Dokumenttiprojekti: Keinolumikylä

Julkaistu keskiviikkona 29.01.2014 0 6

Kiinalaiset veistäjät rakentavat Leville jäämaailmaa.

TV1 maanantai 3.2.2014 klo 21.30 - 22.20, lauantaina 8.2. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Lappi elää mielikuvissamme tuntureiden ja porojen jylhänä erämaana. Voiko tämän mielikuvan tavoittaa Lapin suurimmassa hiihtokeskuksessa, missä rinteet on muovattu keinolumesta, ja missä raitilla näkee enemmän kiinalaisia jäänveistäjiä kuin poromiehiä.

 

Raha ja postikorttimaisema

Dokumenttielokuva kuvaa Suomen suurimman hiihtokeskuksen, Levin talvea porojen ja kiinalaisten jäänveistäjien kautta. Nyky-Lappi on muutakin kuin erämaata ja tunturissa vaeltavia poroja. Siellä elää rinnakkain kaksi eri todellisuutta: businessmaailma ja postikorttimaisemaksi etääntynyt luonto.

Levin keinolumetettuun maisemaan saapuu alkutalvesta joukko kiinalaisia jäänveistäjiä rakentamaan lumesta ja jäästä eksoottista elämyspuistoa. Heille turisteja pursuava hiihtokeskus on kuitenkin pettymys. Tylsä ja kallis kylä, jossa pankki on auki kerran viikossa ja jossa ihmiset eivät viitsi tehdä töitä.

 

Vieraslaji – maskottipanda

Veistäjien mukana tunturiin on eksynyt myös poron kanssa kilpaileva vieraslaji, maskottipanda. Sen tekoturkin sisällä astelee nuori kiinalaisopiskelija Huang Shen.

Pandan vaeltaessa pitkin Levikylän raittia Huang pohtii elämäänsä globaalin maailman heittopussina. Huono koulumenestys kotimaassa toi hänet Suomeen opiskelemaan ja hankkimaan kannuksia parempaa tulevaisuutta varten.

 

Miten käy poro-paran?

Kiinalaisten ja suomalaisten touhua tarkkailee tunturin ainoa alkuperäisasukas poro, josta on tullut maskotin, muistoesineen ja huvilaitteen risteymä.

Mykkänä ilman mahdollisuutta suunvuoroon se kuuntelee hiihtokeskuksen kasvuennusteita ja valmistautuu mahdolliseen ilmastonmuutokseen harjoittelemalla golfbägin kantoa.

Ohjaus, käsikirjoitus, leikkaus: Ilkka Rautio. Tuontanto: Illume.

 

Kulttuurit kohtaavat Lapin lumilla.

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä