Akuutti: Suolisto sairastaa ja mieli kärsii

Julkaistu perjantaina 14.02.2014 0 4

Omalääkäri Risto Laitila (vas.) opettaa kinesioteippausta ja laittaa Mikko Penttilän jalan kuntoon.

TV1 keskiviikkona 19.2.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 20.2. klo 9.30 ja sunnuntaina 23.2. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Ihmisessä on arviolta miljardeja bakteereita, joista suurin osa majailee suolistossa. Monilla sairauksilla ja suoliston kunnolla on yhteys. Krooninen stressi vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisia mikrobeja suolistossamme elää.

Voisiko suoliston bakteereilla olla vaikutusta aivojen terveyteen ja mielen ongelmiin?

Laajassa kotimaisessa FinnBrain-tutkimuksessa seurataan lapsen kehitystä, ja nyt kiinnostuksen kohteena on erityisesti keskushermoston ja mikrobien välinen liikenne. Voisiko suolistomikrobeilla olla vaikutusta jopa keskushermoston kehitykseen.

Tutkijoiden toiveissa onkin, että tulevina vuosina esimerkiksi ahdistuneisuushäiriötä tai masennusta voitaisiin hoitaa muokkaamalla suolen mikrobistoa.

 

Selkäkipu seuralaisena

Skolioosi, epäonnistunut selkäleikkaus, loppumattomat kivut ja eläkepäätös. 31-vuotiaan Merja Kokon elämä ei ole mennyt suunnitelmien ja unelmien mukaan. Kivusta on tullut ikuinen seuralainen ja se muistuttaa itsestään joka minuutti, joka tunti, joka päivä ja joka viikko.

Lääkkeet pitävät nuoren naisen jokseenkin toimintakykyisenä, mutta paljosta hän on joutunut myös luopumaan.

Silti Merja on päättänyt panostaa mahdollisuuksiinsa. Positiivinen oululaisnainen antaa vertaistukea muille selkäpotilaille. Tuelle on myös selkeä tarve, sillä nuoret selkä- ja kipupotilaat jäävät liian usein yksin, eikä heitä oteta vakavasti.

 

Uniapnean hoito etäseurannassa

Uniapneasta kärsii jopa 150 000 suomalaista, mutta vaiva jää usein hoitamatta. Kovan kuorsaamisen ja hengityskatkosten seurauksena voi kehittyä sydänsairauksia, aivohalvaus tai diabetes. Myös unenlaatu heikkenee, mikä lisää stressiä sekä alttiutta onnettomuuksille ja työtapaturmille.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on aloitettu uniapnean ylipainehengityshoito langattoman etäseurannan avulla. Etäseuranta säästää hoitohenkilökunnan aikaa ja myös potilaat ovat olleet tyytyväisiä, kun poliklinikkakäynnit vähenevät.

Potilaat ovat lähteneet rohkeasti mukaan kokeiluun, sillä etäseurannassa ei tarvita internet-yhteyttä tai tietokoneen käyttötaitoja.

 

Miksi kuu valvottaa?

Omalääkärin vastaanotolla pohditaan tällä kertaa kuuhulluutta. Miksi täysikuun aikaan ei nukuta, vaan sängyssä pyöritään vielä aamuyölläkin? Tämä siitäkin huolimatta, vaikka verhot ovat kiinni, eikä kuuta edes näy. Löytyykö vaivalle tieteellistä selitystä.

Lisäksi Risto Laitila on luvannut näyttää, miten jalkapohjan kalvojänteen tulehdusta voidaan hoitaa kinesioteippauksen avulla.

Akuutin juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä