Avara luonto: Pohjoisen taivaan alla

Julkaistu keskiviikkona 12.12.2012 14 103

Kuvausavustaja Juho Kettunen istuu kesäkuun yössä 2008 Päänuorusella, Venäjän puolella. Oikella näkyy Pääjärvi.

TV1 lauantaina 22.12. klo 18.45 - 19.40

Yle Areenassa 7 päivää

Luontodokumentti Pohjoisen taivaan alla on kertomus Kuusamon ylänköalueen vuodenkierrosta arktisen valon vaihteluissa.

Ohjelman tehnyt työryhmä valitsi lähtökohdakseen luontodokumenteille poikkeavan aiheen: valon.

 

Vähän eläimiä

Suomessa eläintiheydet ovat varsin pieniä, koska suurille eläinmassoille ei yksinkertaisesti ole havumetsävyöhykkeellä riittävästi ravintoa.

Siksi Suomen luonnosta ei ole mahdollista tehdä esimerkiksi Afrikkaa esittelevien luonto-ohjelmien kaltaista dokumenttia.

Sen sijaan pohjoisen sijaintimme takia valon vuorokautiset ja vuotuiset vaihtelut erityisesti Kuusamon vaara-alueella Pohjanlahden ja Vienanmeren välissä ovat ainutlaatuiset.

 

Nousee ja laskee kauan

Kuusamon ylänköalueen sijainti Napapiirin tuntumassa tarkoittaa, että vuoden jokaisena päivänä auringon nousut ja laskut kestävät kauan.

Mikä Keski-Euroopassa vie ainoastaan minuutteja, kestää Kuusamon korkeudella tunteja.

Kun lisäksi maapallon kallistumisen takia auringon säteet matkaavat usein huomattavan pitkän matkan horisontissa ilmakehän läpi, Kuusamon valoa voi syystä luonnehtia ainutlaatuisen vivahteikkaaksi.

 

Valon ja veden ehdoilla

Valo ja vesi ylläpitävät kaikkea elämää maapallolla. Kuusamon valon tarina on samalla kertomus Koillismaan erämaiden elämänkierrosta ja eläinten selviytymiskamppailuista koettelevissa oloissa valon ja veden ehdoilla.

Ohjelma esittelee eri eläimien elämää kesän ja talven vaihteluissa. Käsikirjoittajan ideasta tarinaan liitettiin suomalaisessa kansanperinteessä vallinneita uskomuksia eläimistä.

Tuotanto: Wilderness Cinema Oy, Lauri Kettunen yhteistyössä mm. Yle. Kuvaus: Lauri Kettunen, Petteri Törmänen, Hannu Hautala. Käsikirjoitus: Markku Turunen, Lauri Kettunen. Ohjaus: Lauri Kettunen. Suomenkielisen version kertojana on Tuula Torkkeli. Ohjelma on toteutettu yhteistyössä Ylen ja ARTE TV:n kanssa.

Dokumentti uusitaan TV1:llä ke 26.12. klo 14.40.

 

Juho Kettunen ja Lauri Kettunen kuvaamassa tunturimaisemaa Pääjärven alueella Venäjän puolella joulukuussa 2009.

 

Suosittele103 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 22.12.2012

Kerrassaan upea luontofilmi, aion katsoa uudelleen huomenaamuna. Erityisesti joutsenet ja muut linnut olivat valtavan ihania. Voin vain kuvitella miten paljon aikaa vie niiden kuvaaminen luonnossa.
Kiitos ja uusikaa pian ehkä Teemalla. On meillä fantastinen luonto ja hienoja luontokuvaajia!

sunnuntaina 23.12.2012

Uraanikaivosta sun muuta pukkaa kuusamoon ja siinä on edessä kuusamon luonnon ja järvien tuhoutuminen

sunnuntaina 23.12.2012

Tuhotaan myös euroopan suurin lähde.
Nimenomaan makea vesi eli suolaa sisältämätön vesi on elämän elinehto. Maapallon vesivaroista 97 prosenttia on suolaista merivettä. Jäljelle jäävää kolmea prosenttia edustavasta makeasta vedestä puolestaan suurin osa on vaikeasti käytettävissä jäätiköissä (77 %) tai maa- ja kallioperässä (22 %). Vain noin 1 % maailman makeasta vedestä on helposti hyödynnettävissä järvissä, joissa ja tekoaltaissa: se tarkoittaa minimaalista 0,036 prosentin osuutta maapallon kaikesta vedestä. Vain 0,001 % vedestämme leijuu vesihöyrynä pilvissä.

keskiviikkona 26.12.2012

Euroopan suurin lähde on Posion Livonjärvi, on n. 20 km pitkä. Kirkkain vesi mitä tiedän. Laskke Livonjokea länteen, Iijokeen. Olen melonu jokea ja uinut ja ollut nuotalla Livonjärvessä. On Koillismaan eli Kuusamin ylänköaluetta, veden korkeus yli 240 m merenpinnasta.

keskiviikkona 26.12.2012

Mikä ihme se mehiläissyöjän juttu lopussa oli? Erittäin harvinainen Kuusamossa. Muuten hyvin tehty ohjelma, ja sitten lopussa jäi totaalinen ihmetys ja naurunpyrkähdys, miksi mehiläissyöjä esiteltiin aivan kuin se ja mehiläiset olisivat hyvinkin peruseläimistöä Kuusamossa.

keskiviikkona 26.12.2012

Hieno luontopätkä kerrassaan, katsottu jo useampaan kertaan. Kiitos ja kumarrus tekijöille. Kotoisen luonnon dokumentointi aina erityisesti elähdyttää. Minulle mehiläishaukan pesä poikasineen lopussa oli tosi iloinen yllätys, on siis mehiläishaukka ei mehiläissyöjä.Lienee arka kuvattava. Laji luokitellaan vaarantuneeksi Suomessa ja kyllä, paikalliset harvinaisuudetkin kiinnostaa. Lintuatlaksen mukaan useita pesintöjä Kuusamon tienoilla.

keskiviikkona 26.12.2012

En kyllä paikkakuntalaisena tunnistanut juurikaan paljoa noista vaaramaisemakuvista Kuusamossa kuvatuksi. Uskoisin, että aika paljon oli kuvattu luovutetuilla alueilla. Eli Venäjällä. Kuusamosta ei enään löydy noin paljoa hakkaamattomia metsiä. Olenko oikeassa? Mutta kokonaisuudessaan oli kyllä hienoa katseltavaa.

keskiviikkona 26.12.2012

Lapinpöllöstä taisi osa olla kuvattu Torniossa 2009 eikä Kuusamossa. Eli se kuolleen myyrän syönti.

keskiviikkona 26.12.2012

Kyllähän nämä luontokuvaukset Suomesta on siloteltuja toivekuvia, todellisuus on jotain muuta. Metsäluonto on Kuusamossakin suurimmaksi osaksi rajusti muokattua, lasku hyvinvoinnistamme lankeaa raskaana ympäristön kontolle.

torstaina 27.12.2012

Suomessa, kuten myös Kuusamossa, hakkuiden jälkeen metsät uudistetaan. Venäjällä epäilen, että hakkuiden jälkeen saattaa maisemat jäädä sellaiseksi. Joten hakkuiden jälkeen uudistettu metsä nousee nopeasti uudelleen. 10 vuoden päästä istutusalueilla on semmoinen taimikko, ettei läpi pääse. Jostakin se leipä on revittävä täällä pohjoisessakin.

maanantaina 31.12.2012

Oli niin hieno dokumentti että toivomme näkevämme sen pian uudestaan. Upeita maisemia ja huippukuvia/otoksia! Miksei tästä tullut uusintaa? Kaikenpäiväisiä turhuuksia kyllä näytetään useita kertoja. Ja vain 7 päivää netissä :(

torstaina 03.01.2013

Hieno filmi. Toivon että tätä voidaan näyttää taas ensi talvena, soisi tulevan vaikka joulutraditioksi.

Toivotaan että Kuusamoon ei tule yhtään kaivosta, eikä Posiolle. Ne pilaavat maat ja vedet ja saastuminen jatkuu vielä vuosikymmeniä sen jälkeen kun kaivos on jo lopettanut. Tästä on kirjoittanut mm. HS. Ilmiö on maailmanlaajuinen, eikä mikään salaisuus, että puhdasta kaivostoimintaa ei ole.

Tässä elokuvassa nähtiin myös arktisia susia, melkein valkeaturkkisia, keveitä - mielenkiintoinen ja omintakeinen susi"rotu", jota on ehdottomasti osattava arvostaa !! Samoja susia on nähty pari lännenmpänä Pellossa.

Monet koiratutkijat ovat nykyään sitä mieltä, että kesykoirien nykyinen monimuotisuus, joka näkyy sadoissa roduissa, johtuu nimenomaan muinaisten susien superlaajasta geenipoolista. Valitettavasti tästä monimuotoisuudesta ei ole kuin rippeet jälellä. Suomessa oli 1800 -luvulla jopa 10 000 sutta.

keskiviikkona 09.01.2013

Pohjoisen taivaan alla tulee uusintana!

Luontodokumentti Pohjoisen taivaan alla esitetään TV1:llä uusintana. Dokumenttia on mahdollisuus uusia useampaan kertaan. Seuraavista esitysajankohdista ei ole vielä suunnitelmia, mutta kerrotaan niistä sitten kun tietoa on.
Päivi
verkkotoimittaja

sunnuntaina 20.01.2013

Kerrassaan upea luontofilmi! Olen itse nähnyt neidonkengän kukkivan Kuusamon vaarojen välisissä noroissa. Siellä kasvoi myös näsiää, jota muualla maailmassa kasvaa puutarhoissa. Kullerot ovat silti Kuusamon lapsuuteni suosikki kukkia.Oli hyvä katsella tykkylumisia puita - luultavasti -30C'n pakkasessa, kun ulkona uudessa kotimaassa oli saman verran lämpöasteita. Toivottavasti tulee uusintana joskus.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä