Aamusydämellä : Urheilu-uran loppu

Julkaistu tiistaina 02.04.2013 2 53

Niskavamma päätti Konsta Kuusisen (oik.) lupaavan jääkiekkoilijan uran 17-vuotiaana. Aitajuoksija Jussi Ihamäen menestymisen ovat estäneet lukuisat loukkaantumiset. Keskellä toimittaja Hilla Blomberg.

TV1 sunnuntaina 7.4. klo 9.05 - 9.45

Yle Areenassa vuoden ajan.

Huipulle tähtäävän urheilijan elämän täyttävät harjoitukset ja kilpailumatkat. Koulunkäynti, opiskelu ja urheilu-uran jälkeisen elämän miettiminen jäävät helposti vähemmälle.

Jääkiekkoilija Konsta Kuusinen pelasi lukioaikana sarjaa alempana, jotta koulunkäynti sujuisi paremmin. Aitajuoksija Jussi Ihamäki tähtäsi urheilu-uransa ohella myös valmentajaksi. Nämä ratkaisut auttoivat heitä sopeutumaan vastoinkäymisten hetkellä.

 

Konstan kiekkoura päättyi

Konsta Kuusisen, 18, lupaava jääkiekkoilijan ura päättyi äkillisesti pelitilanteessa saatuun niskavammaan. Konsta oli laukaissut kiekon päätyyn ja luisteli keskialueella kohti vaihtoaitiota, kun vastustajan taklaus osui häntä päähän.

Tutkimuksissa todettiin niskassa muutoksia ja lisäksi neljä aikaisemmista aivotärähdyksistä tullutta aivovammaa, joiden perusteella lääkäri määräsi Konstalle elinikäisen pelikiellon.

Konsta oli tapahtuman jälkeen kiitollinen siitä, että pystyi kävelemään eikä pelättyä sirumurtumaa niskasta löytynyt. Silti haikeus ja tyhjä olo iskivät jäähallissa, kun pelaamisesta piti luopua.

Läheisten ja oman joukkueen tuki auttoi Konstaa selviytymään pahimman yli. Konsta pääsi joukkueensa valmennusryhmään ja lisäksi hän ryhtyi valmentamaan nuorempia junioripelaajia.

 

Kunnioitetaanko vastustajaa?

Konsta toivoo, että hänen kohtalonsa virittäisi jääkiekkoväen keskuudessa keskustelua vastustajan kunnioittamisesta ja pelitaitojen myötä syntyvästä hyvästä itsetunnosta, jonka avulla pelaajien ylilyönnit jääkiekossa voitaisiin välttää.

Konsta on toipunut omasta mielestään hyvin puolentoista vuoden takaisista tapahtumista. Ylioppilaskirjoitukset ovat ohi ja liikuntalääketieteen pääsykoekirjat on jo hommattu. Jääkiekko tulee olemaan Konstan elämässä läsnä jatkossakin.

 

Jussi vaihto jalkapallon hyppyyn ja juoksuun

Jussi Ihamäki, 36, tunnustaa olleensa pienestä pitäen hyvin kilpailuhenkinen. Hän harrasti viisivuotiaasta lähtien jalkapalloilua, mutta kyllästyi 15-vuotiaana siihen, että kaikki joukkueessa eivät panostaneet lajiin yhtä paljon kuin hän.

Jussi halusi vastata itse omista tekemisistään ja menestymisestään ja vaihtoi yksilölajiin, joka oli ensin korkeushyppy. Lähelle ennätyslukemia sujuneet hypyt päättyivät nilkkavammaan ja Jussi vaihtoi aitajuoksuun.

Aitajuoksussa Jussi oli Suomen kärjen tuntumassa, mutta finaalipaikka Kalevan kisoissa jäi vuosi toisensa jälkeen saavuttamatta lukuisten loukkaantumisten ja rasitusvammojen vuoksi.

 

Valmennusta ja veteraaniurheilua

Jussi tähtäsi oman urheilu-uransa ohella koko ajan myös valmentajaksi ja opiskeli liikunnanopettajaksi. Henkistä ja taloudellista tukea tuli omilta läheisiltä.

Vaikka toivottua menestystä ei omalla uralla tullutkaan, Jussi on sitä mieltä, että satsaus kannatti.

Nykyään Jussi menestyy valmentajana ja hän on tehnyt jo seitsemän vuotta yhteistyötä Suomen lupaavimman aitajuoksijan, Nooralotta Nezirin kanssa.

Haave omasta menestymisestä kytee Jussin mielessä vieläkin ja hän aikoo osallistua veteraanien MM-kisoihin. Nooralotan kanssa huippua tavoitellaan ehkä jo Rion olympialaisissa.

Konstaa ja Jussia jututtaa toimittaja Hilla Blomberg.

 

Muualla netissä

Aamusydämellä

 

Suosittele53 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 07.04.2013

"Jos Nooralotta olisi mies", epätasa-arvo jne. Totuushan on se, että Nooralotan tasoisista miesurheilijoista ei keskustella televisiossa. Toivotaan nyt kuitenkin ettei hän liity siihen pitkään listaan julkkisurheilijoita, joiden kisarajan alitusta jännätään vuodesta toiseen.

sunnuntaina 07.04.2013

Kypsää pohdintaa molemmilta. Konstalle erityiset lisäpisteet katkeruuden välttämisestä ja ikäiseksesi kehittyneestä ja rakentavasta suhtautumisesta raukkamaisiin konnuuksiin kaukalossa. Asiaa ei saa haudata, ennenkuin joudutaan taas hautaamaan lisää nuoruuden unelmia.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä