Akuutti: Muistisairaus koskettaa monia

Julkaistu tiistaina 17.09.2013 0 36

Taikuri Joni Pakanen neuvoo Mikko Penttilälle muistikikkoja.

TV1 keskiviikko 18.9. klo 19.55 - 20.25, uusinnat torstaina 19.9. klo 9.30 ja lauantaina 21.9. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Akuutti perehtyy teemalähetyksessään muistisairauksiin. Etenevät muistisairaudet koskettavat monia, sillä maassamme on jo yli 120 000 muistisairauden kanssa elävää ihmistä.

Muistiviikolla Akuutti seuraa geriatri Petteri Viramon työpäivää. Lääkäri kohtaa päivittäin potilaita, joiden muisti ei enää pelaa kunnolla.

Parantavaa lääkettä ei ole, mutta nopea diagnoosi, oikeanlainen lääkitys ja kuntoutus ovat hyvän hoidon kulmakiviä.

 

Elämää huonon muistin ehdoilla

Muistisairaudet etenevät vääjäämättä ja niihin liittyy oireita, jotka muuttavat sairastuneen persoonaa. Kun muistisairaus muuttaa läheisen ihmisen, rinnalla kulkeva joutuu aivan uudenlaisten tilanteiden eteen.

Helsinkiläiset Kaarina Eskola ja Matti Sihvola ovat eläneet avoliitossa 40 vuotta. Kaarinan muistisairaus alkoi kuutisen vuotta sitten. Ruoat paloivat pohjaan ja arkiset asiat menivät sekaisin.

Eläkkeellä oleva pariskunta elää arkeaan pikkuhiljaa etenevän muistisairauden ehdoilla. Vaikka Kaarina ei enää pysty kunnolla ilmaisemaan itseään, tuntee Matti hänet edelleen samaksi rakkaaksi ihmiseksi kuin ennenkin.

 

Vieraastakin pitää huolehtia

Oululainen Ulla-Maija Vähä pyytää meitä kaikkia huolehtimaan muistisairaista. Ihan kaikista. Vähä menetti oman muistisairaan äitinsä talvella 2011, kun hän karkasi hoitokodista kenenkään huomaamatta.

Ulkona paukkui parinkymmenen asteen pakkanen ja äidillä oli yllään ohuet sisävaatteet. Ei pipoa, ei lapasia. Kukaan ulkopuolinen ei pysähtynyt kysymään, mihin vanha nainen oli talvipakkasella niin vähillä vaatteilla menossa.

Lopulta äiti löytyi liian myöhään.

 

Mitä kaupasta pitikään tuoda?

Muisti saattaa joskus pettää, vaikka taustalla ei olisikaan mitään sairautta. Tämä on tuttu tilanne ainakin silloin, kun kauppaan joutuu lähtemään ilman puutelistaa.

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä yrittävätkin parantaa työmuistia ja Risto antaa Mikolle haasteen. Tavoitteena on oppia muutamassa minuutissa 20 erilaista sanaa oikeassa järjestyksessä.

Onnistuuko Mikko tehtävässä, kun hän saa avukseen taikuri Joni Pakasen?

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä. Tuotanto Yle Asia Oulu.

Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa

Akuutti

Yle Uutiset: Neljä vanhusta katoaa Suomessa joka päivä

Välitä-kampanja

 

Suosittele36 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä