Dokumenttiprojekti: Olga

Julkaistu torstaina 23.01.2014 6 16

Nuori Olga vartioi yksin säilyketölkkivarastoa Venäjän tundralla.

TV1 maanantaina 27.1.2014 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 1.2. klo 13.30

Yle Areenassa 7 päivää

Olga asuu yksin poronhoitajien mökissä Venäjän tundralla. Hänen työnään on vartioida säilyketölkkivarastoa, josta poronhoitajat saavat ainoan ruokansa kesän aikana. Kun lumi ja jää sulavat, ruokaa ei enää saa tuotua.

Poronhoitajien ruokavarasto on houkutteleva kohde venäläisille kalastajille, sotilaille ja malminetsijöille, joita saapuu tunturiin yhä enemmän. Yksinäisen naisen ei ole kovin helppoa taistella ylivoimaa vastaan paikassa, joka on monen päivän matkan päässä lähimmältä poliisiasemalta.

 

Porotokat kadonneet

Venäjällä on noin 2 000 saamelaista, jotka saivat aiemmin elantonsa poronhoidosta. Nykyään useimmat ovat työttömiä, sillä suuret porotokat ovat hävinneet.

Perestroikan aiheuttama kaaos sai aikaan sen, että porot varastettiin tai laidunmaat katosivat. Myös Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa saamelaiset poronhoitajat joutuvat kilpailemaan luonnonvaroista yhä kovemmin.

Venäjän saamelaiset ovat menettäneet tokkansa. Yhden Kuolan niemimaan suurimmista porotokista omistaa venäläinen oligarkki Pietarista.

 

Lohtua vodkakioskista

Lujaur on Venäjän saamelaisten pääkaupunki, jossa asuu noin 3 000 ihmistä, heistä puolet saamelaisia. Kylä sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Murmanskista.

1960-luvulla Lujaurista tuli neuvostoliittolainen malliyhteiskunta. Tundralle rakennettiin suuria betonikolosseja Itä-Saksan malliin. Viranomaiset pakottivat koko Kuolan niemimaan saamelaiset muuttamaan tänne.

Saamelaiset kaipaavat entisiä kotiseutujaan, jotka Neuvostoliiton viranomaiset muuttivat kielletyiksi sotilastukikohdiksi. Monet saamelaiset hakevat nyt Iohtua kylän lukuisista vodkakioskeista.

Olgan vanhemmat olivat alkoholisteja ja kuolivat nuorina. Olga on kasvanut lastenkodissa ja menettänyt saamelaisen äidinkielensä, sillä lastenkodissa lapset yritettiin muuttaa kunnollisiksi neuvostokansalaisiksi.

Ohjaus: Paul-Anders Simma. Tuotanto: Saami Filmi.

 

Suosittele16 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 27.01.2014

Ankeaa, kun ryöstetään kieli ja ruoka! Jotain mätää Venäjänmaalla.

maanantaina 27.01.2014

Mahtava dokumentti, monipuolinen ja vivahteikkaasti poronhoidon ja koko yhteiskunnan muutoksesta kertova. Karunkauniit maisemat. Ihmisen ja eläimen yhteys voi olla syvempi kuin kahden ihmisen välinen yhteys. Lämpimiä pilkahduksia tapahtumissa, vaikka olosuhteet vaikuttavat puutteellisilta. Kiitos hienosta elokuvasta!

maanantaina 27.01.2014

Kiitos dokumentista. Se oli koskettava karuudessaan ja herkkyydessään.Tosiasia vaan että on katoavaa kulttuuria - sielläkin. Olga oli urhea ja hieno homma että on löytänyt paikkansa vaikka se meistä "sivistyksen" keskiössä asuvilla ei aina avaudukaan.

tiistaina 28.01.2014

Hyvin kauniisti kerrottu ja erityisen kauniisti kuvattu mielenkiintoinen dokumentti. Kiitos!

tiistaina 28.01.2014

Monen elämäänsä ja asunto-oloihinsa tyytymättömän pitäisi tämä katsoa..

tiistaina 28.01.2014

Kiitos tästä.Ei tarvita nettiä,älypuhelimia tai muita tekniikan ihmeitä.Ihminen tulee toimeen hyvin vähällä. Parasta oli kun Olga kertoi miten hän sai kukan kukkimaan tässä karussa ympäristössä.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä