Akuutti: Sairastatko diabetesta tietämättäsi?

Julkaistu maanantaina 18.02.2013 0 47

Sadattuhannet suomalaiset sairastavat diabetesta tietämättään.

TV1 keskiviikkona 20.2. klo 19.55 - 20.25

Yle Areenassa 30 päivää

Diabetes on maassamme kansantauti, joka yleistyy huimaa vauhtia. Kakkostyypin diabetesta sairastaa 250 000 suomalaista, mutta todellisuudessa diabeetikkojen määrä on huomattavasti suurempi.

Arvioiden mukaan jopa sadattuhannet suomalaiset sairastavat tautia tietämättään.

Helsinkiläinen Leea Ahvo kärsi kovasta väsymyksestä, ennen kuin paastoverensokeriarvo paljasti hänen sairastavan diabetesta.

 

Hevoslääkettä doping-aineena

Dopingilla yritetään parantaa suorituskykyä kilpa- ja kuntourheilussa.

Alun perin doping-aineet on kuitenkin kehitetty lääketieteellisten sairauksien tai puutostilojen hoitoon. Kasvuhormonilla, steroideilla ja piristeillä on sallitut käyttäjänsä, jotka tarvitsevat lääkeaineita oikeasti.

Dopingin käyttäjän lääkekaapista saattaa löytyä vaikkapa keuhkolääkettä, rintasyövän hoitoon tarkoitettua lääkettä tai jopa hevosen astmalääkettä.

 

Absoluuttinen sävelkorva

Mitä tarkoittaa absoluuttinen sävelkorva? Tällaisen taidon omaava henkilö pystyy vaivattomasti yhdistämään jonkin äänen sävelasteikon tavuihin.

Ihmisen kuulo toimii aina samalla tavalla, olipa kyseessä absoluuttisen sävelkorvan omaava henkilö tai tavallinen tallaaja. Sitä vastoin aivojen tasolla on havaittu eroja.

Absoluuttisen sävelkorvan omaavilla aivot näyttäisivät toimivan aktiivisemmin. Vaikka absoluuttinen sävelkorva on hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi muusikoille, arkisessa elämässä siitä voi olla jopa haittaa.

 

Sormet naksuvat

Naksutteletko sormiasi? Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä yrittävät selvittää, onko nivelten naksuttelu vaarallista? Voiko harmittomalta vaikuttava tapa aiheuttaa vaikkapa nivelrikkoa?

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla netissä:

Akuutti

 

Suosittele47 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä