Avara luonto: Elämän mahti

Julkaistu keskiviikkona 15.02.2012 8 173

Snaressaartenpingviini (Eudyptes robustus) on Uuden-Seelannin kotoperäinen pingviinilaji.

TV1 lauantaisin 18.2. - 24.3. klo 18.45 - 19.40

YLE Areenassa 30 päivää

Planeettamme muuttuu jatkuvasti: mantereet siirtyvät ja sääolosuhteet vaihtuvat. Eläinten ja kasvien on sopeuduttava näihin muutoksiin. Evoluutio on planeettamme elämän mahti.

Kuusiosaisen sarjan Elämän mahti (Life Force) ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Uuden-Seelannin ainutlaatuisiin eläimiin.

Alueen eläin- ja kasvimaailma on kehittynyt todella erikoiseksi, sillä saaret olivat eristyneinä muista mantereista 80 miljoonaa vuotta.

Kiivi on hyväesimerkki linnusta, joka on sopeutunut maaelämään niin hyvin, että se on tullut lentokyvyttömäksi. Maasta löytyi paljon syötävää, ettei lentäminen ollut tarpeen ravinnon hankkimiseksi.

 

Tiedettä ja luontodokumenttia

Elämän mahti -sarja on harvinaisempaa Avaraa luontoa, sillä se yhdistelee tieteellistä näkökulmaa korkealaatuiseen luontodokumenttiin.

Joka osassa käsitellään luontoa evoluution näkökulmasta kuudessa eri maailmankolkassa: Brasiliassa, Uudessa-Seelannissa, Japanissa, Afrikassa, Madagaskarissa ja Australiassa.

Dokumentin selostaa Juhani Rajalin. Anthony Callin alkuperäisselostus äänivalinnalla englanti. Anthony Call on tullut tutuksi mm. rooleistaan Star Trek -sarjassa.

 

18.2. Uusi-Seelanti

Millaisia ainutlaatuisia lintuja Uuden- Seelannin saarilla asuu? Eläin- ja kasvimaailma on kehittynyt todella erikoiseksi, sillä saaret olivat eristyneinä muista mantereista 80 miljoonaa vuotta.

 

25.2. Australia

Maailman vähäsateisin mantere on tuttu erikoisista pussieläimistään. Kengurujen menestyksen salaisuus on sen liikkumistapa, millaisiin loikkiin kengurut oikein kykenevät?

 

3.3. Brasilian cerrado

Evoluutio on muovannut maapallolle alueita, joissa luonnon monimuotoisuus on poikkeuksellisen suuri. Yksi näistä on Brasilian trooppinen savannialue, joka on isomuurahaiskarhujen kotimaata.

 

10.3. Afrikan hautavajoaman järvet

Afrikan hautavajoama on fossiilien perusteella ihmisen alkukoti. Alueen järvissä elää monnien lisäksi muitakin erikoisia kaloja, kuinka ne huolehtivat poikasistaan?

 

17.3. Madagaskar

Eristäytyneisyytensä vuoksi Madagaskarin eläimistöstä ja kasvistosta valtaosa on lajeja, joita ei tavata missään muualla. Mutta lajikirjo on uhkaavasti vaarantunut.

 

24.3. Japani

Aasian mantereesta eronneessa Japanissa maa järkkyy ja saarilla on kymmeniä toimivia tulivuoria. Millaisia erikoisia eläimiä Japanissa asustaa, kun ilmastovyöhykkeet ulottuvat trooppisesta subarktiseen?

 

Suosittele173 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 19.02.2012

Sinällään erinomaisen avausjakson suomennokseen oli eksynyt ärsyttävä käännösvirhe:
Vähän puolenvälin jälkeen puhutaan luulöydöistä ja suomenkielinen teksti ja selostus puhui "mammutin luista". Englanniksi selostus käytti termiä "mammal bone". Mammal (nisäkäs) eikä mammoth (mammutti).

Sama virhe toistui heti perään. kun selitettiin kalmankukan erittävän feromonia, joka muistuttaa "mammutin hikeä". Englanniksi käytetty termi oli taas "mammal sweat".

Käännökset tulisi tarkistaa joku, jolla on riittävä biologinen yleissivistys. Mammutinluiden löytyminen Uudesta Seelannista olisi järistyttävä sensaatio, koska niiden ei tiedetä levinneen Keski-Aasiaa lähenmmäksi Australaiaa tai Uutta Seelantia. Niiden luiden päätyminen Uuteen Seelantiin keskelle Tyyntä Valtamerta olisi Arvoitus isolla A:lla.

Tällaiset virheet ovat omiaan hämmentämään katsojien käsitystä elämän kehityksestä ja leviämisestä planeetallamme, vaikka tarkoitus sarjalla on tasan päinvastainen.

Muuten erinomainen sarja, kuten Avaran Luonnon sarjat yleensäkin.

maanantaina 20.02.2012

Tekevälle sattuu

Esa, kiitos paljon palautteestasi ja huomioistasi. Mainitsemissasi kohdissa on suomennoksessa tosiaan tapahtunut virhe. Korjaamme kohdat mahdollisiin myöhempiin uusintoihin.

Elämän mahdin suomentaja Juha Hakala on kokenut luonto-ohjelmien kääntäjä, joka on vuosien varrella tehnyt ansiokkaasti monia Avaran luonnon ja Luontohetken sarjoja. Asiantuntemusta häneltä ei siten puutu. Juha itsekin ohjelman nähtyään huomasi asian ja totesi, että on tapahtunut harmillinen "moka".

Hienoa kuulla, että Elämän mahti on mielestäsi erinomainen sarja. Toivottavasti viihdyt tulevien osien ja myös myöhemmin keväällä esitettävien yksittäisten Avara luonto -dokumenttien parissa.

Ystävällisin terveisin

Minna Laiho
tuotantotoimittaja
YLE Kääntäminen ja versiointi

maanantaina 27.02.2012

Sarja näyttäisi löytyvän rapakon takaa tuttuun dramaattiseen tyyliin Mutant planet nimellä Animal planetin ja Science channelin tarjoamana (=tuottama?), Life Forcella ei ainakaan meikäläinen löydä juuri oikeita osumia. Ihan vaan jos joku muukin ihmettelee :)

sunnuntaina 28.07.2013

"Mutant Planet" on sarjan oikea alkuperäinen nimi, mistähän tuo "Life Force" on mahdettu keksiä?

Animal Planetilta tallensin sen aikanaan boksilleni..

lauantaina 03.03.2012

Vai että Brasilian savannialue cerrado on lähes kuusiTUHATTA kertaa Suomen pinta-alan kokoinen?! Hui kamala, ei kai sentään. Suomi olisi siis keskimäärin n. 18 km kanttiinsa. Koska kyse on nimenomaan ohjelmasta, joka tukeutuu tieteeseen ja faktoihin, olisi mielestäni kyllä ensiarvoisen tärkeää, että tällaiset virheet eivät päätyisi ohjelmaan asti. Pikkuvirhe voisi joku sanoa, mutta virhe on kuitenkin lukemana jättimäinen, minkä jo pitäisi sinällään soittaa kelloja tuotannon eri vaiheissa. Muuten toki priimaa, mutta kyllähän nämä tällaiset lapsukset häiritsee..

tiistaina 06.03.2012

Kuusi eikä kuusituhatta

Valtteri, paljon kiitoksia palautteestasi ja tarkkaavaisuudesta!

Olet aivan oikeassa, suomenkieliseen selostukseen on jostain syystä päässyt pujahtamaan virhe, joka kutistaisi Suomen lilliputtivaltioksi. Oikea vertaus kuudentuhannen sijasta on tietenkin kuusi. Korjaamme luvun sarjan mahdollisia myöhempiä uusintoja varten.

Elämän mahti sarjasta näemme vielä kolme jaksoa: Afrikan hautavajoaman järvet, Madagaskar ja Japani. Toivotan sinulle ja muillekin Avaran luonnon ystäville nautinnollisia hetkiä näiden alueiden erikoisten eläimistöjen ja kasvistojen parissa.

Ystävällisin terveisin

Minna Laiho
tuotantotoimittaja
YLE Kääntäminen ja versiointi

sunnuntaina 11.03.2012

Hienoa, että käännös- ja selostusvirheet on huomattu. Huomaan nyt että itsekin valpastuin
kyseisissä kohdissa, vaikken ruvennut niitä selvittelemään.

Sarjan suurin virhe uppoaa katsojiin kuitenkin mukisematta.
Se on tietenkin omasta mielestään viisaiden keksimä ja kehittelemä evoluutio- teoria.

Kerronpa mielleyhtymäni, joka liittyy Hautavajoaman Kirjo-ahveniin ja Monneihin:
Naaraat tarkkailevat koiraiden rakentamia hiekkakumpuja ja valitsevat mieleisensä.
Kaltevien ja tasaisten kumpujen suosijat alkavat erottua toisistaan ja syntyykin uusi laji.
Todella mielenkiintoisesti Kirjo-ahven vei lapset hoitoon Monnin päiväkotiin.

Ihmiset toimivat samaan tapaan:
Rikkaat suosivat aviopuolisoina rikkaita. Köyhät joutuvat useimmiten tyytymään köyhään.
Pesät eli asumismuodot muokkautuvat tämän luonnonvalinnan mukaan.
Aika usein köyhien ja rikkaiden lapset käyvät samoissa päiväkodeissa ja kouluissa.
Luonnonvalinta eli ympäristön paine kuitenkin estää niitä usein pariutumasta.
Vaikka eriarvoisuus eli rikkaiden ja köyhien välimatka lisääntyy ei kukaan varmaan
väitä, että niistä tulee uudet lajit.

Hauskin sanonta on se kun nähdään jotain poikkeuksellisen hienoa, niin
selostaja sanoo, että evoluutio on toiminut nerokkaasti.

Luomakunnassa on tuhansittain nerokkaita asioita, joita ihmiset ihmetellen jäljittelevät.
Tarvitaan paljon viisaita ja kokeneita tutkijoita, suunnittelijoita, insinöörejä, ja kädentaitajia,
jäljittelemään luonnon nerokkaita ilmiöitä, eikä silti päästä lähellekään siellä
ilmenevää nerokkuutta.
Järjettömään sattumaan ei voida koskaan liittää sanaa - nerokkuus.
Se sana liitetään asioihin vain jos takana on älykäs persoona.

tiistaina 27.05.2014

Ihan täydellinen sarja! Olisiko mahdollista lähettää sarja uusintana??????:)

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä