Avara luonto: Kolibrien taikaa

Julkaistu tiistaina 03.12.2013 1 4

Kolibri lentää joka säällä ja kantaa siitepölyä kukasta kukkaan.

TV1 lauantaina 7.12.2013 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 8.12. klo 8.05 ja keskiviikkona 11.12. klo 15.55

Yle Areenassa 30 päivää

Kolibrien hohtavat värit ja lentotaidot ovat vertaistaan vailla. Ne lentävät ilmassa etu- ja takaperin, jopa ylösalaisin.

Nopeus ja kiihkeä elämänrytmi vaativat veronsa. Lintujen pitää saada ravintoa 15 minuutin välein, muuten ne nääntyvät nälkään.

 

Kolibrin ja kukan suhde

Dokumentti (Hummingbirds – Jewelled messengers) osoittaa, kuinka kolibrit ovat täysin riippuvaisia kukista, mutta suhde on elintärkeä myös kukille.

Suurin osa kolibreista elää Etelä-Amerikassa seuduilla, jossa aamut ovat viileitä ja kosteita. Perhoset ja hyönteiset ovat kankeita kylmässä säässä, joten kasvit tarvitsivat pölytykseen toisen siivekkään.

Evoluutio teki kolibreista erinomaisia lentäjiä, ruumiinrakenteesta keveän ja nokasta pitkän ja ohuen. Ne lentävät joka säällä ja kantavat siitepölyä kukasta kukkaan.

 

Pieni lintu ylittää Meksikonlahden

Texasissa valmistautuu 14 miljoonaa rubiinikurkkukolibria tuhansien kilometrien matkalle Meksikoon.

Muuttolinnut saavat apua myös paikallisilta asukkailta, mutta tutkijoille on silti yhä arvoitus, miten näin pieni lintu pystyy ylittämään Meksikonlahden yhdessä yössä.

Tuotanto: Terra Mater Factual Studios, 2012.

Suomenkielinen selostus: Inari Nuutero. Halutessasi voit myös valita digiboksilta DavidAttenborough'n englanninkielisen selostuksen ja katsoa sen suomenkielisin tekstein.

 

Suosittele4 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 11.12.2013

Katsoin Areenalta hienon dokumentin näistä Jumalan upeista luomisihmeistä, kiitoksia siitä. Muuten hieno ohjelma, mutta vähän jäi harmittamaan ohjelmaan ympätty kehitysoppisatuilu.

Onkohan mitenkään mahdollista, että Suomen Yleisradiosta saisi joskus nähdä sellaisia luontodokumentteja, joissa kunnia luomisihmeistä annetaan sille, jolle kunnia kuuluu.

Ystävällisin terveisin

Erkki Karvanen

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä