Attenborough: Sininen planeetta

Julkaistu keskiviikkona 16.02.2011 0 150

Valtameret vaikuttavat monin eri tavoin arkiseen elämäämme tällä sinisellä planeetalla.

TV1 tiistaisin alkaen 22.2. klo 19.00

BBC:n klassinen luontosarja Sininen planeetta (The Blue Planet) on huikea matka merelliseen maailmaan. Sininen planeetta toteutettiin aikansa huipputekniikalla, ja se herätti lehdistössä ansaittua huomiota.

Työryhmä tuottaja Alastair Fothergillin ja käsikirjoittaja Sir David Attenborough'n johdolla vietti pitkiä aikoja tuhansien kilometrien päässä ihmisasutuksesta, ja kuvaajat sukelsivat kilometrien syvyyksiin. Yhteensä sarjan valmistumiseen kului viisi vuotta aikaa.

Kaksi kolmasosaa maapallon pinta-alasta on veden peitossa. Meret ovat kuin valtavat keuhkot, joiden voimasta koko maapallo hengittää.

Sarja syventyy tämän elintärkeän elementin tuntemattomaksi jääneeseen luonnonhistoriaan ja tutustuttaa sen lukuisiin asukkaisiin - alkeellisista planktoneista jättimäisiin valaisiin.

 

22.2. Elämä sinisellä planeetallamme

Valtameret vaikuttavat monin eri tavoin elämäämme tällä sinisellä planeetallamme. Ilmasto on herkin reagoija, mutta myös eläimet ovat riippuvaisia meristä ja niiden hyvinvoinnista.

 

1.3. Syvät vedet

Merien syvyyksissä, vedenalaisten vuoristojen syleilyssä elävät eläimet ovat kylmyydestä ja valon puutteesta huolimatta sopeutuneet kukin omalla tavallaan tämän erikoisen ympäristön elinehtoihin.

 

8.3. Ääretön meri

Merien valtaisa koko huikaisee. Edessä on vain loputon aava, lähimpään saareen satoja kilometrejä ja pohjaankin kymmeniä. Myös tällaisessa ympäristössä on elämää.

 

15.3. Jäiset vedet

Molempia napamantereita peittää paksu jääkerros. Hyytävä kylmyys vaikeuttaa elämää, mutta kevätauringon sulattaessa jatkuvassa liikkeessä olevien jäätiköiden reunamia, plankton puhkeaa kukkaan ja ruokkii muuttolintu- ja kalaparvia.

 

22.3. Lauhkeat meret

Auringolla on valtaisa voima. Auringonvalo tunkeutuu merien pinnan läpi syvälle syvyyksiin antaen energiaa varsinkin kesäaikana kasveille, jotka metsiksi muodostuessaan toimivat kalojen ja pieneliöiden oivallisina pesimäpaikkoina.

 

29.3. Koralliriutat

Lämpöisessä, kirkkaassa vedessä kylpevät koralliriutat ovat merien sademetsiä, elämän keitaita.

 

5.4. Vuorovedet

Lukemattomat eläimet ja kasvit viihtyvät vuorovesien jättömaissa. Saatavilla oleva runsas ravinto houkuttaa paikalle petoeläimiä, joiden hyökkäyksiä vastaan muiden lajien on suojauduttava.

 

12.4. Rannikot

Merien rantaviivalla tapahtuu jatkuvaa liikettä eläinten vaeltaessa veteen ja takaisin. Kilpikonnat laskevat munansa aina rantahiekkaan ja miljoonat vesilinnut pesivät maalla.

 

Sarja uusitaan vuodelta 2002.

Sarja on katsottavissa YLE Areenassa.

 

Suosittele150 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä