You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

Attenborough: Kasvien maailma

Julkaistu perjantaina 07.01.2011 2 157

Rutikuivassa autiomaassa, ikijäätiköllä ja syvimmässä merenpohjassakin elää kasvilajeja.

TV1 tiistaisin alkaen 11.1. klo 19.00

TV1 jatkaa lukuisia luontosarjoja BBC:lle toimittaneen legendaarisen David Attenborough'n tunnettujen sarjojen esittelyä. Vuorossa on kuusiosainen Kasvien maailma (Private life of plants).

Kasvien maailman ensimmäisessä jaksossa tutkitaan, kuinka paikalleen juurtuneet kasvit liikkuvat. Kasveilla ja eläimillä on paljon yhteistä: molempien pitää kamppailla muita vastaan selviytyäkseen, suvun on jatkuttava, uusia alueita vallattava.

Karhunvatukka on aggressiivinen esimerkki kasvista, joka valtaa tilaa joka suuntaan, ja joka viihtyessään on lähes pysäyttämätön.

Eräs hankalimmista kasveista on voikukka, joka levittää tuulen avulla siemeniään, jotka muistuttavat laskuvarjoja. Voikukan kotipaikka on usein jo täynnä voikukkia, joten kasvin täytyy lennättää siemenet kilometrienkin päähän löytääkseen elintilaa uusille kukille.

Puut hyötyvät suuresta koostaan, sillä ne pystyvät levittämään siemeniään kauemmaksi. Sademetsissä leviäminen ei ole yksinkertaista kostean ilman takia, mutta esimerkiksi köynnöskasvit pystyvät ikään kuin liu'uttamaan siemeniään uusille asuinsijoille.

Myös vesireittejä käytetään siementen kuljettamiseen. Monilla kasveilla siementen kuriireina toimivat ihmiset, koirat, muurahaiset tai vaikkapa linnut.

Sarjan toisessa osassa perehdytään kasvutapoihin. Autiomaan kasvit tunkevat juurensa kymmenienkin metrien syvyyksiin. Eräät kasvit kukoistavat jopa sadan metrin korkeudessa. Mitä kaikkea kasvit tarvitsevat kasvaakseen?

Tuotanto: BBC. Sarja valmistui 1995 ja se esitettiin TV1:llä ensi kertaa syksyllä 1996.

 

11.1. Siemenen ihme

Emme tule ajatelleeksi, miten monimuotoinen ja ihmiselle elintärkeä kasvien maailma on. BBC:n kuusiosaisessa sarjassa David Attenborough vie meidät huikealle matkalle kasvien maailmaan.

 

18.1. Kasvun kohinaa

Autiomaan kasvit tunkevat juurensa kymmenienkin metrien syvyyksiin. Eräät kasvit kukoistavat jopa sadan metrin korkeudessa. Mutta ilman aurinkoa ja ravintoa ne eivät pysty kasvamaan.

 

25.1. Lisääntymisen apurit

Pölytyksessä apureina toimivat linnut pitävät suurista punaisista kukista, perhosia houkuttaa sininen väri. Kasvikunnalla on moninaisia keinoja, joilla ne varmistavat lajinsa lisääntymisen.

 

1.2. Elintilaa

Savanneilta sademetsiin ja rannoilta tundralle kasvit käyvät ikiaikaista kamppailuaan suotuisista kasvuoloista. Vuosisatojen kuluessa ne ovat kehittäneet nokkelia keinoja naapureidensa nujertamiseksi.

 

8.2. Rinnakkaiseloa

Koralliriutan punainen väri ei syntyisi ilman leviä, misteli ei tule toimeen ilman emokasviaan ja jäkäliä pidetään kasvin ja sienen välimuotoina.

 

15.2. Nujertumattomat

Rutikuivassa autiomaassa, ikijäätiköllä ja syvimmässä merenpohjassakin elää kasvilajeja. David Attenborough tutustuttaa meidät myös mangroven erikoiseen elintapaan ja aurinkoa varastoiviin leviin.

 

Suosittele157 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 11.01.2011

David Attenborough'n arvonimi "Sir" liitetään etunimeen eikä sukunimeen. Otsikon pitäisi siis kuulua: "Sir David: Kasvien maailma".

keskiviikkona 12.01.2011

Kiehtova uutuussarja. Pääosassa eivät ole kukat ja mehiläiset, vaan kukat ja siemenet. Olen aikanaan lukenut hurjaa tarinaa nimeltä Kamalaa kasvioppia, jossa eläinhahmo joutui kaapatuksi, kun yhtäkkiä iso kasvi muuttui ihmismäiseksi olioksi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä