Akuutti: Tunnista aivo-oireet ajoissa

Julkaistu tiistaina 29.01.2013 2 97

Kädet ylös ja hymyile! Risto Laitila (oik.) ja Mikko Penttilä näyttävät, kuinka aivoinfarktin oireita testataan.

TV1 keskiviikkona 30.1. klo 19.55 - 20.25

Yle Areenassa 30 päivää

Aivojen verenkierto häiriintyy joka päivä noin 68 suomalaisella. Syynä voi olla aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai ohimenevä aivoverenkiertohäiriö eli TIA.

Joka toiselle potilaalle jää kohtauksesta pysyvä haitta. Hoidon kannalta ensiarvoisen tärkeää on nopea reagointi. Ensimmäisten oireitten ilmaannuttua on välittömästi soitettava hätänumeroon 112.

Akuutin teemalähetyksessä käsitellään aivoverenkiertohäiriöitä, niiden ensioireita sekä potilaan hoitoa ja kuntoutusta.

 

Miten tunnistaa oireet?

Roikkuuko suupieli ja pätkiikö puhe? Millaisia ovat aivoverenkiertohäiriön ensioireet?

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä kertovat, millaisissa tilanteissa hälytyskellojen pitäisi soida.

Mahdollisen häiriön voi testata kotioloissakin helppojen testien avulla, mikäli huomaa ystävän käyttäytymisessä jotakin epätavallista.

 

Nuori voi saada aivohalvauksen

Vantaalaisella Laura Ikosella ensimmäiset oireet tulivat aivan tavallisen työpäivän jälkeen. Kolmikymppinen perheenäiti oli tekemässä ruokaa, kun maailma alkoi pyöriä ja kova pääkipu iski.

Oireita hoidettiin aluksi asentohuimauksena, ennen kuin oikea syy selvisi: kaksi infarktia pikkuaivoissa. Miten kahden lapsen äiti on selvinnyt kohtauksesta?

 

Järeitäkin hoitoja tarvitaan

Joskus aivoverenkiertohäiriön hoito vaatii järeitä keinoja. Vaikean vamman jälkeen korkea kallonsisäinen paine aiheuttaa aivojen lisävauriota.

Painetta yritetään laskea kraniektomia-leikkauksen avulla. Toimenpiteessä kallosta poistetaan luupala, joka vapauttaa ahdasta tilaa kallon sisällä.

Tavoitteena on saada kallonsisäinen paine laskemaan ja parantaa aivovammapotilaan ennustetta.

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla netissä:

Akuutti

 

Suosittele97 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 28.07.2013

Kiitos tästäkin" suurta tuntemattomuutta" vastaan! Eli olen nyt 45v mies, joka sai vaikean kallovamman puolisen vuotta sitten. Henkiinjäämisen edellytys oli kraniektomia (kiitos siitä). Vamman saamja läpikäymisestä saakka olen odotellut eri sairaaloiden yms. Osastoilla korjaavaa leikkausta, kranioplastiaa, josta toivon myös saavani lisää tietoa!
Hyvä, että minulle ja kaltaisilleni suodaan tietoa muuten niin vajaan "tarjonnan"ohessa!

lauantaina 10.08.2013

Maaliskuun 2. päivänä sai 61-vuotias kuppanini vaikean aivoverenvuodon. Hän kuoli tajuihinsa tulematta viisi päivää myöhemmin.
Kumppanini oli potenut noin neljännesvuosisadan ajan nivelreumasta ja kroonisesta paksuuolen tulehduksesta. Lisäksi häneltä oli poistettu syöpäkasvain rinnasta kuutisen vuotta aikaisemmin. Näihin vaivoihin kaikkiaan lääkitys oli pitkäaikainen ja arvatenkin raskas. Niveliä oli leikattu toistuvasti.
Ainakin parin vuoden ajan olin huomaavinani hänen ilmaisukykyynsä ja temperamenttiinsa liittyviä oireita, joitten vuoksi yritin taivutella häntä kääntymään neurologin puoleen. Varoitin asiasta myös hänen työterveyshoitajaansa. Hänen suhtautumisensa työhönsä ja johinkin harrastuksiinsa tuntui joskus maaniselta eikä hän ottanut varoituksiani vakavasti.
Uskon että hänen sairautensa ja ylikuormittunut työnsä edesauttoivat hänen varhaista menehtymistään. Saattoi hänellä olla perinnöllistäkin taipumusta. Veren rasva-arvot hän oli saanut pudotettu liikunnalla ja ravinnolla lääkkeen tuella kohtuullisina pidettyihin lukemiin.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä