Dokumenttiprojekti: Päästökauppiaat

Julkaistu torstaina 06.03.2014 1 4

Björn Hammar kauppaa kenialaisille puuta säästäviä helloja ja eurooppalaisille helloista syntyviä päästöoikeuksia.

TV1 maanantaina 10.3.2014 klo 21.30 - 22.25, uusinta lauantaina 15.3. klo 12.50

Yle Areenassa 30 päivää

Toimittaja Kati Juuruksen dokumentti Päästökauppiaat kertoo surkuhupaisan tarinan siitä, kuinka maailma yritetään pelastaa siirtämällä hiilidioksidipäästöjä paikasta toiseen.

Dokumentista selviää, miten päästökauppa oikein käytännössä toimii – tai miksi se todellisuudessa ei toimi.

 

Afrikka

Kertomus alkaa Afrikasta. Ruotsalais-suomalainen Björn Hammar ja amerikkalainen Lucas Belenky ovat perustaneet Keniaan pienen yrityksen, joka valmistaa afrikkalaisille markkinoille polttopuuta säästäviä helloja.

Kun puuta säästyy, syntyy myös entistä vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Syntymättä jääneet päästöt voidaan myydä päästöyksiköinä eurooppalaisille yrityksille.

Kaikki voittavat: kenialaiset naiset kärsivät vähemmän savusta, ja Hammar rikastuu päästöoikeuskaupalla. Ainakin teoriassa.

 

Suomi

Hammar ja Belenky löytävät Suomesta päästöoikeuksia välittävän yrityksen, joka tarjoutuu etsimään Keniassa syntyneille päästöoikeuksille ostajia.

Matkassa on monta mutkaa.

Euroopassa päästömarkkinat eivät toimi, koska päästöoikeuksia jaettiin saastuttaville yrityksille jo alun perin aivan liikaa. Nyt yrityksillä on edelleen niin paljon päästöoikeuksia, etteivät ne ole valmiita maksamaan uusista oikeuksista juuri mitään.

 

Bryssel

Keniasta kuvausryhmän matka jatkuu Suomen kautta Brysseliin.

Jopa päästökauppajärjestelmän aikoinaan Eurooppaan tuonut korkea-arvoinen EU-virkamies Jos Delbeke joutuu myöntämään, ettei kaikki käytännössä mennyt ihan niin kuin teorioissa.

Päästökaupan tavoite oli vähentää hiilidioksidipäästöjä ja ohjata teollisuuden investointeja vähähiiliseen tuotantoon. Nyt päästökaupan suurimpia hyötyjiä näyttävätkin olevan isot energiayhtiöt, joilla on varaa polttaa entistä enemmänkivihiiltä, kiitos halpojen päästöyksiköiden.

Päästökauppiaat-dokumentti näyttää, kuinka hyvää tarkoittava teoria törmäsi monimutkaiseen todellisuuteen. Entä miten Björn Hammar liikekumppaneineen selviää afrikkalaisesta todellisuudesta ja romahtaneista päästömarkkinoista?

Ohjaus: Kati Juurus. Kuvaus: Marco Hyvärinen. Leikkaus: Antti Isoaho. Tuottaja: Erkko Lyytinen. Yle 2014.

 

Suosittele4 Suosittelee

Kommentit

maanantaina 26.05.2014

Tervehdys Kirkkonummelta,

jos kiinnostaa, niin voin kertoa lyhyesti, miten päästökauppa voidaan saada metsistä hankittavan puuraaka-aineen osalta kannattavaksi. Tämä sama konsepti on koko maailmaan soveltuva.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä