Akuutti: Vehnä vaarallisempaa kuin sokeri?

Julkaistu torstaina 13.03.2014 0 6

Janika West-Rannanpää on kahden lapsen äiti, jolla on harvinainen lihassairaus.

TV1 keskiviikkona 19.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 20.3. klo 9.30 ja sunnuntaina 23.3. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Liikumme ja laskemme kaloreita. Miksi olemme kuitenkin yhä lihavampia ja sairaampia?

Amerikkalainen sydäntautilääkäri William Davis pitää syynä nykyistä vehnää, joka on hänen mukaansa jalostettu satoisuuden kustannuksella lähes syömiskelvottomaksi tuotteeksi.

Vehnä nostaa nopeasti verensokeria ja vaikuttaa aivoissa huumeen tavoin pitäen yllä jatkuvaa nälkä- ja ahmimiskierrettä.

Verensokerivuoristorata aiheuttaa elimistössä tulehduksen kaltaisen tilan, joka on yhteydessä moniin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, aikuisiän diabetekseen, lukuisiin iho- ja suolistosairauksiin ja jopa mielenterveyden häiriöihin sekä Alzheimerin tautiin.

Mitä suomalaisasiantuntijat vastaavat Davisin esittämiin väitteisiin? Onko vehnä vaarallisempaa terveydelle kuin sokeri?

 

Älä aliarvioi aivovammaa!

Kaatumiset, liikenneonnettomuudet, humalatila, pahoinpitelyt, urheilu- ja työtapaturmat aiheuttavat yleisimmin vakavan aivovamman.

Aivovammojen yhteydessä puhutaankin hiljaisesta epidemiasta, sillä joka päivä maailmassa noin 8000 ihmistä kuolee vamman seurauksena. Mikään muu sairaus ei aiheuta yhtä paljon menetettyjä terveitä elinvuosia kuin aivovammat.

Maailman tunnetuin tapaturmaisiin aivovammoihin perehtynyt neurokirurgi, Antwerpenin yliopiston professori, Andrew I.R. Maas vieraili hiljattain Suomessa.

Akuutti kävi haastattelemassa professoria, jolla oli elintärkeä viesti kaikille: älä koskaan aliarvioi aivovammaa. Vaikka vamma vaikuttaisi miten lievältä hyvänsä, kehottaa Maas hakeutumaan lääkärin vastaanotolle välittömästi.

 

Janikalla harvinainen lihassairaus

Janika West-Rannanpää oli kömpelö lapsi. Päiväkodissa hän jäi muista jälkeen, kompuroi ja kaatuili tavallista enemmän.

Aluksi epämääräisiä kolotuksia hoidettiin kasvukipuina, mutta murrosiän kynnyksellä Janika pääsi kunnon tutkimuksiin ja oireitten syy selvisi: harvinainen lihassairaus myetonia congenita.

Etenevä lihassairaus ei nuorta naista lannistanut, vaan hän perusti perheen ja on nyt kahden lapsen äiti. Avustaja käy päivittäin ja lasten kanssa leikkipuistoon Janika pääsee sähkömopon kyydillä.

24-vuotias Vamma-mamma myös bloggaa kokemuksistaan lihassairaana äitinä, puolisona, opiskelijana ja ennen kaikkea ihmisenä.

 

Kantasoluista apua sydänvaivoihin?

Lähetyksessä perehdytään myös uusiin kantasoluhoitoihin, jotka saattavat pian mullistaa sydänsairauksien hoidon.

Omalääkärin vastaanotolla Risto Laitila ja Mikko Penttilä pääsevät testaamaan katsojien lähettämiä apuvälineitä. Kokeiltavana ovat ainakin Parkinson-potilaan kävelyä helpottavat kumilenkit sekä jalannostaja.

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä.

Tuotanto: Yle Asia Oulu. Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa

Akuutti

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä