You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Akuutti: Taakkana turhat leikkaukset

Julkaistu perjantaina 21.02.2014 0 6

Mikko Penttilä (oik.) haastaa Akuutin omalääkäri Risto Laitilan kahvakuulajumppaan.

TV1 keskiviikko 26.2.2014 klo 19.00 - 19.55, uusinta sunnuntaina 2.3. klo 15.55

Yle Areenassa 30 päivää

Istuminen on vaarallista, nivelet kuluvat ja selkävaivat ovat suurin yksittäinen syy sairauspoissaoloille. Akuutin helmikuun erikoislähetyksessä perehdytään tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.

 

Turhia leikkauksia?

Usein tuki- ja liikunteaelinsairauksiin haetaan helpotusta leikkauspöydältä, mutta tuoreet tutkimustulokset yllättävät.

Joka vuosi tehdään jopa 10 000 turhaa polvileikkausta. Olkapääleikkauksista joka toinen on tarpeeton.

Polven tähystysleikkaus on yksi länsimaiden yleisimmistä kirurgisista toimenpiteistä. Suomalaistutkijoiden mukaan se on tarpeeton, jos vaivat johtuvat ikääntymiseen liittyvistä nivelmuutoksista.

Yhden polvileikkauksen kustannukset ovat tuhansia euroja, minkä vuoksi turhat leikkaukset kuormittavat terveydenhuoltoa raskaasti. Myös tavallisimpia olkapääleikkauksia tehdään tarpeettomasti, tutkijat väittävät. Molemmat leikkaukset voitaisiin korvata fysioterapialla, jolloin toipumisennuste olisi parempi.

 

Kaatumisriskiä pienemmäksi

Osteoporoosilla eli luukadolla on hintansa. Viattomalta vaikuttanut kaatuminen voi käydä kalliiksi, jos edessä on lonkkaleikkaus.

Iäkkään ihmisen kaatumisriskiä voi pienentää jo muutamalla kätevällä konstilla. Räsymatot varastoon, kaksitehosilmälasit pois nenältä ja keppi käteen. Päälle voi pukea lonkkasuojat ja liukkaille keleille kannattaa varata nastakengät.

Kemiläisellä Sinikka Ulanderilla heikot luut ovat sukurasite. Osteoporoosi-diagnoosi tuli 55-vuotiaana, mutta sinnikäs nainen päätti taistella sitä vastaan.

Elämäntapamuutos ja oikeanlainen lääkitys auttoivat, sillä nyt 15 vuotta myöhemmin Ulander harrastaa aikidoa ja luut pysyvät lujina.

 

Liike on lääke

Liike on lääke moneen tuki- ja liikuntaelinsairauteen.

Akuutin juontaja Anu-Maija Kärjä haastaa liikunta- ja yleislääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylanderin kertomaan omat ennaltaehkäisevät ja kuntouttavat liikuntavinkkinsä.

Miten meidän suomalaisten keho saataisiin kestämään arjen rasitukset entistä paremmin?

 

Kipua selästä varpaisiin

Akuutin omalääkäri Risto Laitila antaa vastaanotollaan vinkkejä selkäpotilaille. Voiko vaikea selkäkipu heijastua varpaisiin asti? Tarkastelun alla ovat myös vaivaisenluut ja nivelrikkoasiat.

Mikko Penttilä haastaa tule-lähetyksen kunniaksi omalääkärin harrastamaan työpaikkaliikuntaa. Miten mahtaa Ristolta sujua kahvakuulajumppa?

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä