Akuutti: Vaarallinen stressi

Julkaistu perjantaina 22.02.2013 0 56

Mirko Salo löysi stressittömän elämän ja unelmiensa työn navetasta.

TV1 keskiviikkona 27.2. klo 19.55 - 20.25

Yle Areenassa 30 päivää

Stressistä on hyvää vauhtia tulossa suomalaisten kansansairaus.

Lyhytkestoinen stressi on ihmiselle hyväksi, sillä se parantaa suorituskykyä. Stressihormonit piiskaavat eteenpäin vaikeassa tilanteessa. Ongelmalliseksi tilanne muuttuu stressin jatkuessa pitkään, kun samaiset stressihormonit alkavat kuluttaa elimistöä.

Syke on koko ajan koholla, uni ei tule silmään ja veren tulehdusarvot nousevat, mikä voi aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja tai kakkostyypin diabeteksen. Pahimmillaan stressi tappaa.

Akuutin teemalähetyksessä perehdytään stressiin.

 

Mirko löysi rauhan navetasta

Mirko Salo tietää, että stressi on hyvä renki mutta huono isäntä. It-alalla työskennellyt Salo muutti kymmenisen vuotta sitten Helsingistä Kärsämäelle, kun pääkaupunkiseudun vilinä ja kiireinen työ nostivat stressitasot liian korkealle.

Kärsämäelläkin toimelias mies oli uuvutti itsensä työnteolla, ennen kuin unelma-ammatti ja stressitön elämä löytyivät yllättävästä paikasta. Neljän lapsen perheenisä työskentelee nykyisin maatilan renkinä.

 

Lääkkeet omasta arjesta

Suuri elämänmuutos voi auttaa matkalla kohti stressitöntä elämää. Kaikki eivät kuitenkaan pysty tai halua sellaista tehdä. Lääkkeet stressin voittamiseksi on löydettävä arkisesta elämästä.

Omalääkärin vastanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä perehtyvätkin stressin oireisiin ja hoitoon. Miten pitkäaikainen stressi ilmoittaa itsestään ja kuinka siitä pääsee parhaiten eroon? Mikko joutuu myös lääkärintarkastukseen, jossa selvitetään miehen stressitasot.

 

Kosketus rentouttaa

Pienellä lapsella ei ole vielä työkaluja eikä valmiuksia stressin käsittelyyn, mutta vaiston varassa hän osaa hakea aikuisilta juuri oikeanlaista apua.

Ja hyviä uutisia! Jos aikuiset antautuvat sylittelemään ja silittelemään pienokaisia, he rauhoittuvat samalla itsekin. Kosketus nimittäin vapauttaa elimistöön oksitosiinia, joka lisää turvallisuutta, rentoutta ja rauhaa, olimmepa isoja tai pieniä.

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla netissä:

Akuutti

 

Suosittele56 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä