Avara luonto: Madagaskar

Julkaistu tiistaina 29.11.2011 0 184

Harjamakeja tavataan Madagaskarin pohjoisosasta.

TV1 lauantaina 3. – 17.12. klo 18.45 – 19.40

YLE Areenassa 7 päivää

Avaraa luontoa suomeksi tai alkuperäisellä selostuksella

Ihmeiden saari Madagaskar on maailman neljänneksi suurin saari. Yli 80 prosenttia saaren lajeista on kotoperäisiä, eli niitä ei tavata missään muualla maailmassa. Ne ovat joutuneet miljoonien vuosien ajaksi eristyksiin muusta maailmasta tälle maailman vanhimmalle saarelle.

Kolmiosainen dokumentti Madagaskar (Madagascar) selvittää, kuinka geologia ja eristyneisyys ovat muovanneet eliöyhteisöjä?

 

3.12. Ihmeiden saari

Koko saaren mittainen vuorijono jakaa saaren kahteen tyystin erilaiseen vyöhykkeeseen.

Itärannikolla sataa tasaisesti ympäri vuoden, mutta pilvet pysähtyvät vuoristoon. Saaren eteläpuolella selviävät vain paksukuoriset puut ja pensaat, jotka pärjäävät pitkiä aikoja ilman vettä.

Kuumassa ja kuivassa hiekassa eläimet ovat kehittäneet mitä erikoisimpia tekniikoita selviytyäkseen.

Uskomattoman tuntuisessa otoksessa hämähäkki hilaa yöllä tyhjää kotilonkuorta parempaan paikkaan ainutlaatuisella tekniikalla saadakseen siitä suojaa myöhemmin, kun päivä paahtaa kuumimmin.

 

Erilainen trooppinen metsä

Vuorten itäpuolella sataa tasaisesti ympäri vuoden, ja siellä on reheviä sademetsiä, jotka kuitenkin poikkeavat paljon muista maapallon trooppisista metsistä.

Metsissä asuu puissa kiipeileviä makeja, kameleontteja, viheltäviä isojuovamangusteja sekä saaren ainoa petoeläin, sivettieläin fossa.

Sademetsän pohjalla asustelee eläin, jota voisi ensi silmäyksellä luulla siiliksi. Tanrekki on kuitenkin peräisin Afrikasta, ja on evoluution myötä kehittynyt siilin kaltaiseksi samanlaisen ekolokeron takia.

Isotanrekki saattaa synnyttää kerralla jopa 32 raidallista poikasta, jotka sulautuvat helposti metsän väreihin.

 

10.12. Kadonneet maailmat

Madagaskarin itäisten vuorten sademetsät ovat monimuotoisuuden aarreaitta. Luoksepääsemättömät huiput ovat niin korkealla, että lämpötila voi laskea jopa pakkasen puolelle. Kissamakin seurana on tunneleita kaivavia kameleontteja ja ampiaisia.

 

17.12. Kuuma ja pölyinen maa

Madagaskarin eteläosissa ei sada vettä yhdeksään kuukauteen. Eläimet ja kasvit ovat kehittäneet erikoisia selviytymiskeinoja kuivuuden varalle.

Tuotanto: BBC 2011.

Suomenkielinen selostus: Jarmo Heikkinen. Alkuperäisen David Attenborough'n selostuksen saa kuuluviin äänivalinnalla englanti.

 

Suosittele184 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä