Dokumenttiprojekti: Sanansaattaja

Julkaistu keskiviikkona 30.04.2014 0 4

Kun Dawa rakensi taloaan vuonna 2009, hän ei voinut aavistaa seuraavana vuonna iskevää maanjäristystä.

TV1 maanantaina 5.5.2014 klo 21.40 - 22.40, uusinta lauantaina 10.5. klo 13.30

Yle Areenassa 7 päivää

Dawa oli lukutaidoton paimentolaispoika Itä-Tiibetin korkeilla aroilla. 13-vuotiaana jakkipaimenen elämä mullistui. Dawalle ilmestyi näyissä ikivanhan Kuningas Gesar-eepoksen hahmoja, jotka antoivat pojalle maailman pisimmän runoeepoksen lahjan.

Lukutaidottomasta pojasta alkoi pulputa tuhansia säkeitä vanhaa, kirjakielistä eeposta. Dawasta tuli Tiibetin kuuluisimpia Gesar-runonlaulajia.

 

Dawasta kulttuuriperintöhenkilö

Dawan poikkeuksellinen lahja kiinnitti Kiinan viranomaisten huomion. Dawa julistettiin kansantasavallan kulttuuriperintöhenkilöksi, ja siirrettiin paimentolaisylängöltä kaupungin kulttuurivirastoon töihin, missä hän nauhoittaa ja kirjaa ylös valtavaa eeposta.

Dawa, 35, on myös parantaja, jota tiibetiläiset pitävät pyhänä miehenä. Toisaalta hän on kuin kuka tahansa kolmekymppinen mies, jota kiinnostavat autot, taloremontit ja perhe-elämä vaimon ja lasten kanssa.

 

Ovatko vuorten jumalat vihastuneet?

Kaikki muuttuu vuonna 2010 suuressa maanjäristyksessä, joka tuhoaa Gyegun kaupungin ja tappaa tuhansia. Koko Dawan perhe sijoitetaan kymmenien tuhansien muiden selviytyneiden tavoin telttakylään, missä järistyksen uhrit hakevat Dawalta lohtua ja apua vaivoihinsa.

Kotiseudun kehitys kiihtyy entisestään, kun Kiina rakentaa uutta kaupunkia järistyksessä tuhoutuneen vanhan tiibetiläiskaupungin tuhkista.

Suurten muutosten keskellä runonlaulaja kääntyy eepoksen myyttisen kuninkaan ja vanhojen vuorten jumalten puoleen. Dawa uskoo, että modernisaation lieveilmiöt kuten vuoristoympäristön saastuminen ovat vihastuttaneet vuorten jumalat, minkä seurauksena maa on järkkynyt.

 

Perinteet uudistusten paineissa

Dokumenttielokuva Sanansaattaja näyttää käymistilassa olevan Tiibetin, missä vanhat uskomukset ja perinteet kamppailevat olemassaolostaan modernisaation ja globaalin yhtenäiskulttuurin paineissa.

Dokumentti esittelee samalla länsiyleisölle Tiibetin sankarikuninkaasta kertovan Gesar-eepoksen perinnettä, joka on vastikään lisätty Unescon maailman kulttuuriperintölistaan.

Dawan kiehtova elämäntarina, maanjäristys ja sen jälkimainingit esitetään runonlaulajan omasta näkökulmasta, missä kaikki näyttäytyy Tiibetin ikivanhojen myyttien ja uskonnon valossa.

Elokuvassa nyky-Tiibetin arki ja Gesarin myyttinen maailma sekoittuvat ennennäkemättömällä tavalla.

Ohjaus: Donagh Coleman ja Lharigtso. Tuotanto: Illume Oy. 2012

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä