Akuutti: Elmo taistelee syöpää vastaan

Julkaistu tiistaina 29.10.2013 0 19

Elmo Malinen on käynyt oman taistelunsa eturauhassyöpää vastaan.

TV1 keskiviikkona 30.10.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 31.10. klo 9.30 ja lauantaina 2.11. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Monet miehet kasvattavat marraskuun ajan viiksiä Movember-kampanjan innoittamana. Viiksien avulla halutaan kiinnittää huomiota miesten sairauksiin, kuten esimerkiksi eturauhassyöpään.

Oululainen Elmo Malinen on käynyt oman taistelunsa sairautta vastaan. Armeijan palveluksessa uransa tehnyt mies mursi selkänikamansa kamppailulajin harjoituksissa.

Röntgenkuvat ottanut lääkäri passitti 58-vuotiaan miehen jatkotutkimuksiin, joissa selvisikin yllättäen, että Malinen sairastaa eturauhassyöpää. Nyt hän kertoo rohkeasti elämänsä taistelusta ja sen vaikutuksista miehuuteensa.

 

Tytöille uusi rokote

Marraskuussa alkaa taistelu naisten kohdunkaulan syöpää vastaan. Eturintamassa ovat yhdeksäsluokkalaiset tytöt, jotka aiotaan rokottaa tämän syksyn ja talven aikana papilloomavirusta vastaan.

HPV-rokote tulee osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Jatkossa rokotukset aloitetaan jo kuudennella luokalla, koska rokotus on hyvä antaa ennen seksielämän alkamista.

 

Kuka korvaa viallisen tekonivelen?

Suomessa tuhannet täysmetallisen lonkkanivelen saaneet potilaat kärsivät erilaisista oireista. Viallinen tekonivel lonksuu, kasvattaa ylimääräistä kudosta ja päästää verenkiertoon vaarallisia määriä raskasmetalleja.

Edessä on vaativa korjausleikkaus, jonka kunnat kyllä korvaavat, mutta potilaallekin jää paljon maksettavaa. Nivelkipuinen maksaa itse muun muassa lääke- ja matkakulut. Summa voi nousta tuhansiin euroihin.

Toistaiseksi vain yksi tekonivelvalmistaja on suostunut maksamaan kuluja. Onko potilaista tullut tekonivelten koekäyttäjiä?

 

Mistä kuume?

Miten saada kuume? Sitä tietoa me suomalaiset etsimme ahkerasti hakukoneitten avulla. Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat luvanneet selvittää tämän terveysmyytin taustat.

Onko kuumeen hankkiminen täysin terveenä edes mahdollista? Koekaniiniksi ryhtyy tälläkin kertaa Mikko. Saako mies kuumeen nousemaan sipulin, omatekoisen juoman tai teepussin avulla?

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

Tuotanto Yle Asia, Oulu. Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele19 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä