Dokumenttiprojekti: Kuningas Litmanen

Julkaistu torstaina 21.03.2013 1 187

Vaatimaton ja salaperäinen Jari Litmanen raottaa dokumentissa omaa elämäänsä ja mielenmaisemaansa.

TV1 maanantaina 1.4. klo 20.50 - 22.35, uusinta lauantaina 6.4. klo 12.40

Yle Areenassa 14 päivää

Kuningas Litmanen on dokumentti Suomen menestyneimmästä pitkän jalkapallouran tehneestä jalkapalloilijasta, Jari Litmasesta.

Huippupelaajaa päästään ensimmäistä kertaa todella lähelle – eikä ainoastaan jalkapalloilijana, vaan myös pidettynä ja arvostettuna ihmisenä.

 

Lahdesta Euroopan stadioneille

Jari Litmanen on suomalaisen jalkapalloilun suuri tienraivaaja. Lahden Reippaan kasvatti eteni urallaan HJK:n ja MyPan kautta Ajaxiin, Amsterdamiin, ja loppu on kansainvälistä jalkapallohistoriaa.

Litmasesta tuli kautta aikojen ensimmäinen suomalainen, joka teki suuren läpimurron ulkomaalaisessa huippujoukkueessa ja voitti lukuisia merkittäviä palkintoja seurajoukkueen kanssa ja henkilökohtaisesti.

Ajaxin lisäksi Litmanen on pelannut ulkomailla Espanjassa Barcelonan riveissä, Englannin Valioliigassa Liverpoolissa, Saksan Bundesliigan Hansa Rostockissa sekä Ruotsin pääsarjan Malmö FF:n paidassa.

Suomessa hän edusti ulkomaan kierroksen jälkeen FC Lahtea sekä HJK:ta, jonka joukkueessa Litmanen juhli Suomen tuplamestaruutta 2011.

 

Jalkapalloilun kuningas Suomessa

Tämä kaikki on tehnyt hänestä yhden suomalaisen urheilun suurimmista nimistä ja kenties kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisurheilijan.

Jalkapallosaavustustensa ansiosta suomalaiset fanit tuntevat Litmasen yhdellä nimellä, jota ei jalkapallossa tulla koskaan muista suomalaispelaajista käyttämään: "Kuningas".

A-maajoukkueessa Litmasen ennätyksiä on hyvin vaikea rikkoa. Hän on pelannut kautta aikojen eniten maaotteluita, hän on pelannut eniten karsintaotteluita, tehnyt kautta aikojen eniten maaleja sekä ollut kautta aikojen useimmin A-maajoukkueen kapteenina.

Litmasen maajoukkueura kesti 20 vuotta - jos se vieläkään on ohi.

 

Legenda avoimena kameran edessä

Palapelimäisesti rakentuvasta taiteilijamuotokuvasta tulee toisaalta esille hyvin herkkä, toisaalta nokkela ja huumorintajuinen veijari, joka pitää visusti erillään siviili- ja työpersoonansa suojellen kenties näin "sitä kipinää" sisällään.

Yleisemmällä tasolla dokumentti on myös kuva huippujalkapalloilijasta, esiintyvästä taiteilijasta, jonka ammatti on henkisessä ja fyysisessä rasituksessaan verrattavissa balettitanssijan tai hävittäjälentäjän työhön.

Ohjaus: Arto Koskinen. Tuotanto: Marianna Films Oy.

 

Muualla netissä

Elävä arkisto: Jari Litmanen

 

Suosittele187 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 01.04.2013

Missä on kuva? Mulla kuuluu vain ääni.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä