Akuutti: Vaativia harjoitusleikkauksia vainajilla

Julkaistu perjantaina 28.02.2014 0 3

Lääkärit harjoittelevat vaativia leikkauksia vainajien avulla.

TV1 keskiviikkona 5.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 6.3. klo 9.30 ja sunnuntaina 9.3. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Tampereen yliopistollisen sairaalan uudessa kirurgian koulutuskeskuksessa on Pohjois-Euroopan ensimmäinen leikkaussali, jossa operaatioita harjoitellaan vainajien avulla. Koulutuskeskus on suunniteltu vaativien toimenpiteiden koulutukseen.

Vainajien avulla harjoitellaan hankalia operaatiota tai erityistekniikkaa vaativia toimenpiteitä. Kokemus on hyvin aito, kudostuntuma on erittäin lähellä elävää potilasta. Vaarallisten leikkausten harjoittelu helpottuukin, kun pelkona ei ole potilaan vahingoittaminen.

Opetustilanteessa korostetaan vainajan ihmisarvon kunnioittamista. Vainajat eivät ole tunnistettavissa, sillä operaation aikana vain leikkausalue on näkyvillä. Leikkaukset tehdään aina ruumiinavauksen jälkeen ja toimenpiteeseen on ennalta hankittava lähiomaisen suostumus.

 

Munasoluja talteen

Munasolujen ennakoiva pakastaminen kiinnostaa nykyisin myös suomalaisnaisia. Aikaisemmin munasolujen pakastaminen on ollut mahdollista vain terveydellisten syiden takia.

Munasoluja on pakastettu ennen rankkoja ja hedelmällisyyden kannalta tuhoisia syöpähoitoja, mutta nyt syyksi riittää perheen perustamisen lykkääminen.

Kuinka paljon munasolun ennakoiva pakastaminen maksaa, nouseeko synnyttäjien keski-ikä ja aiheuttaako toimenpide eettisiä ongelmia?

 

Kouluäijä rauhoittaa nuoria

Kouluvaarit ja -mummot ovat jo monessa koulussa tuttuja, mutta hämeenlinnalaisessa Hakkalan koulussa menoa rauhoittavat kerran viikossa vapaaehtoiset kouluäijät. Äijien toiminta on saanut hyvää palautetta oppilailta ja opettajilta.

Yksi kolmesta äijästä on Lammin entinen kyläpoliisi, nykyinen eläkeläinen, Kim Malmström. Entinen poliisi tulee mainiosti toimeen nuorten kanssa, mutta miehen mielestä vanhemmuus on kriisissä. Elämä ei ole enää niin perhekeskeistä kuin aikaisemmin.

 

Kysy, Risto vastaa!

Akuutin suosittu omalääkäri Risto Laitila on jo yli kymmenen vuoden ajan vastannut katsojia askarruttaviin terveysaiheisiin kysymyksiin. Vuosien aikana vastaus on saatu jo reilusti yli tuhanteen vaivaan.

Tälläkin kertaa Risto on valmistautunut vastaamaan ainakin neljään uuteen kysymykseen, jotka toimittaja Mikko Penttilä hänelle tuttuun tapaan esittää.

Lähetyksen juontaa Anu-Maija Kärjä.

 

Muualla verkossa:

Akuutti

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä