Akuutti: Uusi aorttaläppä lisää elinvuosia

Julkaistu maanantaina 03.02.2014 0 3

Ranskalainen professori Alan Cribier opastaa suomalaisia kardiologeja vaativassa sydänleikkauksessa.

TV1 keskiviikkona 5.2.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 6.2. klo 9.30 ja sunnuntaina 9.2. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Aorttaläpän ahtautuma eli aorttastenoosi on yleinen vaiva iäkkäimmillä henkilöillä. Kyseessä on läpän kalkkeutuminen, jonka syynä on useimmiten sepelvaltimotauti. Hoitamaton, vaikea ahtauma aiheuttaa rintakipua, hengenahdistusta, väsymystä ja mahdollisesti jopa äkkikuoleman.

Läppiä on vaihdettu avosydänleikkauksena jo pitkään, mutta ranskalainen professori Alan Cribier asensi vuonna 2002 ensimmäisenä maailmassa uuden aorttaläpän ihmiseen katetrin kautta.

Menetelmä on erittäin haastava kardiologeille, mutta se vähentää merkittävästi potilaan kipuja ja puolittaa toipumisajan. Nykyään potilas voidaan operoida muutamassa tunnissa ja kotiuttaa mahdollisesti jo seuraavana päivänä.

Ainoana ongelmana on läpän kalleus. Käsityönä tehtävä aorttaläppäimplantti maksaa yli 20 000 euroa. Kuinka aorttaläppäleikkaus sitten tehdään ja mitä leikkauksessa oikein tapahtuu? Akuutti oli mukana leikkaussalissa ja seurasi Alan Cribierin työskentelyä hänen vieraillessaan Suomessa.

 

Täsmälääke atooppiseen ihottumaan

Atooppinen ihottuma pahenee talvipakkasilla, kun tulehtunut iho kuivuu ja kutisee, sietämättömästi. Atooppista ihottumaa on perinteisesti hoidettu perus- ja kortisonivoidekuureilla, mutta se ei aina riitä.

Professori Sakari Reitamo Hyksin Iho- ja allergiasairaalasta on tehnyt pitkän työuran kehittämällä atooppisen ihottuman hoitoa. Tehokas täsmäase ihottumaa vastaan on löytymässä.

 

Erityislasten vanhempien paperisota

Erityislapsen vanhemmat kirjoittavat vuosittain kymmeniä pitkiä ja yksityiskohtaisia hakemuksia omaishoidontuesta, vammaistuesta, apuvälineistä, asunnonmuutoksista, matka- ja lääkekorvauksista ja avustaja-asioista.

Akuutti tapaa Pia Lemmettyisen, joka tietää, millaiseen paperisotaan erityislasten vanhemmat joutuvat. Lista on loputon.

Tietoa mahdollisuuksista tukiin ei anneta valmiina, vaan byrokratiaviidakossa taistelevat vanhemmat joutuvat sitä aktiivisesti etsimään. Usein erityislasten vanhemmat väsyvät paperisotaan ja tarpeellisia tukia jää hakematta.

 

Helpottaako kiroilu kipua?

Omalääkärin vastaanotolla kiroillaan oikein luvan kanssa. Risto Laitila ja Mikko Penttilä nimittäin testaavat, auttaako kunnon kiroilu sietämään kipua paremmin.

Testiolosuhteet ovat jäätävän kylmät, sillä Mikon pitäisi upottaa kätensä jääpaloja täynnä olevaan vesikulhoon. Risto ottaa aikaa, kuinka pitkään Mikko pystyy pitämään kättään jäitten seassa ilman kipulääkettä, kipulääkkeen kanssa sekä lopuksi vielä kiroilemalla.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä