Lähdin Turkkiin

Julkaistu tiistaina 04.06.2013 0 34

Kuumailmapallot nousevat taivaalle Kappadokiassa.

TV1 torstaisin 6.6. - 4.7.2013 klo 11.40 - 12.25, uusinta lauantaisin klo 11.10 - 11.55

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Kulttuurimatkalle Turkkiin vievät suomalais-turkkilaiset Ayla Albayrak ja Melis Ari. He tutustuttavat katsojan toiseen kotimaahansa Euroopan ja Aasian rajalla, sen ihmisiin ja tapoihin, kulttuuriin ja historiaan.

Matkalla selviää, kuinka Turkin historia ja nykypäivä kohtaavat, kuinka perinteet ovat sulautuneet tämän päivän arkeen, millainen on maa, sen asukkaat ja turkkilainen keittiö.

 

Turkkia ristiin rastiin

Viisiosaisessa ohjelmasarjassa tutustutaan Istanbuliin sekä matkataan Länsi-Turkkiin eli "Antiikin Turkkiin", Keski-Turkkiin ihailemaan Kappadokian satumaisia kalliomuodostelmia ja Koillis-Turkkiin Mustanmeren rannalle, missä turkkilainen tee kasvaa. Samalla tavataan paikallisia ihmisiä työssä ja kotioloissa.

Turkin kirjallisuudesta, elokuvasta ja tv:stä, musiikista, historiasta ja luonnosta kertovat alansa turkkilaiset tekijät: mm. Suomessakin käännetty menestyskirjailija Elif Shafak, dokumenttiohjaaja Reyan Tuvi, euroviisubändi Mor ve Ötesi, laulaja ja tv-tähti Nilüfer Akbal, sekä luonto-opas Walking Mehmet, joka vie vaellukselle erikoiselle kotiseudulleen ja sielunmaisemaansa.

Joka ohjelmassa tutustutaan turkkilaisen keittiön herkkuihin ja erikoisuuksiin. Istanbulin trendejä esittelee Mia posta -bloggaaja Hande Oynar videoblogissaan.

 

 

Osa 1: Istanbul

Ayla Albayrak (vas.) ja Melis Ari vievät katsojat kulttuurimatkalle toiseen kotimaahansa. Ensimmäisessä ohjelmassa saadaan kokea Istanbulin tämän päivän sykettä ja tutustutaan mm. kahteen mielenkiintoiseen kulttuuripersoonaan, kirjailija Elif Shafakiin ja dokumenttiohjaaja Reyan Tuviin, sekä poiketaan saippuasarjan kuvauksissa. Lisäksimaistellaan turkkilaista kahvia ja baklavaa.

 

Osa 2: Kohti Antiikkia

Melis Arin mukana matkataan Istanbulista kohti antiikin maisemia aina Izmiriin eli Smyrnaan ja Efesokseen saakka. Matkalla viivähdetään Iznikissa eli Nikeassa, jossa valmistuvatkuuluisat siniset kaakelit, sekä silkkitien läntisimmässä kaupungissa Bursassa, joka on kuuluisa myös varjonukeista ja hamameistaan. Pamukkalessa kylvetään Kleopatran altaassa. Ruokalistalla ovat Iskender-kebap ja suolakala.

 

Osa 3: Kappadokia

Ayla Albayrakin mukana Kappadokiassa lähdetään kuumailmapallolennolle, saadaan ihastella luonnon muovaamia "haltioiden savupiippuja" samoin kuin muita kalliomuodostelmia, ja käydään myös luolissa. Ayla tapaa myös kolme kiinnostavaa herraa. Walking Mehmet vieturisteja patikoimaan näihin maisemiin ja filosofoi siinä sivussa. Ömer on uranuurtaja crossgolfissa ja kuumailmapallo- ja hotellibisneksessä. Galip taikoo ruukkuja käsillään. Ruokalistalla on isoäidin testi kebap.

 

Osa 4: Missä tee kasvaa

Melis Arin seurassa päästään Koillis-Turkkiin Trabzonin seudulle teen korjuuseen ja maisteluun sekä vuoren seinämään rakennettuun Sumelan luostariin.

Ramadanin ajan ruokakulttuuriin tutustutaan Ayderin ylängöllä ja Istanbulissa. Musiikkia ohjelmassa soitetaanpurppuranvärisenä, kun tapaamme Mor ve Ötesi -yhtyeen treenikämpässään.

 

Osa 5: Istanbul sai Konstantinopolilta…

Sarjan viimeisessä jaksossa tutustutaan Istanbuliin historiaan. Mitä on jäljellä bysantista jaosmanien ajasta? Kohteina mm. Hagia Sofia ja Sininen moskeija. Miten perinteistä kuten partureista, ympärileikkauksesta, huivikulttuurista pidetään kiinni?

Tapaamme myös kurdilaulajan ja tv-tähden Nilüfer Akbalin (kuvassa). Ruokalistalla on osmanien keittiö kaikessa komeudessaan.

Tuotanto: Yle Asia / Oppiminen. Sarja on esitetty edellisen kerran Yle Teemalla 2012.

 

Muualla verkossa

Yle Oppiminen: Turkin kieli ja tapakulttuuri

Yle Uutiset: Suomalaiset kyynelkaasun keskellä: "Istanbulin mellakoilla tavallisen kansan tuki"

 

Istanbul Galatan tornista nähtynä.

 

Suosittele34 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä