Dokumenttiprojekti: Harmaa eminenssi

Julkaistu tiistaina 16.04.2013 2 50

Pitkän linjan rahoitusasiantuntija Johnny Åkerholm ruotii omintakeisesti Euroopan talouskriisin syitä.

TV1 sunnuntaina 12.1.2014 klo 15.40 - 16.40

Yle Areenassa 30 päivää

Arvostettu EU- ja talousasiantuntija Johnny Åkerholm vie Euroopan unionin kulissien taakse, missä poliitikot tappoivat haaveen talouden vakaudesta.

Åkerholm analysoi, miksi politikointi rapautti talousliiton – liiton, joka olisi voinut toimia, jos sen perustajat olisivat noudattaneet itse luomiaan sääntöjä.

Kokenut pankkimies selittää myös, miten poliitikot olivat aiheuttamassa nykyistä talouskriisiä, ja miten he myös syvensivät sitä.

 

Kun euro syntyi

Suunnitelma talous- ja rahaliitosta, Emusta, sisältyi joulukuussa 1991 hyväksyttyyn Maastrichtin sopimukseen. Sopimus synnytti Euroopan unionin.

Emuun oli määrä siirtyä kolmessa vaiheessa. Rahaliiton kolmannessa vaiheessa syntyi euro. Se otettiin käyttöön yhdessätoista maassa tilivaluuttana 1. tammikuuta 1999.

Kolme vuotta myöhemmin eurosta tuli käteisvaluutta.

 

Halpa raha ja ylikuumeneminen

Talous- ja rahaliitto ajautui vaikeuksiin 2000-luvun alussa, kun Saksa ja Ranska eivät pystyneet pitämään julkisen talouden alijäämäänsä sovituissa rajoissa. Se heikensi rahaliiton uskottavuutta.

EU-johtajat yrittivät paikata uskottavuusvajetta lieventämällä rahaliiton ehtoja. Täten rahaliiton takuumaat Ranska ja Saksa eivät saaneet rangaistusta yhteisten sääntöjen rikkomisesta.

Sittemmin myös monet muut maat, kuten Belgia, Italia, Kreikka ja Portugali, ovat rikkoneet sovittuja taloudenpidon sääntöjä.

Jäsenmaiden lipeäminen sovituista säännöistä ei kuitenkaan aiheuttanut nykyistä talouskriisiä. Halpa raha ja sen aiheuttama talouksien ylikuumeneminen ovat talouskriisin tärkeimmät syyt.

Poliitikot kiihdyttivät ja jyrkensivät kriisiä sen sijaan, että olisivat hillinneet sitä.

 

Emu-silminnäkijä

Johnny Åkerholm on Emu-historian silminnäkijä: hän neuvotteli aikanaan niissä pöydissä, joissa talous- ja rahaliiton kohtalosta päätettiin.

Åkerholm on toiminut muun muassa Suomen Pankin osastopäällikkönä, valtiovarainministeriön alivaltiosihteerinä, EU:n talous- ja rahoituskomitean puheenjohtajana sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvoston Ecofinin jäsenenä.

Åkerholm ei ole koskaan viihtynyt parrasvaloissa. Hän kokee olevansa mieluummin asiantuntija tai neuvonantaja kuin päättäjä. Hän on taustavaikuttaja, harmaa eminenssi.

Vanhoissa arkistofilmeissä Åkerholm on se hiljainen mies ministerin vasemmalla puolella.

 

Pettynyt vaikuttaja

Dokumentin pohjavireenä on kertomus työteliäästä miehestä, joka on palvellut työnantajaansa itseään säästämättä. Nyt, 41 vuodentyöuran jälkeen, Åkerholm ei ole katkera, koska on saanut tehdä paljon.

Hän on pettynyt. Åkerholmin silminnäkijäkertomusten ja analyysin lisäksi dokumentissa käytetään ennen näkemätöntä arkistomateriaalia EU:n sisältä.

Ohjaaja: Simo Sipola. Yle 2013.

Dokumentti on esitetty TV1:llä edellisen kerran huhtikussa 2013.

 

Muualla netissä

Dokumenttiprojekti

Elävä arkisto: Eurooppa velkakriisin kourissa

 

Suosittele50 Suosittelee

Kommentit

tiistaina 23.04.2013

Åkerholm kertoi selväsanaisesti asiat niin kuin ne ovat mutta yksikään poliitikko ei
uskalla ääneen sanoa.
Kiitos tästä ohjelmasta on hyvä,että Ylekin joskus tekee oikein tosiasioihin perustuvan
jutun.
Åkerholmin sanoin:integraatio on euroeliitin projekti,ei kansalaisten.

tiistaina 23.04.2013

Asiantuntija vahvisti omat kokemukseni ja ajatukseni tapahtuneista. Olen opettanut lyhyellä kurssilla asioita EU:sta, lähinnä kuluttajan kannalla. EU on ollut kauppaa ja liiketoimintaa varten, kuluttaja tuli pieneltä osin kuviohin vasta reilut kemmenen vuotta sitten. Nyt tuli lisää lihaa luiden päälle. Ohjelman viimeinen kommentti, että on menty eliitin ehdoilla, pitää paikkansa. Rivikansalaiset on unohdettu.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä