Väriloistoa TV1:n puutarhasarjoissa

Julkaistu perjantaina 11.04.2014 4 11

Alan Titchmarsh esittelee Iso-Britannian historiallisia puutarhoja sarjassa Kartanopuutarhojen aatelia. TV1 tiistaisin alkaen 13.5. klo 19.00.

TV1 esittelee kevään ja kesän aikana maailman kauneimpia puutarhoja.

Tv-puutarhuri Monty Don vie katsojat muun muassa Ranskaan. Puutarhavelho Alan Titchmarsh esittelee Iso-Britannian historiallisia puutarhoja.

Kotipuutarhurit saavat myös hyödyllisiä neuvoja omille palstoilleen.

 

 

 

Ranskan puutarhahelmet

Monty Don tutustuttaa Ranskan upeimpiin historiallisiin puutarhoihin ja niiden tarinoihin. Monen taustalla on valtataistelua, pöyhkeilyä ja suurta intohimoa.

TV1 tiistaisin alk. 22.4. - 6.5.2014 klo 19.00 - 19.55, uusinta perjantaisin klo 15.55 ja lauantaisin 8.05

Yle Areenassa 30 päivää

Nuorena Aix-en-Provencessa asunut tv-puutarhuri Monty Don rakastaa Ranskaa ja sen puutarhoja.

Kolmiosaisessa sarjassa (Monty Don’s French Gardens) nähdään muun muassa Versailles’n huikaiseva puutarha ja monet muut tunnetut historialliset kohteet. Don vierailee myös pienissä yksityispuutarhoissa sekä maatiloilla.

Kuvataiteet ja kulinarismi ovat jättäneet jälkensä ranskalaisiin puutarhoihin, mutta historian saatossa puutarhojen tehtävä oli myös pönkittää omistajansa sosiaalista statusta.

 

Osa 1 Historialliset puutarhat

Monty Don tutustuttaa Ranskan upeimpiin historiallisiin puutarhoihin ja niiden tarinoihin. Monen taustalla on valtataistelua, pöyhkeilyä tai suurta intohimoa. Esittelyssä mm. Versailles.

 

Osa 2 Kasvimaat

Ranska on herkkusuiden paratiisi, jossa vihannekset kasvatetaan hartaudella. Monty Don vierailee niin luostarin puutarhassa, paikallisella viljelypalstalla kuin Michelin-ravintolan omalla kasvimaalla.

 

Osa 3 Taidepuutarhat

Puutarhat inspiroivat taiteilijoita ja voivat olla taideteoksia itsekin. Monty Don esittelee kukkatarhat Claude Monet'n ja Paul Cézannen töiden takana. Pariisissa ihaillaan upeita viherseiniä.

 

 

Kartanopuutarhojen aatelia

1600-luvn edustaja Hatfield House tunnetaan näyttävistä pensasaidoistaan. Alan Titchmarsh neuvoo, kuinka kartanotyylisiä istutuksia voi rakentaa kotipuutarhaankin.

TV1 tiistaisin 13.5. - 3.6.2014 klo 19.00 - 20.00, uusinta perjantaisin klo 15.50 ja sunnuntaisin klo 10.00

Yle Areenassa 30 päivää

Puutarhavelho Alan Titchmarsh esittelee Iso-Britannian historiallisia puutarhoja, joiden vaikutus näkyy edelleen puutarhalehdissä ja kirjoissa ympäri maailmaa.

Neliosaisessa sarjassa (Alan’s Garden Secrets) on mukana mm. Sissinghurstin valkoisten kukkien puutarha ja viktoriaaninen siirtomaavaikutteinen puutarha. Neliosaisessa sarjassa näytetään myös, miten kotipuutarhuri voi soveltaa näitä ideoita käytäntöön omalla pihallaan.

Tuotanto: Spun Gold TV, BBC:lle.

 

Osa 1 1600-luku

Alan Titchmarsh esittelee itseään inspiroivia puutarhoja eri vuosisadoilta. 1600-luvn edustaja Hatfield House tunnetaan näyttävistä pensasaidoistaan. Kartanotyylisiä istutuksia voi toteuttaa myös kotipuutarhassa.

 

Osa 2 1700-luku

Alan Titchmarsh vierailee Stowen kartanon 1700-luvulla suunnitellussa puutarhassa, jota pidetään maisema-arkkitehtuurin edelläkävijänä. Sen näkymät ja muodot innoittavat ammattilaisia yhä.

 

Osa 3 1800-luku

1800-luvulla eksoottiset kasvit alkoivat yleistyä Englannissa. Alan Titchmarsh esittelee Biddulph Grangen upeaa puutarhaa, joka on saanut vaikutteita mm. Kiinasta, Italiasta ja Egyptistä.

 

Osa 4 1900-luku

Sissinghurstin linnan puutarha edustaa Alan Titchmarshin mielestä 1900-luvun parhaimmistoa. Se koostuu useista eri alueista, jotka eroavat toisistaan väriloistoltaan ja käyttötarkoitukseltaan.

 

 

Maailman kauneimmat puutarhat

Monty Don esittelee muun muassa Välimeren alueen upeimpia puutarhoja.

TV1 tiistaisin 10.6. - 12.8.2014 klo 19.00 - 20.00, uusinta perjantaisin klo 15.50 ja sunnuntaisin klo 10.00

Yle Areenassa 30 päivää

TV-puutarhuri Monty Don esittelee 80 maailman kauneinta, mielenkiintoisinta tai upeinta puutarhaa ympäri maailmaa.

Kymmenosaisessa sarjassa (Around the World in 80 Gardens) mukana ovat mm. Pekingin keisarilliset puutarhat, japanilaiset zen-puutarhat, newyorkilaisten joutomaille perustamat kasvimaat, sademetsäpuutarha Meksikossa sekä skandinaavinen puutarha Pohjois-Norjassa.

Jaksoissa tavataan puutarhan suunnittelijoita ja historioitsijoita, jotka avaavat katsojalle puutarhan kiinnostavimpia puolia.

 

 

Iloa puutarhasta

TV1 sunnuntaisin 4.5. - 6.7.2014 klo 11.35 - 12.05

Yle Areenassa 30 päivää

Kymmenosaisessa norjalaissarjassa (Grönn Glede) seurataan kolmea rivitalonaapuria, jotka kaipaavat piristystä samannäköisille pihoilleen.

Ammattilaistiimi ryhtyy suunnittelemaan jokaiselle omannäköistä pihaa. Puutarha voi olla niin viihtyisä, että siellä viettää koko kesäloman.

Sarja on esitetty aikaisemmin TV2:llä keväällä 2013.

 

 

Puutarhaunelmia

Kotipihojen väriloistoa esitellään kevään ja kesän aikana Puutarhaunelmia-sarjassa.

TV1 keskiviikkoisin 7.5. - 27.8.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 11.50

Yle Areenassa 7 päivää

Kotimaisessa sarjassa tutustutaan yksityispuutarhoihin ympäri Suomea. Sarja on esitetty aikaisemmin TV1:llä vuonna 2011.

 

 

Pohjoismaisia puutarhoja

TV1 perjantaisin 30.5. - 3.7.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta sunnuntaisin klo 14.00

Yle Areenassa 30 päivää

Pohjoismaisessa kuusiosaisessa sarjassa esitellään historiallisia puutarhoja.

 

Osa 1 Pyhäniemi

Pyhäniemen kartano ja puutarha ovat todisteita siitä, kuinka raha ja voimakas tahto ovat aikoinaan tuoneet Suomeen vaikutteita eurooppalaisesta puutarhakulttuurista.

Kartanon puutarhasta löytyy monenlaisia tarinoita. Se on toiminut muun muassa aateliston seurustelupaikkana, edistyksellisenä suurtilana sekä kotimaisten elokuvien kuvauspaikkana.

Kartanon tiluksilla on viljelty myös viinirypäleitä ja tehty viiniä. Pyhäniemen kartanon rypäleitä kuljetettiin aina Pietariin ja Tukholmaan asti kuninkaallisten nautittavaksi.

 

Osa 2 Söndermarken

Söndermarkenin historiallinen puutarha saa kokea suuria muutoksia yhden ainoan kesän aikana. Kolmen kuukauden ajan ihmiset ja koneet tekevät töitä antaakseen monta sataa vuotta vanhalle puutarhalle modernimman ilmeen.

 

Osa 3 Huseby

Moni kaunis kartanopuutarha on päässyt rappeutumaan sadan viime vuoden aikana. Smålandissa sijaitsevan Husebyn historiaa jäljitettiin ullakolta löytyneiden siemenluetteloiden, kirjeiden ja laskujen perusteella.

 

Osa 4 Mustio

Eksoottisista suomalaisista hedelmätarhoista kuulee harvoin puhuttavan. Mustion linnan puutarhassa viljeltiin kuitenkin appelsiinia ja persikkaa jo yli sata vuotta sitten.

 

Osa 5 Glorup

Ensimmäiset puut istutettiin Glorupin kartanopuutarhaan 300 vuotta sitten. Aika on kuluttanut erästä Tanskan hienoimmista puutarhoista ja nyt on tullut aika uusien suunnitelmien tekemiseen, historiaa kunnioittaen.

 

Osa 6 Drottningholm

Drottningholmin linna ja sitä ympäröivä laaja puisto, ranskalainen barokkipuutarha ja englantilainen maisemapuutarha, kiinnostavat vuosittain 600 000 kävijää.

Sarja on esitetty aikaisemmin Yle Teemalla vuonna 2012.

 

 

Muilla Ylen kanavilla:

Puutarhakeskiviikko

 

Kevättyöt on saatava alulle! John Taylor ja Pernilla Månsson rakentavat ensin lämpöpenkin.

Yle Fem keskiviikkoisin 30.4. - 30.7.2014 klo 20.30 - 21.00, uusinta tiistaisin klo 17.25

Yle Areenassa 30 päivää

Ruotsalaisen puutarhaohjelman Puutarhakeskiviikko (Trädgårdsonsdag) uudet jaksot alkavat! Kevättyöt on koleudesta huolimatta saatava alulle, ja Pernilla, Tareq ja John rakentavat lämpöpenkin. Kasvihuone kaipaa myös piristystä, ja Tareq laittaa ruokaa varastoiduista juureksista.

 

Suosittele11 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 15.04.2014

Aivan mahtavaa! Onneksi ei itse tarvitse huhkia takapuoli pitkänä. Nyt voi kattella kun muut ovat loihtineet vihreitä paratiiseja.

keskiviikkona 16.04.2014

En oo koskaan käynyt Versaillesissa. Onneksi telkkari näyttää.

keskiviikkona 30.04.2014

Ihastuttava ohjelma ranskalaisista 'hyötypuutarhoista'. Jos rakastaa puutarhanhoitoa, niin kasvitkin menestyvät. Kiitos tästä sarjasta.

perjantaina 30.05.2014

Miksi, oi miksi kaikki puutarhaohjelmat tulevat yhtenä klönttinä ja juuri keväällä. Eihän niitä kaikkia ehdi katsoa vaikka ovatkin Areenassa.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä