Avara luonto: Suuret eläinvaellukset

Julkaistu tiistaina 02.10.2012 3 72

Hanka-antiloopit lähtevät kerran vuodessa pitkälle vaellukselle.

TV1 lauantaisin 6. - 27.10. klo 18.45 - 19.40

Yle Areenassa 30 päivää

Yle Areenassa Prisma: Eläinmaailman vaellukset

Neliosainen sarja Suuret eläinvaellukset (Great Migrations) kuvaa, miten miljoonille maapallon eläimille vaeltaminen on elinehto.

 

Kulkijoiksi syntyneet

Sarjan ensimmäisessä jaksossa joulusaarenmaataskuravut ovat palaamassa sankoin joukoin synnyinseudulleen, mereen. Uroot marssivat etunenässä, naaraat jälkijoukoissa.

Nuorten poikasten täytyy kuoriutua vedessä, mutta matkaa on kahdeksan kilometriä. Ravuille se merkitsee maratonia.

Matkalla niiden täytyy ylittää muun muassa maantie ja paeta nälkäisten muurahaisten hyökkäystä. Vihdoin saksiniekat pääsevät meren rannalle, mutta sielläkin osa joutuu saaliinhimoisten kalojen ateriaksi.

Selviytyneet uroot jäävät odottamaan parin päivän päästä saapuvia naaraita. Puolisen tuntia kestävän parittelun jälkeen urosravut palaavat metsään, mutta naaraat jäävät rannalle munimaan.Pian koko ranta näyttää liikkuvan punaistenpikkurapujen vilistäessä hiekkaa pitkin.

 

Perhosen pitkä lento

Monarkkiperhoset ovat muuttamassa paikkaan, jossa ne eivät ole koskaan käyneet, mutta geeniperimän ansiosta niillä on suunta selkeänä mielessään.

Matka on niin pitkä, että Meksikosta Kanadaan lentäminen kestää viisi perhosen elinikää.

Meksikosta matkaan lähtenyt naaras laskee parisataa munaa reitin varrelle. Se tuntee kuolevansa pian mutta tietää, että sen jälkeläiset ottavat viestikapulan vastaan ja jatkavat matkaa kohti Kanadaa.

Dokumentissa seurataan myös kaskelotin matkaa valtameressä ja eläinlauman taivallusta Serengetin ikivanhoja polkuja pitkin.

Tuotanto: National Geographic, Yhdysvallat. Suomenkielinen selostus: Jarmo Heikkinen. Halutessasi voit valita digiboksilta myös alkuperäisen, näyttelijä AlecBaldwinin englanninkielisen selostuksen.

 

Sarjan muut osat:

 

13.10. Tarve lisääntyä

Eläimillä on omaa elämääkin tärkeämpää tuottaa jälkeläisiä. Falklandin saarten isohylkeillä on erikoiset kosiomenot, samoin Sudanissa asuvilla harvinaisilla antiloopeilla.

 

20.10. Taistelu aikaa vastaan

Vuodenaikojen vaihtelu ja sään äkilliset muutokset pakottavat monet eläimet liikkeelle. Millaisia koettelemuksia mursut ja hanka-antiloopit kohtaavat vuotuisella vaelluksellaan?

 

27.10. Ravinnon perässä

Nälän uhatessa vaeltavat Malin norsut yli valtavan aavikon etsimään ruokaa. Valkohait matkaavat tuhansia kilometrejä Havaijilta Meksikon rannikolle, jossa onkin katettuna oikea pitopöytä.

 

Muualla netissä:

Avara luonto

Avara luonto Facebookissa

 

Joulusaarenmaataskuravut palaavat sankoin joukoin synnyinseudulleen, mereen.

 

Suosittele72 Suosittelee

Kommentit

sunnuntaina 21.10.2012

Miksi luonto-ohjelmat on näin kamalan raakoja nykyään? Ei enää kehtaa lasten kanssa kahtoa, kun oikein mässäillään auton alle jääneiden eläinten raadoilla ja kuvataan tuskallisen tarkkaan, miten jonkun merinorsun tms. poikanen ruhjoutuu ja tukehtuu kuoliaaksi aikuisten merinorsujen temmeltäessä.

Ja kun tätä samaa tulee nykyään viikko viikon perään joka avarassa luonnossa! Leikatkaa vaikka raaimmat kohdat pois, Tai meidän perhe lopettaa avaran luonnon katselun, kun aina jää paha mieli ja tulee kyynel silmään.

maanantaina 22.10.2012

Luonto-ohjelmat ovat paikka paikoin vauhdikkaita ja dramaattisiakin. Ohjelmiin sisältyy erilaisia takaa-ajoa, saalistamista tai muuta eläinten luontaista käyttäytymistä kuvaavia elementtejä. Osa dramatiikasta voi liittyä siihen, että eläinten elinpiiri on kaventunut ihmisen toiminnan seurauksena. TV1 pyrkii luonto-ohjelmissakin välttämään raaimpia ohjelmia.

Päivi
verkkotoimittaja

maanantaina 22.10.2012

Raakaa kenties, mutta luonnollista. Osassa 3 koskettavia kohtia oli ainakin kaksi: se, jossa mursun poikanen opetteli uimaan äitinsä opettamana ja se, jossa seepran varsa koetteli herätellä äitiään, muttei onnistunut, vaan lähti seuraamaan isäänsä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä