Akuutti: Alzheimeriin kehitteillä rokote

Julkaistu maanantaina 27.01.2014 0 5

Akuutissa kysytään, kannattaako sairaana mennä töihin. Flunssakaudella monella työpaikalla pärskitään.

TV1 keskiviikkona 29.1.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina30.1. klo 9.30 ja sunnuntaina 2.2. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Alzheimerin tautia sairastaa maailmanlaajuisesti noin 36 miljoonaa henkilöä, mutta potilaiden määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan 20 vuodessa.

Muistisairauksia pidetäänkin yhtenä suurimmista tulevaisuuden kansanterveysongelmista. Nyt Alzheimerin tautiin on kehitteillä rokote, ja ensimmäiset suomalaispotilaat ovat jo aloittaneet rokotetutkimuksessa.

Rokotteen kohteena on sairauden synnyn ja etenemisen kannalta tärkeä aivoihin kertyvä haitallinen proteiini. Rokote käynnistää elimistön vasta-ainemuodostuksen proteiinia kohtaan. Turun yliopiston professori Juha Rinne vastaa tutkimuksen toteuttamisesta Suomessa. Hänen mukaansa kyseessä on erittäin lupaava hoidollinen rokote.

 

Sairaana töissä

Talven flunssa- ja influenssakausi lähestyvät ja moni miettii, voiko töihin lähteä, vaikka olo ei olisikaan aivan terve. Yhä useammalla työpaikalla nähdäänkin pärskiviä ja jopa kuumeisia työntekijöitä, joiden pitäisi olla kotonaan sairastamassa, eikä tartuttamassa työkavereita.

Syyt ovat moninaiset. Moni ei halua rasittaa työkavereitaan omilla töillään ja toinen pitää omaa työpanostaan niin merkittävänä, ettei työpaikalla tulla toimeen ilman häntä. Eri ammattiryhmien välillä on kuitenkin suuria eroja sairaana työskentelemisessä.

Akuutti paljastaa, missä ammateissa töihin tullaan useimmin sairaanakin.

 

Voiko suolisto hyvin?

Suoliston hyvinvointi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteemme. Lääketieteessä tutkitaankin yhä tarkemmin, kuinka monen sairauden taustalla piilee suolistobakteerikannan häiriötila.

Johanna ja Ilja Milanin kuusivuotias Romeo-poika kärsi vaikeista vatsaoireista ja hänellä oli autistisia piirteitä. Pieni poika ei sietänyt vanhempien kosketusta, suun aistimukset olivat yliherkät, eikä Romeo suostunut syömään kuin tietynlaisia ruokia.

Erilaisten hoitojen jälkeen perhe ryhtyi selvittämään, voisiko ravintomuutoksilla saada helpotusta Romeon elämään.

 

Mikko puhdistuskuurilla

Omalääkärin vastaanotolla Mikko Penttilä on päättänyt puhdistaa elimistöään detox-kuurin avulla. Viikon kestävä puhdistuskuuri laittaa toimittajan kropan koetukselle, eikä se suju ilman ongelmia. Omalääkäri Risto Laitila valvoo ja kommentoi Mikon testiä.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele5 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä