Akuutti: Mielenterveystyön karu todellisuus

Julkaistu perjantaina 29.11.2013 0 4

Mika Rautanen on nuori lääkäri, joka on kotikäynneillä nähnyt mielenterveystyön karun todellisuuden.

TV1 keskiviikkona 4.12.2013 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 5.12. klo 9.30 ja lauantaina 7.12. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Kellokosken sairaalassa työskentelee nuori lääkäri, joka on nähnyt läheltä mielenterveystyön karun todellisuuden.

Mika Rautanen teki Helsingissä nelisen vuotta kenttätyötä, jossa hän kohtasi mielenterveyspotilaiden ahdingon silmästä silmään.

Kotikäynneillä Rautanen näki askeettisia ja sotkuisia asuntoja, joiden sisustuksena oli yksi tuoli tai patja. Roskia sekä tupakantumppeja saattoi olla polveen asti, ja potilaan luo piti pujotella lehtipinojen läpi.

Avohoidon potilaat saivat lääkkeet kotiinsa kerran viikossa. Muuta he eivät itse osanneet pyytä. Rautanen kertoo kokemuksistaan Akuutilla ja peräänkuuluttaa samalla lääkäreitä ottamaan rohkeasti kantaa heikoilla olevien potilaiden puolesta.

 

Artturi Heikkilä, veteraani, 101 vuotta!

Itsenäisyyspäivän alla Akuutti kyselee, missä kunnossa sotainvalidit ovat.

Torniossa asustelee ainakin yksi hyväkuntoinen sotiemme veteraani. Artturi Heikkilällä on ikää jo kunnioitettavat 101 vuotta. Talvisodassa meni toinen käsi, mutta se ei ole herraa hidastanut, vaan liikkuminen sujuu edelleen ilman apuvälineitä.

Heikkilä ei ole yksittäistapaus, sillä samassa kuntoutuslaitoksessa asuu myös toinen 100-vuotias sotainvalidi. Nyt tutkijat ovatkin kiinnostuneet sotainvalidien pitkäikäisyydestä.

 

Lapsi oppii ennakkoluulot ruokiin

Monet lapset tuntevat pelkoa uusia ruoka-aineita kohtaan. Lapsena opitut ennakkoluulot saattavat jäädä päälle vielä aikuisenakin. Lasten oma makukoulu kannustaa lapsia tutkimaan ruokaa kaikilla aisteilla.

Jokainen lapsi reagoi ruokaan eri tavalla eikä kenenkään tapa ole väärä.

Esimerkiksi granaattiomena saattaa vaikuttaa lapsesta erikoiselta, kun sitä koputellaan lusikalla tai tutkitaan mikroskoopilla. Pienen tutkimisen jälkeen granaattiomenan siemenet saattavat olla lapsille maittava yllätys.

 

Paikkaisinko oman hampaani?

Omalääkärin vastaanotolla kurkistetaan tällä kertaa suuhun. Apteekista on nimittäin jo jonkin aikaa saanut hammaspaikka-ainetta, jonka avulla kuka tahansa voi itse paikata hampaansa.

Risto Laitila ja Mikko Penttilä testaavat tällaista tee se itse -paikkausta. Väliaikaispaikka voi olla hyvä ensiapu, kun hammaslääkärin ei heti pääse korjauttamaan irronnutta paikkaa tai lohjennutta hammasta.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä