5000 kättä myytävänä

Julkaistu torstaina 24.04.2014 0 6

Valcon, Televan ja Salora luottamusmiehet kertovat, miltä haave ja sen tuhoaminen tuntui tehtaiden lattiatasolla.

TV1 torstaina 1.5.2014 klo 9.05 - 9.50

Yle Areenassa 30 päivää

Suomen orastavassa elektroniikkateollisuudessa oli 1970-luvun alkupuolella kaksi haavetta.

Toinen oli sosialidemokraattien haave luoda valtion elektroniikkayhtymä valtio-omisteisen öljyteollisuuden ja sähkön tuotannon tapaan. Toinen oli Nokian tavoite päästä kansainväliseen kasvuun elektroniikan avulla.

Nappuloina tässä elektroniikkapelissä olivat tuhannet työläiset.

Toimittaja Timo-Erkki Heinon 5000 kättä myytävänä -dokumentti vuodelta 1984 kertoo tapahtumat työntekijöitä edustavien pääluottamusmiesten näkökulmasta. Kertojina ovat Kyösti Riikonen Valcosta, Heikki Halonen Televasta ja Eila Hakola Salorasta.

 

Yksityinen teollisuus vastaan valtio

Julkisuudessa nähtiin valtiollisen kuvaputkitehtaan Valcon käynnistäminen vuonna 1978 ja alasajo pari vuotta myöhemmin, valtion elektroniikkayhtiön Televan asteittainen myynti Nokialle sekä televisiotehdas Saloran osto Nokialle.

Tuolloin ei tiedetty, kuinka tiiviisti nämä tapahtumat liittyivät siihen, mitä kulisseissa oli päätetty.

Martti Häikiö on Nokia-kirjoissaan kertonut, kuinka määrätietoisesti ja päättäväisesti yksityiset teollisuusjohtajat toimivat valtiollista elektroniikkateollisuutta vastaan.

"Nokia koki olevansa kuolemanvaarassa ja asettui siksi yksityisen teollisuuden käynnistämän teollisuuspoliittisen vastaiskun kärkeen", kirjoittaa Häikiö.

 

Valtio myi Televan Nokialle

Sosialidemokraattien haave valtion elektroniikkayhtymästä ei elänyt kuin muutaman vuoden 1970-luvun lopulla. Valco perustettiin vuonna 1976 ja lopetettiin vuonna 1980.

Vuonna 1981 Mauno Koiviston hallituksen kauppa- ja teollisuusministeri Ulf Sundqvist oli jo sitten valmis myymään Televan osake-enemmistön Nokialle.

Haave valtion elektroniikkayhtiöstä oli haudattu. Nokialle Televalta halvalla ostettu digitaalinen puhelinkeskustuotanto toi kansainväliseen kasvuun tarvittavia pääomia.

Kipeimmin tapahtumat koskivat Valcon ja Televan työntekijöitä. He olivat päätöksentekijöiden pelinappuloita, jotka myytiin yritysten mukana. Ammattiyhdistysliikkeen voimasta ja tuolloin paljon puhutusta yritysdemokratiasta ei tuntunut olevan mitään apua.

 

Valcolaiset kuulivat uutisen radiosta

5000 kättä myytävänä -dokumentin alaotsikkona on "Kertomuksia työstä ja työttömyydestä, toiveista ja toivottomuudesta, vallasta ja vallattomuudesta, demokratiasta ja yritysdemokratiasta."

Valcon työntekijät kuulivat tehtaan lopettamisen radiouutisista. Ei ihme, että pääluottamusmies Kyösti Riikonen on pettynyt yritysdemokratia-lakiin.

"Mä muistan, kun tämä laki tuli voimaan. Siitä puhuttiin suurella äänellä, miten se parantaa työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen asioihin.”

”Henkilökohtaisesti huomasin jo silloin käytännössä, että lähinnä sen vaikutus on siinä, miten järjestetään työpaikkaruokailu. Tämä olisi tietysti voitu järjestää huomattavasti pienemmällä kohulla", Riikonen sanoo.

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä