies, jonka toivoisin kovasti menevän terapiaan ja oppivan ottamaan vastuun omasta itsestään. En kuitenkaan suostu laskemaan itseäni narsistiksi, vaikka hänen kanssaan olenkin naimisissa... Tahdottoman ihmisen kanssa on raskasta elää, sillä häneen ei voi luottaa. Mutta suuri perhe, joista yksi omaishoidettava, on asia, jonka puitteissa eroaminen ei ole helppoa. Eikä aina mahdollistakaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä