Dokumenttiprojekti: Epävirallinen linja

Julkaistu torstaina 07.11.2013 9 33

Virossa elettiin dramaattisia hetkiä syksyllä 1991. Edgar Savisaar (toinen vas.) toimi Viron toimeenpanevana pääministerinä maan irtautuessa Neuvostoliitosta.

TV1 maanantaina 11.11.2013 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 16.11. klo 12.30

Yle Areenassa 7 päivää

Syksyllä 1991 koko maailma seurasi herkeämättä Moskovan vallankaappausta, jossa tilanne tuntui muuttuvan tunti tunnilta.

Näin tekivät myös kaikki Baltian maat, jotka edelleen olivat Neuvostotasavaltoja. Olisiko tässä olisi tilaisuus irtautua?

 

Tuglas-seura Helsingissä

Viron kulttuurin edistämistä varten oli vuonna 1982 perustettu Tuglas-seura, jonka toimistosta Helsingin Kruunuhaassa oli nyt tullut Viron uuden itsenäistymisprosessin tukikohta.

Sosialistisen Viron silloinen ulkoministeri Lennart Meri ja pääministeri Edgar Savisaar tapasivat Mariankadulla ja laativat etenemissuunnitelman.

Nyt oli hetki, jota oli niin pitkään odotettu. Viiden tupakansavuisen päivän aikana Tuglas-seuran henkilökunta teki kuumeisesti töitä.

 

Mikä oli Suomen linja?

Suomalaiset tavalliset kansalaiset, Viron ystävät, osoittivat tukeaan pienen kansan pyrkimyksille samaan aikaan, kun Suomen valtion viralliset tahot pidättäytyivät kannanotoissaan ja suoran tuen ilmauksissa.

Oliko Suomen virallinen linja sittenkään täysin sitä, mitä yleisesti luullaan? Mistä Tuglas-seuran toiminta rahoitettiin? Oliko olemassa "epävirallinen linja"?

Käsikirjoitus ja ohjaus: Arto Koskinen, tuotanto: Jaakko Ilkka Productions Oy.

 

Muualla verkossa

Dokumenttiprojekti

Elävä arkisto: Neuvostoliiton hajoaminen

 

Suosittele33 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 11.11.2013

Kiitos! - Olipa varsin merkitsevä, jännittävyydessään hiljentävä, hyvin, varsin seikkaperäisesti toimitettu ohjelma ulkoministeri Lennart Meren toiminnasta Suomessa Viron irtautuessa Neuvostoliitosta. Erikoisesti pisti silmääni ohjelmassa esiintyvien,parin silloisten toimihenkilönaisten ilmeisen hyvin muistavien paikka- ja aika- ym. kerronnat. - Vahinko vain, että mm. näiden erittäin sivistyneiltä vaikuttavien rouvien hekilöllisyydet (missä ominaisuudessa esiintyivät?) jäivät pois näkyviltä ko. esiintymistilanteissa nauhalta.

Miltähän mahtoi silloiselta ulkoministeri Paavo Väyryseltä tuntua, kun hän juhlistamistilaisuudessa joutuikin "siunaamaan" - vieläkin silloisista jarrutuksistaan huolimatta - Viron itsenäisyyden Lennart Meren paljon puhuvien katseiden alla - Väyrysen, jonka tohtoriväitöskirjan aihe kuulutti tosissaan Neuvostoliiton "hajoamattomuuden" perään...

maanantaina 11.11.2013

...ja olipa Jumalan sormi mukana limousineisakin...

tiistaina 12.11.2013

Lennart Meren persoona kyllä jättää ikävän kuvan. Häntä palvotaan kuin jotain taivaallista olentoa ja kaikenlaisia ihmeitäkin hän sai aikaiseksi.

Tosiasiassa heppu näyttäytyi pahemman luokan pummina ja sählärinä, joka käy koko ajan toisten kukkarolla ja pyytää apua kun on ensin itse sählännyt asiansa. Pummauslistan kärjessä oli viina, tupakka ja autot. Lisäksi aivan tuollaisen afrikkalaisen yksinvaltiaan tapaan on tärkeätä, että ajetaan limusiinilla ja kuskilla pitää olla uniformu. Ei oikein osoita täysikasvuisuutta ja vastuullisuutta! Että vielä kehtaakin vihjailla, että aivan kaikki eivät olleet myötämielisiä hänen hankkeilleen. Ei Viro nyt mikään luvattu maa ole kenellekään.

tiistaina 12.11.2013

Mistähän "tietolähteestä* tämä mölö- nimimerkkki on tämän yritelmänsä mölissyt?

Vuonna 1986 Lennart Merestä tuli Helsingin yliopiston kunniatohtori. Meri oli Viron Laulavan vallankumouksen johtohahmoja. 1989 hän perusti Viron instituutin, minkä varjolla hän alkoi jo luoda pohjaa itsenäisen Viron ulkopoliittisille suhteille ja 1991 hänestä tuli itsenäisen Viron ensimmäinen ulkoministeri. Välissä hän toimi myös lyhyen aikaa Viron Suomen-suurlähettiläänä.
Vuonna 1992 Viron parlamentti valitsi Isänmaaliiton ehdokkaana olleen Meren presidentiksi. Kansanvaalissa hän oli saanut 30 prosenttia äänistä, mutta koska kukaan ehdokkaista ei saanut puolia äänistä, valinnan teki parlamentti. Vuonna 1996 hänet valittiin toiselle kaudelle. Vuonna 2001 hän ei enää voinut asettua ehdolle, koska perustuslaki salli vain kaksi kautta. Meren presidenttikaudella venäläisjoukot poistuivat Virosta. Hän ajoi myös voimakkaasti Viron liittymistä Euroopan unioniin ja Natoon. Hän puuttui voimakkaasti myös sisäpolitiikkaan.
Vuosina 2002–2003 Meri oli Viron hallituksen edustaja Euroopan tulevaisuuskonventissa. Hän jatkoi maailmanpolitiikan seuraamista myös presidenttikautensa jälkeen. Hänellä oli läheiset suhteet muun muassa tšekkiläiseen Václav Haveliin, joka myös oli kirjailija ja myöhemmin presidentti.
Lennart Meri puhui äidinkielensä viron lisäksi viittä kieltä: suomea, ranskaa, saksaa, englantia ja venäjää. Hänen kielitaitonsa teki hänet ja hänen kansansa tunnetuksi maailmalla vakuuttaessaan Viron länsimaalaisuutta ja eurooppalaisuutta. Muiden vastaitsenäistyneiden Baltian maiden johtajat eivät nimittäin osanneet vieraana kielenä kuin venäjää.

http://www.tuglas.fi/index.php?id=329

http://fi.wikiquote.org/wiki/Lennart_Meri

http://www.kulleraig.com/lennart_meri.html

http://www.formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=68968&contentlan=1&culture=fi-FI

http://jumalasuomi.tripod.com/meri.htm

tiistaina 12.11.2013

Ihan tuosta eilisestä tvohjelmasta. Et voi kiistää noita mainitsemiani esimerkkejä. Ilmeisen suosittu ja karismaattinen henkilö hän lienee ollut, kuten purkauksesikin todistaa. Eiköhän jätetä neuvostotyylinen henkilöpalvonta sikseen.

keskiviikkona 13.11.2013

Mölö,

sinun nimimerkkimutusi on valitettavasti vain härskimäinen edesmenneen Lennart Meren mustamaalaamisyritys ilman vähäisintäkään asiaperustetta. Jälkesi johtavat "sylttytehtaalle". Lennart Merikään ei ollut "neuvostotyylinen" - päinvastoin! Kyse ei ole myöskään henkilöpalvonnasta. Kyse on Suomen sukulaiskansasta, virolaisista ja heidän irtautumisensa Neuvostoliitosta, jossa vapautumisessa oli Lennart Merelläkin eräs, tuskin vähäinenkään osansa.

keskiviikkona 13.11.2013

En kiistä Meren saavutuksia politiikan tai kulttuurin saralla mitenkään.

Sinäkään et voi kiistää tv-ohjelmassa esiin tuotuja seikkoja, eli Meri pyysi tupakkaa, alkoholijuomia, autoa kuljettajineen, matkoja, puhelinlaitteita ja niiden käyttöä, huonekaluja, toimistotarvikkeita yms ilman edes etäistä aikomusta maksaa niitä takaisin. Jonkun muun piikkiin vain, aivan surutta. -Nämä olivat ne pyytämäsi asiaperusteet, en tiedä pitävätkö ne oikeasti paikkaansa, mutta tv-ohjelmassa näin kerrottiin.

Olisihan hän voinut vaikka myöhemmin -päättävissä asemissa ollessaan- ilmoittaa, että Viron valtio maksaa nämä sinänsä vähäiset summat takaisin, vaikkapa muodollisena kymmenen tuhannen euron kertakorvauksena Opetusministeriölle. Tai jotain muuta vastaavaa, vaikkapa lahjoitus johonkin kulttuurirahastoon tms.

keskiviikkona 13.11.2013

Lisää hyvää, asiallista settiä Panu Rajalalta:

http://www.saunalahti.fi/panu/marras13.htm

torstaina 14.11.2013

En kyllä ymmäränyt, että mitenkä nämä P.Rajalan muistelukset liittyvät mitenkään tähän käsiteltävään asiaan, eli Lennart Meren taipumukseen maksattaa omat laskunsa kylmän viileästi toisten tileiltä.

Eikä kai niistä mitään dokumentoitua kiitosta ole tullut? Kun se Viron asia oli nii-iin tärkeä, että kaikki pois alta!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä