Dokumenttiprojekti: Hukkamies

Julkaistu keskiviikkona 20.11.2013 0 45

Seppo Ronkainen on kuvannut ainutlaatuista materiaalia työstään susien pannoittajana. Videopäiväkirjaa on käytetty osana dokumenttia.

TV1 maanantaina 25.11.2013 klo 21.30 - 22.45

Yle Areenassa 7 päivää

Hukkamies on dokumentti (12) miehestä, joka on opetellut susien kielen ja elintavat, kohdannut villit silmästä silmään ja todistanut susien kohtalon.

Elokuva perustuu Seppo Ronkaisen 13 vuoden aikana kuvaamiin videopäiväkirjoihin. Hukkamies on tarina ihmisen ja uhanalaisen eläimen ristiriitaisesta suhteesta.

 

Tehokas pannoittaja

Ronkainen palkattiin 1990-luvun lopussa lähes mahdottomana pidettyyn tehtävään.

Suomalaiset villit sudet pitäisi saada seurantaan tieteellistä tutkimusta varten. Sepon tehtäväksi tuli kehittää laite, joka soveltuisi susien elävältä pyyntiin ja lisäksi pitäisi ottaa sudet kiinni.

Vaikka susien kiinni saamiseen suhtauduttiin laihoin odotuksin, Sepon erätaidot ja kyky tulkita susien liikkeitä tuottivat hämmästyttävän tuloksen.

Vuoteen 2012 mennessä hän on pannoittanut jo 150 sutta.

 

Ihminen ja villieläin kohtaa

Dokumentin ohjaaja Juha Suonpää osti vuonna 1998 Ronkaiselle videokameran, tavoitteenaan kerätä materiaalia Sepon työstä susien parissa.

Vuosien aikana Seppo otti videokameran mukaan kaikkialle, ja hänen onnistui tallentaa susien elämää, sekä ihmisten ja villieläinten väliset kohtaamiset.

Sepon kuvaama ainutlaatuinen materiaali näyttää, kuinka Seposta tuli susien asiantuntija ja yksi heistä.

Kaksitoista vuotta myöhemmin ohjaaja Juha päätti koota tarinan miehestä ja susista, ja alkoi työstää elokuvaa. Dokumentti koostuu nykypäivänä kuvatusta materiaalista, sekä Sepon videopäiväkirjoista.

Ohjaus: Juha Suonpää. Tuotanto: Oktober Oy, 2013 yhteistyössä SES, YLE, AVEK, ARTE G.E.I.E, 2013.

Ensi-iltansa elokuva sai huhtikuussa 2013 Sveitsin Nyonissa järjestetyillä arvostetulla Visions du Réelin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Tämän jälkeen elokuva on esitetty useilla kansainvälisillä dokumenttifestivaaleilla.

 

Muualla verkossa

Hukkamies-dokumentti

Elävä arkisto: Susijahdeista tuli kansanhuvia kunnes sudet olivat loppua

 

Suosittele45 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä